Mindet om de 800 danske søfolk, der satte livet på spil under de allieredes invasion i Normandiet under Anden Verdenskrig, er i forfald. Det monument, der under stort postyr og kongelig deltagelse blev indviet i 1984 på 40-års dagen for invasionen, slår dybe revner og taber sine kobberbogstaver.

»Det er flovt at se på. Når man andre steder på Utah Beach ser de velholdte amerikanske mindesmærker, føles det lidt pinligt at stå foran den forfaldne statue af den danske sømand,« siger Therese Godefroy, der som dansk-fransk med familie i området har fulgt forfaldet.

»Vi kan ikke være bekendt at lade det danske mindesmærke forfalde på den måde. Der var trods alt tale om 800 modige danskere, som bidrog til befrielsen. De bør ikke bare gå i glemmebogen, mens Danmark udstiller sin kulturelle fattigdom,« fortsætter hun.

Mindestenens forfald piner også en af de veteran-organisationer, der for godt en snes år siden var med til at få rejst mindemærket.

»Det er ganske rigtigt flovt. Men det officielle Danmark står i en mærkelig dobbeltrolle med dårlig samvittighed over vores rolle i krigen, og derfor overlader man det gladeligt til de frivillige organisationer at stå for vedligeholdelsen,« lyder det fra Lindy Elverlund - formand for De Allieredes Danske Våbenfæller, der i dag tæller 120 medlemmer.

Mindesmærket står ved en lille fransk kommune med kun 800 indbyggere, som ikke har råd til at påtage sig vedligeholdelsen af den danske mindesten.

Betaler selv fugemassen
»Derfor er vi et par bestyrelsesmedlemmer fra vores forening, som i sommerferien har i sinde at køre til Normandiet for egen regning for at få repareret lidt på mindestenen med noget fugemasse. Soklen har nogle revner, og et af bogstaverne i billedhuggeren Svend Lindharts navn er faldet ned,« tilføjer Lindy Elverlund.

Da mindestatuen af den danske matros blev rejst i 1984, samlede de danske veteranorganisationer 130.000 kroner sammen med hjælp fra forskellige donorer. Men det blev aldrig fastlagt, hvem der havde ansvaret for at vedligeholde monumentet.

»Desværre er interessen for Anden Verdenskrig ved helt bogstaveligt at dø ud herhjemme. Når vi søger fonde og sponsorer om hjælp, kunne vi nogle gange lige så godt tale om Cæsars krige. Vores medlemmer betaler 200 kroner om året, og det rækker kun lige til frimærker til klubbladet,« siger Lindy Elverlund.

Da monumentet blev indviet i 1984, hyldede prins Henrik de 800 danske søfolk på de allierede fartøjer med blandt andet disse ord:

»Disse mænd havde evnen til at kunne og viljen og modet til at handle. For dem var Normandiet den første etape på rejsen hjem til deres elskede Danmark.«