Alene i september har Det Mosaiske Trossamfund registreret 11 antisemitiske episoder i Danmark. Der er øget fokus på os, siger trossamfundets formand.

Danske jøder udsættes i stigende grad for vold og chikane på grund af deres tro og herkomst. Det konstaterer Det Mosaiske Trossamfund, der har registreret 29 antisemitiske episoder i 2012, herunder 11 alene i september.

Overgrebene tæller overfald, trusler og æg kastet mod et jødisk plejehjem, skriver politiken.dk.

- Vi har kunnet konstatere et øget fokus på vores institutioner, synagogen og Det Jødiske Hus i Krystalgade, i denne måned. Vi kan se, både manuelt og teknologisk, at der er en øget interesse lige nu, siger Det Mosaiske Trossamfunds formand, Finn Schwarz, til netavisen.

Han fortæller, at trossamfundet ikke kender årsagen til udviklingen, men gætter på, at den kontroversielle amerikanske Muhammed-film har givet yderliggående antisemitter lejlighed til at rette fokus på Israel og jøder.

Mosaisk Trossamfund begyndte at registrere trusler og voldstilfælde i 2010, hvor der var 30 episoder. Sidste år steg tallet til 40, og den foreløbige status med 29 overgreb bekymrer Finn Schwarz.

- Vi har taget særlige forholdsregler i de seneste 30 år. Man må aldrig kalde det »dagligdag«, men vi har i forvejen skoler, der ligner et fort og er vant til at tage sikkerhedsforanstaltninger i forhold til alt, hvad vi går og laver. Lige nu er situationen lidt skærpet, men vi håber på mere smult vande, siger han til politiken.dk.

Også på den anden side af Øresund oplever det lille jødiske samfund alvorlige overgreb. Senest blev det jødiske menighedshus udsat for et bombeattentat.

- Vi forbereder os på alt, om det er et angreb som det i Malmø eller et mere omfattende som i Buenos Aires i 1994, hvor 85 mennesker omkom, er der ingen af os, der kan sige. Men læren er: Hvis du er det svageste led, har du en større risiko, siger Finn Schwarz til politiken.dk.

Det anslås, at der lever knap 6.000 jøder i Danmark, de fleste i hovedstadsområdet. Omkring halvdelen af medlem af Det Mosaiske Trossamfund.