Vælger du at købe billetter gennem billetbørsen Viagogo, mister du ifølge flere forbrugereksperter dine rettigheder, skulle du blive snydt.

København. Vi kender alle den ærgerlige følelse: Dit yndlingsband kommer til Danmark, men du nåede ikke at købe billet.

Her kommer hjemmesiden Viagogo dog ind i billedet - en billetbørs, hvor du kan finde billetter til et utal af kulturelle begivenheder, hvor priserne som oftest står til overpris.

Men er det et problem, og bør det afholde mig fra at købe billetterne derinde?

Spørger man Forbrugerrådet Tænk, er svaret på det spørgsmål klart ja. Det fortæller juridisk konsulent Paula Brammann.

- Hos Forbrugerrådet Tænks rådgivning har vi det seneste år haft en del henvendelser fra forbrugere, der efter at have handlet med Viagogo har følt sig snydt.

- Vores klare anbefaling, på baggrund af de henvendelser vi har fået, og det vi hører fra andre organisationer rundt om i Europa, er derfor, at man lader være med at benytte sig af siden, siger Paula Brammann.

Problemet med Viagogo er, at hjemmesiden er registreret i Schweiz og dermed ligger uden for de danske myndigheders rækkevidde.

Det betyder, at skulle du blive snydt, har du ikke mulighed for at få hjælp hos Forbrugerklagenævnet eller andre instanser, fortæller Paula Brammann.

- Forbrugerklagenævnet, som normalt ville behandle denne type sager for danske forbrugere, har på grund af etableringskravet ikke mulighed for at behandle danske forbrugeres klager over Viagogo, idet nævnet kun kan behandle klagesager over virksomheder, der er etableret i Danmark, siger hun.

Det billede kan man kun bekræfte hos Forbruger Europa, der heller ikke har mulighed for at hjælpe danske forbrugere.

- I Schweiz har vi med et land at gøre, der på dette område ikke indgår i EU-samarbejdet, og det betyder, at vi i Forbruger Europa-netværket ikke har mulighed for at hjælpe forbrugerne. Og det er frustrerende, siger Lars Arent, der er leder hos Forbruger Europa.

Både Paula Brammann og Lars Arent råder derfor forbrugerne til at tænke sig godt om, inden de køber billetter til overpris via Viagogo. Er du først blevet snydt, er der ikke megen hjælp at hente.

Viagogo er flere gange blevet politianmeldt af danske festivaler og billetbureauer, og problemet med hjemmesiden har også været et tema i retsudvalget på Christiansborg.

Senest fik flere fodboldfans annulleret de billetter, de havde købt på Viagogo til landskampen mellem Danmark og Irland, fordi DBU ønsker at slå hårdt ned på problemet.

Hos Center for Klageløsning, der ligger under Nævnenes Hus, har man siden 2015 modtaget i omegnen af 15 klager over Viagogo, fortæller chefkonsulent Sanne Lehrmann.

Her går de fleste klager på, at billetterne bliver solgt til overpris, eller at billetten pludselig bliver dyrere ved betalingen. Men ifølge Paula Brammann er det også et kendt problem, at købte billetter viser sig at være ubrugelige.

- Vi er blevet kontaktet af en række forbrugere, som har købt dyre billetter, der senere har vist sig at være ugyldige. Da forbrugerne forsøgte at bruge billetterne, viste de sig ikke at virke i indgangen, siger hun.

Igen har du som forbruger ikke nogen mulighed for at klage, og derfor er den sidste mulighed at gå til domstolene.

Det kan dog blive en bekostelig affære, og chancerne for en sejr i retten er også ret små, lyder det fra Paula Brammann.

Fakta: Info om Viagogo

- Viagogo er en billetbørs grundlagt i Storbritannien i 2006. Selskabet er dog registreret i Schweiz.

- Hjemmesiden findes i en dansk version, hvor du kan købe billetter til alt fra koncerter til fodboldkampe herhjemme.

- Billetterne sælges oftest til overpriser, da det ikke er de officielle udbydere, der sælger gennem Viagogo.

- Viagogo er flere gange blevet politianmeldt af billetbureauer og festivaler for systematisk at bryde dansk lovgivning ved at distribuere videresalg af billetter til overpris.

- Ligeledes har Viagogo været behandlet i Folketingets retsudvalg, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen i april 2017 har fastslået, at politiet kan beslaglægge en hjemmeside, såfremt den administreres i Danmark.

- Ifølge Forbrugerrådet Tænk går sagerne dog langsomt, da myndighederne landene imellem ikke er i stand til at samarbejde tilstrækkeligt.

Kilder: Viagogo, Forbrugerrådet Tænk, Forbruger Europa.

/ritzau fokus/