Har du svært ved at gennemføre dine nytårsforsætter? Så prøv at læse de store filosoffer. De kan give dig mental styrke, håb i modgang og gode råd, når du skal tage dig sammen, siger sundhedsekspert Chris MacDonald.

“Hvis du vil forandre verden, må du begynde med dig selv”, “alt med måde”, “vanskeligheder viser et menneske, hvem det er” og “drøm, som skulle du leve for evigt, og lev, som skulle du dø i dag”.

Facebook er fyldt med citater, som vi deler ivrigt, vi har dem hængende på køleskabet, og vi minder os selv om dem i vanskelige tider - eller bare når det føles surt at skulle ud af sengen om morgenen.

Log ind på BT PLUS og læs alle de gode filosofiske råd til det nye år. Chris skriver om filosofi som et redskab til at få større viljestyrke, blive stærkere i modgang og trives uden unødvendige bekymringer.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Har du svært ved at gennemføre dine nytårsforsætter? Så prøv at læse de store filosoffer. De kan give dig mental styrke, håb i modgang og gode råd, når du skal tage dig sammen, siger sundhedsekspert Chris MacDonald.

“Hvis du vil forandre verden, må du begynde med dig selv”, “alt med måde”, “vanskeligheder viser et menneske, hvem det er” og “drøm, som skulle du leve for evigt, og lev, som skulle du dø i dag”.

Facebook er fyldt med citater, som vi deler ivrigt, vi har dem hængende på køleskabet, og vi minder os selv om dem i vanskelige tider - eller bare når det føles surt at skulle ud af sengen om morgenen.

I mange tilfælde stammer de kloge citater fra gamle græske og romerske filosoffer som Sokrates, Platon, Cicero og Epiktet og nyere som Nietzsche og Søren Kierkegaard. De har noget vigtigt at sige os i dag, og derfor husker vi deres ord, selv om vi ofte har glemt filosofferne selv, mener sundhedsekspert Chris MacDonald.

“Hvordan bør vi leve vores liv, så det giver mening for os selv og andre? Hvad vil det sige at være et godt menneske? Hvad er lykke, og hvordan opnår vi den? Alt det er filosofiens område, og ved at lære den bedre at kende, lærer du også noget om dig selv, som du kan bruge til at skabe et bedre liv,” siger Chris MacDonald.

Han tilføjer, at flere af de gamle filosoffer er ret let tilgængelige, selv om de har skrevet deres tekster for snart 2.000 år siden. Især er Chris MacDonald inspireret af stoikerne - en filosofisk retning, som lægger vægt på mådehold, pligt, på at møde modgang med ro og ydmyghed og ikke bekymre sig over forhold, man alligevel ikke har indflydelse på.

“Hvis jeg bekymrer mig overdrevet om noget, er det godt at huske stoikernes ord om kun at bekymre sig om det, man faktisk har en mulighed for at gøre noget ved, og som kræver opmærksomhed her og nu. Jeg henter også meget hos eksistentialister som Søren Kierkegaard i forhold til at vælge og være ansvarlig for mine valg, også i forhold til hvordan de påvirker andre mennesker,” siger Chris MacDonald.

Han tilføjer, at filosofien for ham bliver et mindset, som han kan hente styrke i, både når det gælder alvorlig modgang og små daglige udfordringer som at tage sig sammen til at løbe i dårligt vejr eller lade være med at gå amok i slik og cookies.

“Derfor er mange af filosoffernes ord også gode at have med i baghovedet, når man skal holde fast i et nytårsforsæt. Men vigtigere er det, at de kan give os nogle perspektiver på vores liv og hjælpe os til at forstå os selv og andre bedre.”

Chris MacDonald er ked af, at filosofi er forsvundet fra folkeskoler, ungdomsuddannelser og størstedelen af de videregående uddannelser og mener, at faget ville give os nogle redskaber til et bedre liv.

“Der er jo mange spørgsmål og bekymringer, vi i dag prøver at få løsninger på i mindfulness eller hos psykologen. Vi tror, vi er så unikke, og at vi står alene med vores problemer. Og så finder man ud af ved at læse filosofferne, at mennesker tumlede med de samme tanker og spørgsmål for flere tusinde år siden - og også havde nogle gode svar. I en forvirret tid hvor værdierne konstant forandres, er det meget inspirerende.”

GUIDE: LYKKEOPSKRIFT MED 2000 ÅR PÅ BAGEN

Den stoiske tankegang er flere tusinde år gammel, men flere af teknikkerne bruges i dag i moderne psykologi. I sin essens handler den om, at lykken findes inde i dig og ikke kommer udefra, men det kræver, at du kan styre dine følelser og forvandle vanskeligheder til muligheder. Den er ifølge Chris MacDonald også et godt sted at begynde, hvis man vil bruge filosofi som et redskab til at få større viljestyrke, blive stærkere i modgang og trives uden unødvendige bekymringer. Her er nogle af kernepunkterne, og hvordan du kan bruge dem i hverdagen.

1. Få balance mellem fornuft og følelse

“Det er de vises natur at modstå fristelser, men de ukloges at være slave af dem.” - Epiktet, stoisk filosof

Udtrykket stoisk ro dækker over, at du er i stand til at opnå en indre balance, hvor du mærker dine drifter og lyster, men er i stand til at tøjle dem. “Alt med måde,” siger stoikerne. Det gælder også stærke følelser. Det bliver nogle gange misforstået i retning af, at en stoiker ikke har følelser eller er ligeglad, men det er forkert. En stoiker har derimod sine følelser under kontrol og kan se dem i et større perspektiv. Der er balance mellem fornuft og følelse.

Umiddelbart klinger det underligt i vores liv, hvor vi ser store følelser som tegn på dybde og autencitet. Men stoikerne minder om, at det kan blive en fælde, hvor man ser bort fra det nødvendige for at jagte det, der føles godt. Man kan blive så skrækslagen for at miste noget, at man ikke længere kan træffe fornuftige valg. Det kan f.eks. være, at skrækken for at miste din elskede får dig til at prøve på alle måder at kontrollere ham eller hende. Eller at du overvåger dine børn konstant. Eller at du er så glad for din bolig eller bil, at du vil gøre ting, som du egentlig ikke kan stå inde for, for at beholde den.

Jagter du lykken som noget ydre, mister du den, mener stoikerne, som også advarer mod at adlyde de impulser, som får dig til at lægge et par poser slik i indkøbsvognen eller sætte dig i gæld for at købe den der espressomaskine, du i virkeligheden ikke har råd til.

En stoiker prøver at sætte sig ud over fristelserne ved at bruge sin fornuft.

2. Lær af fejl og vanskeligheder

“Hvis du vil forbedre dig, så affind dig med at blive opfattet som naragtig og dum.” - Epiktet

Du kan bruge den stoiske tankegang til at træne din viljestyrke og udholdenhed. Stoikerne lægger stor vægt på pligt. Vi har som mennesker en pligt til at bruge vores evner og liv til eget og fælles bedste uden alle mulige undskyldninger. Vi er født ind i en verden af naturlig orden, og selv myrer og ukrudtsplanter kan finde ud af at udføre deres opgave. Ergo har vi som mennesker ingen undskyldning for ikke at gøre det samme.

Det kan godt være, at du ikke har lyst til at gå på arbejde, men det er din pligt. Det kan godt være, at du ikke har lyst til at cykle en time, men din fornuft fortæller dig, at du får det bedre af det. “Bare gør det,” siger stoikeren og tilføjer et “when the going gets tough, the tough get going”.

Samtidig er stoikerne forstående over for fejl og ser ikke fiasko som en katastrofe - bare du lærer noget. Når du skal lære noget nyt, så vil du næsten altid komme til at begå fejl eller virke klodset, mens du gør det. Det gælder, uanset om du lærer et nyt sprog, går til dans eller skal lede en virksomhed.

Det særlige ved stoikerne er ikke, at de udholder vanskeligheder og lidelser, men at de forvandler dem ved at evne at se dem og bruge dem som en kilde til udvikling og nye muligheder.

Vi begår alle fejl. For stoikerne er det ikke afgørende, du skal bare blive ved med det, du finder rigtigt, i stedet for at give op. Og så må du finde dig i, at du i mellemtiden kan blive genstand for andres hån.

3. Lev i nuet

“Han lider mere end nødvendigt, som lider før det er nødvendigt”. - Seneca, stoisk filosof

Mindfulness er et af tidens buzzwords, men stoikerne gjorde det til en kunst at leve i nuet for mere end 2.000 år siden. Du kan ikke ændre fortiden. Fremtiden er her ikke endnu. Brug kræfterne på at være til stede nu og her, og koncentrer dig om de opgaver, som er vigtige. Glem resten.

Det betyder ikke, at du ikke skal have mål og planlægge. Seneca siger, at hvis du ikke ved, hvilken havn du skal sejle til, er ingen vind gunstig, og den romerske kejser og stoiske filosof Marcus Aurelius kunne næppe have regeret det romerske imperium med succes i næsten 20 år, hvis han ikke tænkte frem. Men du skal kunne skelne imellem, hvad der kræver din opmærksomhed her og nu, og hvad du ikke behøver at tage dig af.

Du kan sammenligne det med at skulle løbe et maraton: Du ved, hvor langt væk målstregen er, men du er nødt til at lade være med at tænke over det, eller hvad du vil gøre, hvis du får ondt i knæet efter 30 kilometer. Du koncentrerer dig i stedet om næste skridt. Og det næste. Og det næste igen.

Glem mindre irritationer og problemer, som i det store billede er ligegyldige: Er der f.eks. nogen, som siger noget grimt om dig? Så tænk over, om det er berettiget. Hvis det er, så tag det til dig, og gør noget for at ændre det. Hvis ikke, så træk på skuldrene - det er ikke værd at bruge tid på. Du kan ikke tvinge andre til at lade være med at synes dårligt om dig, men du kan stræbe efter, at det er ufortjent.

Samtidig er stoikerne bevidste om, at du ikke lever evigt. Derfor skal du hele tiden huske at gøre dit bedste i nuet, for en dag er det for sent. Lev hver dag som et helt liv, lyder et af de stoiske råd.

4. Tilgiv, og vær tolerant

»Stødes du af en mands frækhed, spørg straks dig selv: Er det muligt, at der ikke skulle findes frække folk i verden? Det er umuligt. Kræv altså ikke det umulige. Han dér er nemlig et af de frække mennesker, der nødvendigvis må være i verden. Tænk på samme måde om slynglen, bedrageren, over for enhver der gør noget galt på det ene eller andet punkt. Samtidig med at du husker, at det er en umulighed, at hele denne mennesketype manglede, vil du blive mere velvillig mod dens enkelte eksemplarer.« - Marcus Aurelius

Stoikerne er om nogen i stand til at sige ‘pyt’. Begår andre mennesker fejl, bør man behandle dem med takt og mildhed i stedet for at forfalde til at blive ligesom dem. Ikke at falde ned på deres niveau er den bedste hævn.

Mange moderne psykologer vil fortælle dig det samme. Tilgiv, og vær tolerant mod andre, for det giver dig et bedre liv. Hvis du holder fast i vrede og frygt, kan du skade dit helbred på en række måder, bl.a. kan det føre til depression, så hvis du tilgiver, kan du gøre det for din egen skyld - ikke for at gøre et andet menneske en tjeneste. Og når du er tolerant over for andre og prøver at sætte dig i deres sted, bliver du også bedre i stand til at acceptere forskelle, som ellers ville gøre dig vred og utryg.

Kejser Marcus Aurelius, som i den grad havde sit at slås med - sine børns død, formentlig en utro hustru, pest, hån, krige, jordskælv og forræderiske intriger - sagde til sig selv om morgenen: “I dag vil jeg møde emsige, utaknemmelige, voldelige, bedrageriske, misundelige og ubehagelige mennesker. Alt dette skyldes deres uvidenhed om ægte godhed og ondskab.”

Stoikerne lægger også vægt på, at du stræber efter at gavne fællesskabet.

“Ingen kan leve lykkeligt, hvis han kun tænker på sig selv og søger at vende alt til sin egen fordel. Du må leve for andre, hvis du vil leve for dig selv,” siger Seneca.

5. Tænk over døden

“Jeg nyder netop livet, fordi jeg ikke er for afhængig af, hvor længe det varer ... at dø godt er at dø villigt.” - Seneca

Hvis vi frygter døden, bliver vi slaver af den frygt, mener stoikerne. For dem er døden nærværende, og den er noget, man skal tænke over og slutte fred med. Den kommer 100 pct. sikkert, og vi har kun begrænset indflydelse på, hvornår det bliver.

Dødsangst ligger ifølge stoikerne bag mange af de onde ting, vi foretager os, og for en stoiker er lykke at leve i balance med sig selv og verden i stedet for at være i sine følelsers vold. Derfor skal du se døden i øjnene, erkende den som et vilkår og slippe frygten for den. Den kan ikke skade dig, hvis du har besluttet, at den ikke kan skade dig.

Apples stifter, Steve Jobs, sagde det på sin egen stoiske måde: “At huske at du skal dø er den bedste metode, jeg kender, til at undgå fælden ved at tro, at du har noget at miste. Du er allerede nøgen. Der er ingen grund til ikke at følge dit hjerte.”

6. Vær taknemmelig

“Sand lykke er at nyde nuet, uden ængstelig afhængighed af fremtiden. Det er ikke at beskæftige os med hverken håb eller frygt, men at hvile i tilfredshed med det, vi har, som er tilstrækkeligt. Menneskehedens største velsignelser er inde i os og inden for vores rækkevidde. En vis mand er tilfreds med, hvad han nu engang har, uden at stræbe efter det, han ikke har.” - Seneca

For stoikerne er sand rigdom at være taknemmelig og tilfreds med det, man har. Hvis man derimod tror, man bliver lykkelig af at få mere, tager man fejl, mener de. Det bliver en jagt uden ende.

Antikkens stoikere øvede sig i taknemmelighed ved konstant at være opmærksomme på, hvad de kunne miste. Nogle gange ville de også prøve det af i praksis: Leve uden penge i et stykke tid, leve uden hjemmets tryghed. Alt sammen for at lære ikke at tage deres goder for givet, men også for at slippe fri for slaveriet ved altid at ønske sig mere og tro, at livet ville være bedre, hvis de ejede mere.

Lykken er inden i dig. Den er ikke noget ydre, som du kan gøre dig fortjent eller købe dig til. Gør det til en vane at huske på alt det, du har at være taknemmelig for.