De seneste år er en række bande- og rockergrupperinger rykket til Danmark og rygmærkerne fylder mere i gadebilledet end for få år siden. Men samtidig er antallet af bandemedlemmer faktisk faldet. Forvirret?

En række nye rygmærker ser i disse år dagens lys i Danmark, hvor flere forskellige bander- og rockergrupperinger nu har slået sig ned.

Men trods inflationen i rygmærkerne er der alligevel færre medlemmer af bander og rockerklubber i Danmark i dag end for fire år siden.

Det viser en rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, som udkom i sidste uge. Af den fremgår det, at der i 2016 er registreret knap 1.400 medlemmer, hvilket er 500 færre end for fire år siden.

Og hvordan hænger de to umiddelbart konflikterende tendenser så sammen? Berlingske har spurgt politiinspektør hos Rigspolitiet, Michael Kjeldgaard.

Fylder mere i gadebilledet

Politiinspektøren peger først og fremmest på, at mange af grupperingerne i dag har omorganiseret sig, så tidligere medlemmer af andre klubber er gået sammen på tværs af eksisterende skel.

Det gælder for eksempel med de to relativt nye grupperinger på dansk jord Black Jackets og Gremium, som i høj grad er udsprunget fra Nørrebro-grupperingen Brothas.

»Samtidig er mange af de nye grupper meget konfliktsøgende og mere tydelige i deres udtryk, og det gør, at de fylder mere i gadebilledet, selvom der reelt er færre medlemmer,« fastslår Michael Kjeldgaard.

Det skyldes ifølge politiinspektøren blandt andet, at mange af banderne i Danmark har ændret struktur og stil, så de minder mere om klassiske rockerklubber.

Bander efterligner rockerklubber

»Tidligere havde banderne nogle meget løse strukturer, men i dag er de meget mere tydelige i deres markeringer, deres uniformering og deres retorik. Det minder mere om det udtryk, rockerklubberne har,« siger han og præciserer.

»De nye grupperinger, er meget tydeligere end før, fordi de i dag har udskiftet deres hættetrøjer med veste og rygmærker. Det er en meget mere tydelig manifestation, som giver indtryk af, at der er flere.«

Samtidig er der en helt konkret kamp om territorier, der udspiller sig i Storkøbenhavn og Nordsjælland, som Berlingske også tidligere har beskrevet. Her forsøger den nye gruppe Black Jackets at overtage hashhandlen i flere områder, hvor etablerede rockergrupperinger allerede holder til.

Eskalering i maj og juni

»Og det er klart, at når de områder i forvejen er okkuperede af en anden gruppe, så opstår der lynhurtigt konflikt,« fortæller Michael Kjeldgaard og uddyber:

»Det er eskaleret i maj og juni, hvor der har været skyderier, drab og knivstikkerier i det åbne rum. Det er et udtryk for den ubalance, der i øjeblikket findes i den kriminelle underverden om, hvem der bestemmer, og hvem der råder over hvilke områder.«

Torsdag i sidste uge blev en 23-årig mand med tilknytning til Black Jackets dræbt, da han sad i en bil på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. Han blev skudt i hovedet og i den ene side af kroppen. To personer blev kort efter anholdt i nærheden af gerningsstedet – den ene et 25-årigt medlem af grupperingen Gremium, den anden en blot 16-årig dreng. Senere blev flere personer med tilknytning til Gremium anholdt i sagen.

En stor del af både Gremium og Black Jackets medlemmer forlod iføgle Berlingskes oplysninger Brothas på grund af interne uenigheder, der endte med at splitte gruppe op i de to grupperinger, der nu ligger i konflikt med hinanden.