Det er fem år siden, at Osama Bin Laden blev dræbt under et amerikansk angreb og organisationen al-Qaeda smuldrede. Siden er al-Qaedas indflydelse blevet marginaliseret til fordel fos IS. Men nu vender Osamas søn måske tilbage for at tage styrepinden i al-Qaeda.

Hamza Bin Laden er angiveligt 23-24 år gammel, og har netop udsendt et lydklip, hvor han opfordrer den islamiske nation til at stå sammen. Det skriver The Daily Mail.

»Den Islamiske nation bør fokusere på jihad i Al-Sham (Syrien) ... og forene rækkerne af 'mujahideen' (Islams krigere red.) der. Det kan ikke længere betale sig at være opdelte og strides internt, nu hvor hele verden mobiliserer mod muslimer,« siger Hamza Bin Laden ifølge Daily Mail i det offentliggjorte lydklip.

Ifølge journalist og historiker Daniz Serinci, forfatter til bogen 'Terrorens Kalifat', har al-Qaeda været svækket siden Osama Bin Ladens død. Den nuværende leder Ayman al-Zawahiri har slet ikke den samme karisma og gennemslagskraft, som Osama. Derfor leder de i øjeblikket efter den, som kan tage over og fylde tomrummet efter Osama Bin Laden.

Derfor mener Deniz Serinci, at det i den grad har en effekt, at Hamza Bin Laden træder frem.

»Det har helt klart en effekt, han er jo ikke hvem som helst. Osama Bin Laden bliver regnet for noget nær en hellig person i jihadistiske kredse, man kan kalde ham den moderne jihadists far, og alene det, at Hamza er Osamas søn, kan betyde en hel masse. Især i det miljø, hvor man bliver regnet for at være noget i kraft af ens familie,« siger han til BT.

Flere eksperter mener ifølge Daily Mail, at Hamza bliver trænet af al-Qaeda's ledere til at overtage hans fars plads i organisationen. Lederskabet i al-Qaeda mener nemlig, at der er i Bin Laden-navnet ligger en kæmpe propaganda-værdi. Som Osamas arvtager, vil Hamza's navn og ungdommelige profil betyde, at al-Qaeda kan øge deres rekrutering af jihad-krigere fra hele verden.

De to organisationer er dog ikke bonkammerater, og forholdet mellem IS og al-Qaeda er meget dårligt – IS blev faktisk smidt ud af al-Qaeda, fordi de var for ekstreme, forklarer Deniz Serinci. Men al-Qaeda er stadigt aktive i Syrien under navnet Jabhat al-Nusra. Og blot få dage før Hamza Bin Ladens lydklip blev offentliggjort, opfordrede Ayman al-Zawahiri ifølge flere internationale medier med sine egne ord al-Nusra-Fronten til at oprette et kalifat i Syrien, ligesom Islamisk Stat (IS) har gjort det.

Ifølge Deniz Serinci bliver al-Qaeda stærkere, jo mere vi (Vesten red.) bomber IS og sender IS på tilbagetog. Det skaber nemlig et tomrum, og det tomrum vil al-Qaeda udfylde.

Kan Hamza Bin Laden forene de to organisationer?

»Det ser svært ud, men man skal aldrig sige aldrig. Fordi IS er presset, så kan de finde på at gøre noget, som vi ikke regnede med. Man skal aldrig sige aldrig sige aldrig i Mellemøsten.«

Ifølge den amerikanske regering har IS mistet 40 procent af de områder, den kontrollerede i Irak for et år siden og ti procent af områderne i Syrien.