Hver tiende dansker vil ifølge Kræftens Bekæmpelse blive ramt af hudkræft på et eller andet tidspunkt.

Du kan selv forsøge at forebygge sygdommen ved at undgå solens farlige UV-stråler og det skadelige solarielys.

Men bliver du alligevel ramt af hudkræft, har forskerne nu fundet en pille, som kan stoppe hudkræften.

- Et uhyre spændende nyt forskningsresultat. Tænk, hvis man meget snart med medicin vil kunne udrydde de ’bomber’, der ligger og venter på at eksplodere, siger professor Peter Bjerring, cheflæge ved hudklinikken på Mølholm privathospital i Vejle.

Med B.T. Plus får du:

- Pille kan stoppe hudkræft. Eksperter forklarer, hvordan den nye pille virker.

- Derfor er solen farlig.

- Gode råd til at forebygge hudkræft.

- Sådan opdager du hudkræft

- Test dig selv. Hvilken hudtype har du, og hvor meget sol kan din hud tåle.



Et særligt enzym, som kun en del dyr har i kroppen, vil i pilleform kunne reparere vores DNA-skader i huden.

En pille, som kan redde dig fra en måske livstruende hudkræft ved, at den ligefrem »reparerer« de skader, du har fået gennem årene ved at tage alt for meget sol.

En sådan pille, der vil være et stort medicinsk gennembrud, ventes snart at kunne købes på alverdens apoteker,

Det er amerikanske forskere, som efter 10 års intensive forsøg endelig har fået forståelse for, hvordan man kan reppare de DNA-skader, der typisk opstår i huden på grund af solskoldethed. Forskerne har længe vidst, at mennesker mangler et vigtigt enxzym, kaldet photolyase, som findes hos visse insekter, fisk og pungdyr. Disse dyr har i kraft af dette enzym en bedre evne til reparere DNA-skaderne, som sollyset fremkalder. Et særligt elektron, som ses hos dyrene, fremmer helingsprocessen i den solskadede hud.

- Forskere har arbejdet med det her i en årrække, men nu har vi altså opdaget det. Ingen kunne tidligere gætte, hvad der egentlig skete, siger professor Dongping Zhong, der har ledet forskningsteamet ved Ohio State Universitet i USA.

Forskningen fremlægges i det ansete tidsskrift Proceeding of The National Academy of Sciences.

De amerikanske forskere regner nu med, at et stort internationalt medicinfirma snart vil være klar med en pille og en lotion, som indeholder en kemisk udgave ef enzymet photolyase.

- Et uhyre spændende nyt forskningsresultat. Tænk, hvis man meget snart med medicin vil kunne udrydde de »bomber«, der ligger og bare venter på at eksplodere. Altså ved at give en pille eller at påsmøre en lotion kunne reparere på det DNA-skadede væv i huden, Det vil da være helt fantastisk, siger professor Peter Bjerring, cheflæge ved hudklinikken på Mølholm privathospital i Vejle.

- Måske vil det dog ikke i alle tilfælde være nok bare at sluge en pille med det særlige enzym. Måske skal man man også påføre huden en lotion og samtidig give kunstig lys for, at photlyase-enzymet kan afgive både de elektroner og fotoner, som reparerer det skadede DNA. Det er lidt sjovt, hvis der således skal kunstigt lys til - sammen med medicinen - for at opnå den optimalt ganlige effekt, dvs. en effektiv beskyttelse mod hudkræft.

Vi ved jo allerede, at det er solskoldethed helt tilbage i den tidlige barndom, som typisk ender med at udløse en hudkræft i voksenlivet. Ligesom med cigaretrygning, hvor kræften ikke kommer af de sidste cigaretter, men som et resultat af, at man startede meget tidligt med at ryge,« siger Peter Bjerring, der som en af Danmarks førende hudlæger har behandlet mere end tusinde patienter med hudkræft.

Overlæge Hans Christian Wulf, førende dansk forsker i hudsygdomme, Bispebjerg Hospital, er også opmuntret af det amerikanske forskningsresultat:

- Man startede allerede på den type enzymforskning for cirka 20 år siden, og det er da absolut interessant med det nye gennembrud. Det kunne f.eks. være fint, hvis man kunne putte det vigtige enzym i en dagcreme og derved modvirke DNA-skaderne i huden og dermed dæmme op for hudkræft.

Hidtidig forskning har vist, at hudkræft og modermærkekræft er 20-30 år om at udvikle sig. Risikoen stiger med alderen i takt med, at huden har været udsat for mere og mere sol. Pigmenten i huden er hudens beskyttelse mod solens stråler. Meget pigment - mørk lød, mørkt hår, brune øjne - indebærer en lavere risiko for senere at få hudkræft. Rødhårede, blege, med blå øjne er i højkere risiko. Jo mindre pigment, jo højere solfaktor har man brug for, når man smører sig ind.