Omkring 13.000 danskere sidder uønsket alene juleaften, men højskoler, kirker og familier inviterer dem i år indenfor.

Hvert år samles familier juleaften om dampende julemad, flotte indpakkede gaver og et pyntet juletræ. Mens de hygger, spiser og danser, sidder omkring 13.000 danskere alene hjemme juleaften, på trods af de gerne vil mærke nærværet og fællesskabet, det viser en ny undersøgelse fra Røde Kors.

Det vil familien Birkhøj fra Gentofte gøre noget ved. Hvert år holder moren og datteren en klassisk jul sammen, men om bordet står fire tomme stole og alt for meget mad til to mennesker. Derfor håber de at finde fire mennesker, som vil holde jul med dem.

»Jeg tænker helt klart, at det også vil være til glæde for mig og Kira. Vi gør det ikke kun for at være gode, men også for at vi selv får en god jul. Vi vil bare gerne have en hyggelig jul sammen med nogle andre,« fortæller moren, Jytte Nina Birkhøj.

På Facebook har de lavet begivenheden ’Vil du holde jul med os?’, hvor de leder efter mennesker, hvis pengene er små eller mangler nogle at holde juleaften med. Indtil videre har de fået enkelte henvendelser, men de ønsker endnu flere skriver til dem.

»Jeg tænker, det er positivt at organisationer og privatpersoner inviterer til fællesskab. Det er fint, at der er tilbud om, at man kan være sammen med andre, hvis man har udsigt til at være alene juleaften og ikke har lyst til det. Julen er med til at sætte fokus på ensomhed. Man må bare ikke glemme, at problemet også findes i januar,« siger Mathias Lasgaard forsker i ensomhed og Lektor, Cand.psych., Ph.D. ved Syddansk universitet og Region Midtjylland.

Kira Engelke Birkhøj og Jytte Nina Birkhøj.
Kira Engelke Birkhøj og Jytte Nina Birkhøj. Foto: Privatfoto
Vis mere

Kira Engelke Birkhøj og Jytte Nina Birkhøj vil gerne inspirere andre til at invitere folk indenfor juleaften. De har allerede oplevet flere, der gerne vil hjælpe dem med at stable arrangementet på benene. Bekendte har tilbudt at bage småkager, købe en gave eller hjælpe med indkøb.

»Vi har sat tanker i gang hos folk, og det synes, jeg er vigtigt. De mennesker, der sidder alene, håber jeg, mærker, at vi tænker på dem,« siger Kirka Engelke Birkhøj.

Mathias Lasgaard, forsker i ensomhed, fortæller, at ensomhed kan ramme mange forskellige mennesker og aldersgrupper. Selvom det kan være svært, mener han, at det er en god idé at fortælle til en, man har tillid til, så kan man måske komme ud af ensomheden.

»Vi ved fra undersøgelser, at vi har en tendens til at se ned på folk, der selv siger, at de føler sig ensomme. På den måde er der en tendens til stigmatisering af ensomme. Det er nok noget af grunden til, at personer, der føler sig ensomme, skjuler det og skammer sig over det,« siger Mathias Lasgaard.

Undersøgelsen:

I en undersøgelse lavet af Voxmeter for Rødekors svarer tre ud af 1007, at de sad alene juleaften sidste år, selvom de gerne ville have fejret det i fællesskab med andre. Det svarer i runde tal til 13.000 mennesker, der sidste år sad uønsket alene. Den maksimale usikkerhed er +/- 3,1 procentpoint. Undersøgelsen blev foretaget i november 2017 og er repræsentativ for den danske befolkning.

Juleaften med nye bekendtskaber

Røde Kors julevenner

»På vores hjemmeside kan man melde sig som gæst eller vært, afhængigt af om man vil holde jul hos en familie eller har plads til en ekstra eller to om sit julebord. Alle kan tilmelde sig. Vi gør det, fordi vi ikke synes, nogen skal sidde uønsket alene hjemme juleaften. Julen handler om fællesskab, derfor vil vi hjælpe. Nogle af de her relationer varer ved efter jul, og det synes, vi er rigtig dejligt. Vi har frivillige hele måneden, der matcher gæster og værter. Det er ud fra geografi og med udgangspunkt i hvem, der ville have en hyggelig jul. Vi anbefaler, man tager en snak, inden man mødes,« siger projektleder Troels Østergaard.

Åben juleaften hos din lokale kirke

»Her i kirken er der åbent for alle. Alle, der vil fejre juleaften sammen. Vi har holdt det i mange år, og det er utroligt hyggeligt. Der kommer mange ældre, men også ægtepar og familier. Det er en klassisk juleaften, vi synger meget, spiller pakkeleg og går om træet. Julefest er en familiefest. Det er en god tradition for dem, der ikke har så meget familie eller vil holde det sammen med kirkefamilien. Det vokser i løbet af årene, da jeg begyndte, var vi omkring 15, nu er vi 40 – 50 mennesker. Man behøver ikke at komme i vores kirken, det er for alle,« fortæller Els de Groot, Kirke- og kulturmedarbejder i Nazaret Kirke i København.”

Livsnettet: Online julefest

»På Livsnettet arbejder vi for at bekæmpe ensomhed. Alle, der er alene i julen er velkomne, og de vil blive modtaget så kærligt. Fra klokken 15 til midnat er der aktiviteter på vores hjemmeside, hvor man kan vinde gaver. Det koster ikke noget, og der er ikke reklamer. Det er et rent hjerteprojekt. Vi har også lokalgrupper, så man kan man linke sig op til andre tæt på, og man kan mødes efterfølgende, hvis man har lyst. Ensomhed specielt i juledagene er et kæmpe problem i Danmark. Det er Danmarks største online julefest,« siger Kenneth Pallier, stifter af Livsnettet.

Højskole jul

»Fællesskab er vi gode til på højskoler. Nogle kommer fordi de har lyst til at fejre en anderledes jul, andre kommer fordi de er blevet alene. Det er en stor succes hos os, vi er 125 kursister på julekurset i år, og der er allerede venteliste. Det er en gave fri jul, men med juletræ, julemad, kulturelle input, musik, sang og fællesskab,« siger Vibeke Hundborg, forstander på Nørgaards Højskole