Hver tredje filippinske au pair har betalt til en bagmand eller et rekrutteringsbureau for at blive au pair i Danmark. Det viser en stikprøve blandt 90 filippinske au pairer foretaget af programmet Reporterne på Radio24syv.

Au pairerne har angivet, at de har betalt mellem 1.800 kroner og 10.000 kroner til tredjeparter.

»Vi hører rigtig mange historier om rekrutteringsbureauer på Filippinerne, der kun er ude efter pigernes penge. Det betyder, at mange ankommer til Danmark med en stor gæld i bagagen,« siger Jean Gocotano, der er tidligere au pair og nu rådgiver for andre au pairer hos fagforeningen FOA.

Hun kender til et eksempel, hvor en au pair måtte betale, hvad der svarer til knap 40.000 kroner for at blive au pair i Europa.

Helle Stenum, der er migrationsforsker ved Roskilde Universitet og har forsket i au pairer, bekræfter fænomenet over Reporterne på Radio24syv:

»Mange au pairer betaler et stort beløb for at komme til Danmark, og det skal de selvfølgelig ikke. Det sætter dem i en sårbar situation. De kommer hertil forgældet og kan også befinde sig i et afhængighedsforhold til rekrutteringspersonen,« siger hun.

82 procent af de herboende au pairer kommet oprindeligt fra Filippinerne.

De filippinske au pair-bureauer er ikke anerkendt af myndighederne. Det betyder, at der ikke er noget tilsyn med bureauerne, og au pairerne kan ikke gå noget sted hen for at klage over hververne.

»De filippinske myndigheder har ikke fokus på au pair-bureauerne, men hvis de efterforskede dem, ville mange af dem sandsynligvis blive betragtet som illegale,« siger Helle Stenum.

Stikprøven viser desuden, at hver tredje au pair har betalt sin egen flybillet til Danmark, da det kun er et krav, at værtsfamilien betaler transporten hjem til Filippinerne. Au pairer får ikke løn, men 3.250 kroner månedligt i såkaldte lommepenge. En enkeltbillet fra Manilla til København står i omkring 4.000 kroner - altså mere end en måneds lommepenge.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er for nyligt kommet med et udspil bestående af 14 forslag, der skal forbedre au pairernes vilkår. Udspillet forhandles netop nu blandt partierne i Folketinget.