Søskendeflok fjernet fra mor med sjælden sygdom.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>En ung århusiansk mor til fire er under mistanke for at have opfundet og frembragt lidelser hos sine børn.

Kvinden menes at lide af den uhyre sjældne sygdom, Münchhausen by proxy.

Sygdommen får kvinder til at opfinde eller påføre deres børn skavanker med det ene formål at opnå kontakt til sundhedsvæsenet. I hvert tiende tilfælde kulminerer mødrenes sygdom med barnets død.

For få uger siden siden valgte de sociale myndigheder i Århus Kommune i stor hast at tvangsfjerne kvindens fire børn, som nu bor på et børnehjem i byen.

Samtidig har Århus Kommune meldt kvinden til politiet, efter at den kommunale sundhedspleje i første omgang havde fattet mistanke til moderen, erfarer B.T.

Sagen er omfattet af tavshedspligt hos alle de involverede offentlige myndigheder, og kriminalinspektør ved Århus Politi, Allan Lund, ønsker hverken at be- eller afkræfte avisens oplysninger.

»Jeg kan ikke kommentere det på nuværende tidspunkt,« siger Allan Lund.

Münchhausen by proxy-syndromet er opkaldt efter den tyske officer, Karl Friedrich Hieronymus Münchhausen, der levede i 1700-tallet og var en fantastisk fortæller af helt uhyrlige historier med sig selv som hovedperson.

I psykiatrien har man længe kendt det klassiske Münchhausen-syndrom, hvor den syge fremfører fantastiske sygehistorier om sig selv med det formål at blive indlagt, hvilket sker igen og igen.

Først for få år siden kortlagde amerikanske forskere det såkaldte Münchausen by proxy-syndrom, hvor den opdigtede sygelighed går ud over de nærmeste - typisk et barn.

Den sigtede århusianske kvinde, der er pædagog, nægter sig skyldig i anklagen, og myndighederne er uhyre varsomme med at drage forhastede konklusioner i sagen.

Kun én gang tidligere i Danmark er der fældet dom mod en mor med Münchhausen by proxy-syndrom. Til gengæld har flere kommuner brændt fingrene på lignende anklager, hvor det ikke var muligt at føre bevis for den uhyggelige mistanke.

Alligevel anbefaler forskere at tvangsfjerne børnene hurtigst muligt, hvis der er begrundet mistanke om Münchhausen by proxy.

»Barnet risikerer i de værste tilfælde at lide alvorlig skade, i nogle tilfælde døden - enten på grund af den påførte sygdom eller på grund af farlige diagnostiske eller behandlingsmæssige indgreb,« skriver for eksempel lægerne Søren Hertz, Kirsten Skau og Peter Uldall, der for seks år siden sammen fremlagde de hidtil første danske forskningsresultater om den sjældne sygdom.

Den århusianske kvindes yngste barn er seks måneder, og ifølge B.T.s oplysninger ammer kvinden endnu. Det sker under opsyn af de sociale myndigheder.