For første gang i fem år var 49-årige Gitte Østerkjærhuus i sommer til fest i bare arme. Eller i hvert fald uden at skulle have sit kompressionsærme på under kjolen for at holde højre arm på plads.

Hun er som den første i verden blevet behandlet med sine egne stamceller for det lymfødem, som hun pådrog sig i forbindelse med en brystkræftoperation.

De seneste fem år har Gitte Østerkjærhuus hver dag iført sig et kompressionsærme og indimellem også en handske for at holde væskeophobningerne nede på det, hun selv beskriver som »en tung gorilla-arm med en Michelin-hånd for enden«.

Derudover har hun sovet med et massageærme og brugt 45 minutter dagligt i en såkaldt lymfepresmaskine.

»Det har fyldt rigtigt meget for mig – både fordi jeg har været generet i mit arbejde, og fordi det pirrer min forfængelighed. Det er bare irriterende ikke at kunne købe et almindeligt stykke tøj. Hver gang jeg skal ind i et prøverum, må jeg stoppe, fordi jeg ikke engang kan få armen ind i blusen,« siger Gitte Østerkjærhuus.

På trods af den daglige behandling oplevede Gitte Østerkjærhuus ligesom mange andre, at væskehævelserne begyndte at omdanne sig til fedtvæv.

Derfor opsøgte hun forskningsafdelingen på Odense Universitethospital og indvilligede i at være forsøgskanin på en ny type stamcellebehandling.

»Hvad havde jeg at miste? Det eneste, jeg var bekymret for, var, om det kunne forværre situationen, og det er betryggende, at jeg er blevet behandlet med stamceller fra mig selv,« siger hun.

Allerede et par uger efter behandlingen oplevede hun, at der begyndte at flyde væske gennem hendes arm igen. Armen er blevet synligt mindre, og hun slipper for den daglige behandling i lymfepresmaskinen.

Behandlingen har ikke haft effekt på den lymfevæske, der er blevet omdannet til fedtvæv, og Gitte Østerkjærhuus beholder derfor for det meste kompressionsærmet på, for så er folk ikke i tvivl om, at det er en sygdom, forklarer hun. Men ellers føler hun sig helbredt.

»Det vigtigste er, at jeg tænker meget mindre over det. Jeg er bevidst om, at jeg fortsat har lymfødem, men ellers har jeg ingen sundhedsmæssige gener.«