Fyns Politi overvejede i sidste uge at offentliggøre billeder af nomadefamilien fra Langeland, der har været på flugt i over en måned. Men planen er lagt på hylden midlertidigt, mens nye spor forfølges.

Forældreparret og deres fire børn under seks år forlod deres bolig midt om natten, da Langeland Kommune krævede en tvangsundersøgelse af børnene.

Kommunen fik tilbage i februar, da familien flyttede til Langeland, et tip fra en anden kommune om, at børnene var udsat. Men da sagsbehandlere begyndte at undersøge situationen, forsvandt familien fra jordens overflade.

Nu er der sket et gennembrud i sagen.

LÆS OGSÅ: Nomade-familie på flugt: 4-årig datter vejer kun 11 kilo

LÆS OGSÅ: Kommuner strides om sociale nomader

Souschef i Langeland Kommunes Børne- og Kulturafdeling, Charlotte Jensen, har i dag modtaget en e-mail fra moderen i nomadefamilien. Helt kort har kvinden skrevet 'send sagen til min advokat'.

- Det gode er, at moderen nu ved, at politiet har efterlyst hende, fordi vi vil have fat i hendes børn. Vi har jo været i tvivl om, om hun overhovedet var klar over det her, siger Charlotte Jensen.

Hvis det nu lykkes for Langeland Kommune at få overtalt familien til at komme frit frem, står hjælpen klar.

- Vi har pladser klar til alle fire børn på en institution i Odense, hvor de kan blive psykologisk og pædagogisk undersøgt, siger souschefen, der i øvrigt ikke ved, hvorfor moderen har valgt at henvende sig.

- Jeg har ikke noget bud på, hvorfor hun skriver netop nu. Men de er jo efterlyst i hele europa.

At moderen har skrevet en e-mail betyder dog ikke, at familien er i Danmark og klar til at samarbejde.

- Jeg hælder stadig til, at de er i udlandet, men jeg har ikke rigtig noget at have det i. Det er bare en fornemmelse, siger Charlotte Jensen, der har taget kontakt til advokaten og nu vil kommunikere med familien gennem denne. 

Hutler sig frem
Politiet gik aktivt ind i sagen, da kommunen oplyste, at familien var stukket af.

Ifølge Niels Christian Larsen fra Svendborg Politi går det den rigtige vej med efterforskningen, selvom han endnu ikke kan sige, hvornår det lykkes at finde frem til familien.

- Vi arbejder på sagen hver eneste dag, og det er ikke til at sige, hvornår der er noget nyt at fortælle, men der kan pludselig komme et gennembrud. Vi følger nogle nye spor, siger efterforskningslederen til bt.dk.

Niels Christian Larsen vil ikke konkretisere de nye ledetråde, men den kun tre dage gamle plan om at offentliggøre billeder af nomadefamilien i håb om, at danskerne kan hjælpe, er i øjeblikket lagt på hylden.

- Vi har nogle andre spor at gå efter, før vi offentliggør billederne, oplyser han uden at fortælle, om det har med kvindens e-mail at gøre.

Ifølge Charlotte Jensen lever familien i konstant flytterod og hutler sig frem med plat og kriminalitet og skylder penge til forskellige mennesker.

Og ligesom i Brønderslevsagen ønsker familien absolut ingen kontakt med omverdenen. Særligt ikke med politiet og de sociale myndigheder.

Langeland Kommune er stærkt bekymret for nomadeforældrenes fire småbørn. Især deres 4-årige datter, der angiveligt er syg og ekstremt undervægtig.

Faderen er hollænder, og familien har tidligere boet i Holland. Derfor vil politiet ikke afvise, at de seks personer er flygtet over grænsen.

Langeland Kommune havde, før i dag, sidst kontakt med nomadefamilien i begyndelsen af marts.