BT giver her et bud på, hvordan udfaldet bliver i de fire indledende grupper ved EM i herrehåndbold.
BT giver her et bud på, hvordan udfaldet bliver i de fire indledende grupper ved EM i herrehåndbold. Foto: Claus Fisker

BT giver her et bud på, hvordan udfaldet bliver i de fire indledende grupper ved EM i herrehåndbold.

EM-slutrunden skydes i gang søndag i Herning, hvor de danske håndboldherre møder Makedonien i holdets første gruppekamp på hjemmebane i Boxen.

Bt.dk har taget et kig på alle turneringens indledende grupper og giver her et bud på, hvordan de forskellige lande kommer til at klare sig.

Gruppe A:

1. Danmark

EMs største guldfavoritter. Presset er massivt på Danmark. Med 13.000 tilskuere i ryggen hele vejen i Jyske Bank Boxen og et fremragende hold med Mikkel Hansen (foto) og Niklas Landin som drys på toppen, er det umuligt at komme udenom, at Danmark har store muligheder for at forsvare EM-titlen. Testkampene har været godkendte, og de skadede spillere er ved at være klar. Puljesejren skal være en formalitet.

2. Tjekkiet

Med Kiel-stjernen Filip Jicha i spidsen har Tjekkiet muligheden for at snuppe point med over i mellemrunden. Jicha kan afgøre en kamp på egen hånd, og skal tjekkerne overraske, skal han også spille op til sit bedste. Gør han det, så kan han løfte holdet sammen med de øvrige ganske kapable Bundesliga-spillere, der er med hos Tjekkiet.

3. Makedonien

Makedonien imponerede stort for to år siden, hvor de blev nummer fem til EM i nabolandet Serbien. Men det er et typisk Balkan-hold, der præsterer langt bedre hjemme i vante omgivelser end på udebane. Verdensstjernen Kiril Lazarov skal bære det hele på sine skuldre, og makedonerne skal være glade for en plads i mellemrunden.

4. Østrig

Den aldrende playmaker, Viktor Szilagyi, har haft en fremragende sæson for Bergischer i Bundesligaen, og det er i høj grad også ham, Østrig skal læne sig op ad, hvis de skal overraske i denne pulje, hvor de sammen med Tjekkiet og Makedonien udgør et ret lige felt i kampen om placeringerne efter Danmark. Men østrigerne ligner bedste bud på sidstepladsen i gruppen.

Gruppe B:

1. Spanien

Hårdt ramt af skader. Målmand Arpad Sterbik og stortalentet Alex Dujshebaev er ude med skader, mens stregspilleren Julen Aguinagalde som minimum er ude af det indledende gruppespil. Det er en alvorlig svækkelse af de spanske verdensmestre. Aktuelt ser holdet ud til at halte efter både Danmark og Kroatien. Spanien bør dog være et niveau over gruppens øvrige hold og skal snuppe førstepladsen.

2. Ungarn

Efter Laszlo Nagy (foto) er blevet skadet, så er Ungarn en helt anden størrelse. Det kan både blive til fiasko-exit i den indledende gruppe, ligesom en andenplads efter Spanien også er realistisk. Ungarn, Island og Norge ser ud til at ligge meget tæt, og det bliver små marginaler, som afgør, hvem der bliver to, tre og fire.

3. Island

Vulkanøens håndboldsønner er også hårdt ramt af skader. Højre back Alexander Petersson er ude, og det er en alvorlig streg i regningen for Island. Venstre fløjen Gudjon Valur Sigurdsson er i skrivende stund også tvivlsom. Dermed ligger der et tonstungt ansvar på Kiel-playmaker Aron Palmarsson. Holdet er dog garant for hårdt fight, så alt kan ske.

4. Norge

Har set dårlige ud i testkampene ved Golden League. Helt skandaløst ringe var det, da nordmændene tabte 27-34 til Qatar. Men i det, der ligner en jævnbyrdig gruppe, hvis man ser bort fra Spanien, så kan Norge godt snige sig videre, hvis målmand Ole Erevik og Kristian Kjelling rammer topformen.

Gruppe C:

1. Frankrig

’Les Bleus’ er ikke, hvad de har været. Flere profiler har sagt stop, og holdet er meget afhængig af, at de skadede stjerner Jérôme Fernandez og målmand Thierry Omeyer når at blive klar. Franskmændene besidder dog stadig en god første-syver og med deres imponerende fysik og en sprudlende Nikola Karabatic (foto) bør de være i stand til at snuppe en plads i semifinalen.

2. Serbien

Vandt EM-sølv hjemme i Beograd for to år siden efter finalenederlag til Danmark, men Serbien er en mere medgørlig størrelse væk fra Balkan. De har da også siden skuffet ved både OL og VM. Men der er et stort potentiale på holdet, og med store profiler som Marko Vujin og Momir Illic kan de drille alle nationer. Rammer de topniveauet, kan de blive en positiv overraskelse.

3. Polen

Der er snak i krogene om dårlig stemning på det polske landshold, hvor spillerne ikke har tiltro til træner Michael Biegler. Det har fået flere rutinerede profiler til at sige fra, og det gør det svært at vurdere, hvor Polen står nu. Men der er stadig en bred palet af dygtige spillere på holdet, og misser de mellemrunden, vil det være en stor skuffelse.

4. Rusland

Russerne har i et par år lignet et hold i fremgang efter en håndfuld års helt håbløse indsatser fra den tidligere supermagt. Men holdet er ramt af skader hos flere profiler og har leveret dårligt i træningskampene, og nu blinker spørgsmålene så i stor stil ud for russerne.

Gruppe D:

1. Kroatien

Må betragtes som den aktuelt største guldtrussel for Danmark. En skade til Blazenko Lackovic er eneste bét for træner Slavko Goluza. Ellers er hele kavaleriet med. Og med Domagoj Duvnjak (foto) i front ligner det et fremragende kroatisk hold, som efter titeltørke siden 2004 ser ud til at have en af de bedste guldchancer i mange år. Kroaterne bør være i stand til at vinde gruppe D og få et godt afsæt mod semifinalerne.

2. Sverige

Sverige er en af outsiderne til de ’fire store’, Danmark, Kroatien, Frankrig og Spanien. Bør uden problemer sikre sig andenpladsen i puljen, og så kan de kæmpe med Frankrig og Serbien om en semifinaleplads i mellemrunden. Skal i høj grad leve på et stærkt forsvar og fantastisk målmandsduo i Mattias Andersson og Johan Sjöstrand.

3. Hviderusland

Hold godt øje med Siarhei Rutenka (foto). Og… Ja, gør så egentlig ikke så meget mere end det. Barcelona-stjernen har alle billetterne hos Hviderusland, og han gør det som regel fantastisk. Hviderusserne hører til blandt EMs dårligste, men er i spil til mellemrunden, ganske enkelt fordi Montenegro ser ud til at være endnu dårligere.

4. Montenegro

Slog sensationelt Tyskland ud i EM-kvalifikationen. Men det ændrer ikke ved, at Montenegro simpelthen ikke er et særligt godt håndboldhold. Det beviste montenegrinerne i øvrigt også under VM sidste år, hvor de allerede blev slået ud i gruppespillet. Ligner på forhånd EMs måske dårligste deltager.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.