Jorden kalder.

Der er  ikke noget at sige til, at der i ethvert miljø indsniger sig nogle fagudtryk. Jeg har det fint med, at jeg ikke fatter en brik af, hvad de taler om på et autoværksted, for det er jo fagfolk, der bare skal ordne min bil, og så er den ged barberet.

Jeg er også helt klar over, at sproget udvikler sig hver dag. I gamle dage 'udtalte' politikerne sig. Nu 'siger de ord', eller 'sætter ord på'. Pyt med det. Man hører også tit folk sige, at politikerne er 'bedrevidende', og min kommentar er altid: ja, det håber jeg sørme, for det er det, vi har valgt og betalt dem for. De skal sætte sig ind i de svære ting, som vi andre ikke gider. Og så skal de beslutte derudfra.

MEN: når vores egne folkevalgte begynder at tale sort, har de totalt misforstået deres rolle, og det er der alt for mange eksempler på. Herved giver de liv til myten eller opfattelsen af, at der er en politisk elite, som ikke hører til i vores virkelighed, men lever deres eget liv i osteklokken på Christiansborg.

Et nyt modeord er feks. 'disruption'. Vi er sågar blevet begavet med et 'Disruptionråd', og det skal vi nok være glade for, for det har vistnok noget at gøre med, at den nye teknologi ændrer vores måde at tænke og arbejde på.

Men særligt forståeligt er det jo ikke.

Et andet skønt ord er 'paradigmeskift' , som jeg senest hørte, da jeg læste på RUC for 10 år siden. Her er det vist mest udlændingepolitikken, der holder for, men det bliver man jo heller ikke meget klogere af, Hr. Thulesen Dahl.

Og statsministeren vil nu se 'holistisk' på tingene, hvilket han bare kunne gøre ved at se dem i en større sammenhæng. Men det lyder jo ikke af så meget.

Og hvad 'algoritme' har at gøre i regeringens planer, må guderne vide. Håber den ved det selv.

Og hvor vil jeg så hen med alt det her?

Jeg vil have politikerne til at forstå, at de har en vigtig formidlende rolle at spille. De må gerne bruge de svære ord, men hold dem inden døre i jeres egne kredse. Vi ved godt, at i stort set alle har fine akademiske uddannelser og har læst på de samme læreanstalter, men nu er i altså VORES folkevalgte.

Og VI har brug for holdninger og for begrundelser for dem. Og de skal dælme kunne forstås. Vi synes ikke, I bliver mere imponerende ved at tale uforståeligt. Prøv at tale det sprog, vi andre betjener os af.

Og så har jeg i øvrigt bemærket, at der ikke er nogen i de finere kredse, der 'mener' eller 'synes' noget mere. Nu 'tænker jeg, at...'.

Uha da da da.

Men det er måske udtryk for et paradigmeskift, der er begrundet i et holistisk syn på disruption? Eller er det led i en algoritme?