Skal kæresten eller en fra familien forkæles med en koncertbillet i julegave?

Så skal du være meget opmærksom og holde dig fra én bestemt hjemmeside.

Men det er ikke let. Søger du på billetter til en næsten hvilken som helst koncert på Google, dukker siden op blandt de første muligheder.

Viagogo.dk.

Og ved første øjekast ligner det en helt normal billetportal.

Det er dog de færreste billetportaler, der sælger ugyldige billetter, tager overpris og bliver politianmeldt.

Josephine Lundgaard Thrane er af de mange danskere, der er faldet i Viagogo-fælden.

Hun skulle købe billetter til en koncert med Mark Knopfler i Royal Arena i julegave til sin far, og efter en hurtig Google-søgning endte hun på Viagogo.

Her fandt hun fire billetter til 720 kroner stykket, så hun sammen med sin bror og mor kunne tage med ind og se koncerten.

Men da Josephine tastede sine kreditoplysninger og trykkede 'godkend', fik hun sig et kæmpe chok.

»Det skal koste ca. 2900 kroner, men da jeg har trykket godkendt, står der, at den vil trække 5445 kroner. Det var totalt krise,« fortæller Josephine.

Hurtigt fik Josephine lavet en indsigelse til banken.

Men desværre. Banken kunne ikke hjælpe. Pengene var tabt.

Og for at gøre skaden endnu værre modtog Josephine en ordrebekræftelse fra Viagogo, hvor der stod, at billetterne vil blive sendt elektronisk en uge før koncerten, der først afholdes i juni.

Så nu står Josephine altså uden en gave til sin far.

»Nu får han en artikel i julegave,« siger hun grinende.

Og hun er ikke den eneste, der er blevet snydt af firmaet.

Forbrugerrådet Tænk har i mange år advaret mod at benytte Viagogo, men alligevel falder mange danskere i fælden.

»Lige præcis Viagogo er en virksomhed, som vi har råbt højt om og forsøgt at råbe politikerne op om siden 2012, hvor vi fik de første klager,« siger Paula Brammann, der er juridisk konsulent hos Forbrugerrådet Tænk, og fortsætter:

»Vi savner en effektiv håndhævelse af lovgivningen på området, for lovgivningen er ret enkelt. Det er ulovligt at udbyde og sælge billetter til kultur- og idrætsarrangemeter i Danmark  til overpriser, dvs. dyrere end den officielle udbudspris. Og det gør Viagogo blandt andet.«

Tager man et kig på Viagogos Trustpilot-side, hvor danskerne kan anmelde virksomheden, er det et trist syn.

0.6 ud af 10 har Viagogo i såkaldt 'Trustpilot-score', og når man scroller ned over anmeldelser, danner der sig et generelt billede:

Kunder mener, Viagogo snyder, så vandet driver.

Mange kunder beretter, ligesom Josephine, om, at de ender med at betale mere for billetterne, når først købet er foretaget.

Men det er ikke det værste.

Flere kunder fortæller nemlig, hvordan de har modtaget billetterne fra Viagogo, men efterfølgende bliver afvist i døren, når de står til arrangementet. Viagogo har simpelthen solgt ugyldige billetter eller den samme billet til flere kunder.

Forbrugerrådet Tænk bekræfter, at de har modtaget klager fra kunder om både billetter til overpris og ugyldige billetter.

Derfor går de også hårdere til Viagogo end normalt.

»Det er sjældent, at vi decideret fraråder kunder at handle med en virksomhed, men det er tilfældet her. Vi råder forbrugere derimod at købe billetter via de officielle salgskanaler,« siger Paula Brammann.

B.T. har uden held forsøgt at få en kommentar fra Viagogo, der er har hovedsæde i Schweiz.