Noma sammenlignes med fascisme og nazisme i kronik i Politiken. Den danske restaurant kritiseres for udelukkende at ville bruge nordiske råvarer til madlavningen. Sludder og vrøvl, siger madkritiker.

Kronikken er skrevet af Ulla Holm, der er specialestuderende ved Sociologisk Institut i København. Og hendes melding er klar. Noma er fascisme, som kronikkens overskriften også lyder.

- Den mad, vi spiser, har til alle tider været gennemsyret af ideologi – og ligesom med landskabsarkitekturen i 1970’erne, er der i dag markante lighedspunkter mellem fascismen/nazismen og det nye moderne avantgardistiske nordiske køkken, hvis ypperste repræsentant er Restaurant Noma, der netop igen er blevet kåret til verdens bedste, skriver hun.

Hun peger på, at Nomas udelukkelse af alle andre råvarer end de nordiske og deres fokus på, at nordisk er godt - fordi det er nordisk - er en fascistisk tankegang.

noma






- Og fødevarer af nordisk oprindelse er gode, slet og ret fordi de er af nordisk oprindelse, som Claus Meyer (Nomas ejer, red.) udtaler til Mandag Morgen: 'Målet er et paradigmeskift, hvor forbrugerne efterspørger kvalitetsmad og -ingredienser, som er noget særligt i kraft af deres nordiske oprindelse', skriver hun.

Berlingskes madkritiker, Søren Frank, mener, at hun skyder lidt over målet. At hun sådan set bare har overtænkt Nomas valg af nordiske råvarer.

- Det er en noget søgt sammenligning, der kun eksisterer på et teoretisk og akademisk plan. Med hendes teoretiske briller på kan jeg godt forstå tanken. Man siger jo hos Noma, at man kun vil bruge nordiske råvarer - og intet andet, siger han.

- Men fascisme har intet med mad at gøre. Der er forskel på et køkken og en nation. Ja, der er forskel på mennesker og grøntsager. Nomas valg er hundrede procent et kunsterisk valg. Ligesom maleren opsætter regler og rammer for sit værk - om det skal være et oliemaleri eller en lerfigur - har Noma blot opsat nogle regler og rammer for sin madlavning, siger han.