Mobiltelefonen er efterhånden en fast del af udsigten, når man betragter de optrædende på scenen. Men når komikeren Chris Rock gæster Danmark, er mobiltelefoner ikke velkomne. Han kræver dem nemlig låst nede. Ifølge brancheforening er det endnu forbeholdt superstjerner.

Mobiltelefonen i vejret som var den en lighter under en stille sjæler.

Når hænderne ryger i vejret under koncerter, er det ofte med den ene hånd hårdt knugende om mobiltelefonen, for det er så godt, at det bare må foreviges. Og så skal vennerne da også lige se, hvad du oplever.

Men det vil den amerikanske komiker Chris Rock simpelthen ikke have, når han den 5. oktober gæster Royal Arena i København. Han kræver ganske enkelt, at publikum pakker mobiltelefonerne væk, når han går på scenen. Så det ender næppe med at se sådan her ud:

Rent praktisk foregår det ved, at publikum får udleveret en lille klikpose, hvori mobiltelefonen, og eventuel smart-ur, placeres. Klikposen låses så, inden den igen kan tages i lommen.

Og skulle man mod al forventning få brug for lidt skærmtid, altså sådan reelt få brug for, kan posen kun låses op ved en oplåsningsstation. Men det er altså kun tiltænkt nødsituationer og andet presserende.

Det skal forhindre publikum i at hive mobiltelefonerne frem i tide og utide, og på den måde undgå, at der filmes og tages billeder under showet.

Live Nation, der er arrangør af Chris Rocks »Total Blackout«-show, skriver på deres hjemmeside:

»Det er strengt forbudt at bruge mobiltelefoner, kameraer eller optageenheder under Chris Rocks »Total Blackout«-show. Ved ankomst vil alle telefoner og smart-ure blive anbragt i »Yondr«-klikposer, der vil blive låst op i slutningen af showet. (..) Vi værdsætter dit samarbejde for at skabe en telefonfri showoplevelse«.

Forbeholdt superstjerner

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Royal Arena eller Live Nation, der er arrangør af showet, men hos Telia Parken vil man ikke blande sig i gæsternes mobiltelefonbrug.

»Som udgangspunkt er det ikke os, der har noget med det at gøre. Det er kunstnerne og arrangørerne, der afgør, hvorvidt mobiltelefoner er velkomne eller ej. Men udgangspunktet er, at der ikke er nogen regler for brug af mobiltelefoner hos os. Jeg tror også, rent praktisk, det vil kræve for meget at håndtere det,« siger Jes Mortensen, der er pressechef hos Telia Parken.

Hos Dansk Musiker Forbund, der varetager danske musikeres interesser, vil man heller ikke uden videre stille sig kritisk over for mobiltelefonernes tilstedeværelse under koncerter.

»Vi har ikke nogen holdning til det, da vi har 6000 medlemmer, som næppe mener det samme. Men vi mener, at de enkelte kunstnere og koncertarrangører må have den mening om mobiltelefoner, de har lyst til at have. Hvis kunstnerne siger, at publikum skal lade være at bruge mobiltelefoner, er det jo deres beslutning. Om publikum så bliver sure eller ej, ja, det er jo ikke godt at vide,« siger Mikael Højris, der er musik- og kontraktkonsulent hos Dansk Musiker Forbund.

Mikael Højris peger dog også på, at der er forskel på at være en lidt mindre musiker på scenen, end at være superstjerne i Chris Rock-størrelse.

»Jeg tror, det er noget, der er begrænset til de her store amerikanske superstjerner, som Chris Rock, at lave den slags forbud. Vi oplever ikke, at det er et stort debatemne blandt vores medlemmer, hvilket kan hænge sammen med, at der er meget få danske internationale superstjerner,« siger han.

Uanset hvad kunstnerne end måtte ønske, ser Mikael Højris det som en hård kamp at kæmpe.

»Jeg tror, de fleste kunstnere ønsker, at folk lader mobiltelefonerne blive i lommen, så de i stedet koncentrerer sig om det, der foregår på scenen. Men det er jo lidt som en kamp mellem Don Quixote og vindmøllerne, for alle vil jo have taget selfies til højre og venstre i dag. Det er lidt en tabt kamp, med mindre man har en vis størrelse som kunstner,« siger han.

Chris Rock er ikke den eneste, der har krævet mobiltelefonfri zone. Ifølge det svenske medie Aftonbladet har også Guns’n’Roses og Ariana Grande tidligere gjort brug af de samme klikposer.

Komikeren Anders Matthesen slog med sit seneste show et slag for stilheden, da han sagde »Shhh!« til publikum. Her var en del af moralen at lære at omfavne stilheden, der i særdeleshed er udfordret af den konstante opmærksomhed, vores mobiltelefoner kræver af os.

Skulle du tænke, at det er skide irriterende sådan at blive frarøvet din mobiltelefon, kan du glæde dig over, at du på den måde ikke bruger en masse tid med øjnene rettet mod skærmen. Det er jo faktisk på scenen, det foregår.

Ejerne af en adgangsgivende billet til Chris Rocks »Total Blackout«-show kan godt begynde at glæde sig til oktober. Både mediet The Guardian og The Sydney Morning Herald er stærkt begejstrede for den nu 52-åriges eftertragtede stand-up-show.

Herunder kan du se hvordan klikposen virker i praksis: