I en alder af blot 38 er Jesper Højer nået til tops i tysk fødevaregigant. Historien begynder i en tøjbutik i Fredericia... Han er blot 38 år, gift og far til to – en dreng og en pige. På mange måder er han en helt almindelig dansk mand. Men så alligevel ikke. For han, der ikke er kendt i offentligheden, er netop blevet chef for – hold fast – 215.000 mennesker. I runde tal. Det er flere sjæle, end der bor i hele Odense Kommune.

Tirsdag kom det frem, at den 38-årige Jesper Højer nu skal være øverste chef i Lidl-koncernen, der er Europas tredjestørste supermarkedskæde med 10.000 butikker og en årlig omsætning på knap 500 mia. kr. Til sammenligning har Danmarks suverænt største virksomhed, Novo Nordisk, en omsætning på godt og vel 100 mia. kr.
Kun få gange har han udtalt sig til medierne, og søger man på hans navn på Google, dukker der forbavsende lidt frem. I de få interview, han har givet, udtaler han sig ikke om sig selv, men om Lidl, hvor han har været ansat siden 2005. De seneste tre år som chef for indkøb, PR og marketing og medlem af koncerndirektionen i Lidl International med hovedkontor i Sydtyskland. LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om 'Kongen af Lidl' ...


I en alder af blot 38 er Jesper Højer nået til tops i tysk fødevaregigant. Historien begynder i en tøjbutik i Fredericia...

Han er blot 38 år, gift og far til to – en dreng og en pige. På mange måder er han en helt almindelig dansk mand. Men så alligevel ikke. For han, der ikke er kendt i offentligheden, er netop blevet chef for – hold fast – 215.000 mennesker. I runde tal. Det er flere sjæle, end der bor i hele Odense Kommune.

Tirsdag kom det frem, at den 38-årige Jesper Højer nu skal være øverste chef i Lidl-koncernen, der er Europas tredjestørste supermarkedskæde med 10.000 butikker og en årlig omsætning på knap 500 mia. kr. Til sammenligning har Danmarks suverænt største virksomhed, Novo Nordisk, en omsætning på godt og vel 100 mia. kr.

Lidl er ejet af Tysklands rigeste mand, Dieter Schwarz, der har en personlig formue på ca. 130 mia. kr. Ligesom den pressesky ejer Dieter, værner Jesper Højer om sit privatliv.

Kun få gange har han udtalt sig til medierne, og søger man på hans navn på Google, dukker der forbavsende lidt frem. I de få interview, han har givet, udtaler han sig ikke om sig selv, men om Lidl, hvor han har været ansat siden 2005. De seneste tre år som chef for indkøb, PR og marketing og medlem af koncerndirektionen i Lidl International med hovedkontor i Sydtyskland.

Taler tysk som en tysker

Jesper Højer har aldrig været en mand med store armbevægelser, fortæller hans faster Nina Vivian Højer.

»I skolen var han en dygtig og fornuftig fyr. Ordentlig. Det er sådan, jeg husker ham. Han har altid været reel og opført sig ordentligt,« siger hun og tilføjer:

»Allerede i en tidlig alder var han meget dygtig til sprog. Han er knalddygtig til tysk. Man kan ikke høre, at han er dansker, når han taler tysk.«

Foto: Tim de Waele
Vis mere

Handelstalentet kommer ikke fra fremmede. Hans far, Preben Højer, var indtil august måned sidste år indehaver af tøjbutikken Mr. H.P.Højer på Danmarksgade 20 i Fredericia, som Jesper Højers farfar Hans Peter Højer grundlagde i 1946.

Som dreng gik Jesper Højer til hånde i butikken, fortæller fasteren, men det lå aldrig i kortene, at han skulle overtage butikken.

Jesper Højer voksede op som enebarn i et klassisk parcelhus på 177 kvadratmeter, opført i røde sten og med fladt tag i Snoghøj lidt syd for Fredericia. Efter grundskolen blev han handelsstudent fra International Business School IBC Fredericia Middelfart. I fritiden spillede han gentleman-sporten tennis og tog på skiferie med sine forældre til Østrig og Italien, senere på egen hånd som skiguide.

Dygtig studerende

Som ung mand flyttede han til Aarhus for at studere på Handelshøjskolen. Her gjorde han et stærkt indtryk på Erik Strøjer Madsen, lektor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Tilbage i 2003 blev Jesper Højer ansat som studentermedhjælp, hvor han hjalp Erik Strøjer Madsen med forskellige projekter. Normalt får en studentermedhjælper ikke sit navn på videnskabelige artikler, som bliver trykt i anerkendte tidsskrifter, men Jesper Højer bidrog i så høj grad med analyser og databehandling, at hans arbejde fortjente den anerkendelse, fortæller Erik Strøjer Madsen.

»Jesper er meget dygtig, og han var også meget innovativ. Han kom tit med forslag og lavede nogle gode analyser,« siger han og fortæller, at Jesper Højer kom forbi universitetet, da han havde fået sit første job i Lidl.

»Han fortalte mig, at hans job i indkøbsafdelingen var at kvalitetsbedømme deres produkter. Han skulle sikre, at kvaliteten var det samme i deres eget label som i de originale produkter. Han skulle for eksempel sikre, at Lidl’s deres eget Corn Flakes-mærke var lige så ‘crunchy’ som konkurrenternes.«

Et konkurrencemenneske

Men han er også konkurrencemenneske. Omend et ydmygt et af slagsen, fortæller Brian Holm, tidligere professionel cykelrytter og i dag sportsdirektør for cykelholdet Etixx-Quick Step, som Lidl er medsponser af.

»Jeg har mødt ham fire-fem gange. Første gang til Tour de France forrige år. Men det var faktisk først i går (tirsdag, red.), da jeg så nyhederne, at det gik op for mig, hvor stor en kanon han er,« siger Brian Holm:

»Jeg har lige talt med ham, og han kunne godt se, at mange havde prøvet at ringe til ham. Han har bare ikke haft tid i dag (i går, red.) til at tale. Der er en grund til, at sådan nogle som ham kan nå så langt, og det er simpelthen, fordi han har så travlt og passer sit arbejde. Det må være som at vinde Tour de France, når man får sådan et job. Han er meget dygtig, ydmyg, superflink og sympatisk. Og så er han faktisk en god cykelrytter.«

Selv om Jesper Højer ikke blev tredje-generationsejer af faderens og farfarens tøjbutik i Fredericia, har han aldrig kappet båndet helt til butikken, som faderen solgte sidste år.

Ifølge cvr-registeret sad Jesper Højer fra år 2000 og indtil den 23. august sidste år i bestyrelsen for selskabet bag tøjbutikken, H.P. Højer A/S. I dag er Jesper Højer - ud over at være direktør for 215.000 ansatte i Lidl - også direktør i faderens selskab, som er omdannet til anpartsselskabet H.P. Højer ApS.

Foto: PR/Lidl
Vis mere