En million har pollen-allergi, og det er vigtigt at behandle, før plagen begynder, advarer ekspert.

Løbende øjne, nyseture, kløe, udslæt. Freden er nu ved at være forbi for Danmarks en million pollenallergikere. Hvis man har fået diagnosen, er det vigtigt at starte sine forberedelser på pollen-sæsonen i god tid, lyder det advarende fra en af landets førende specialister på området.

Med Plus får du bl.a.:

- Et medicintjek af de syv mest almindelige medicintyper foretaget af allergieksperten Peter Plaschke

- Gode råd til et liv uden symptomer - Artiklerne "Den bedste medicin mod allergi" og "Allergiens skæve geografi"

- Oversigten "Pas på maden!" over hvilke fødevarer du skal undgå, når problemerne er størst

- Grafikker med bl.a. hvilke dele af Danmark, der er hårdest ramt
En million har pollen-allergi, og det er vigtigt at behandle, før plagen begynder, advarer ekspert.

Løbende øjne, nyseture, kløe, udslæt. Freden er nu ved at være forbi for Danmarks en million pollenallergikere. Hvis man har fået diagnosen, er det vigtigt at starte sine forberedelser på pollen-sæsonen i god tid, lyder det advarende fra en af landets førende specialister på området.

- Hvis medicinen skal have den bedst mulige virkning, når der kommer pollen i luften, bør man starte med at tage medicin – især næsespray med binyrebarkhormon, og evt. også tabletter med antihistaminer - op til to uger før det tidspunkt, hvor man venter at blive udsat for pollen. Så man opnår den fulde effekt af midlet, lige nå pollensæsonen sætter ind, siger overlæge Peter Plaschke, formand for Dansk Selskab for Allergologi.


Begynd i god tid

- Mange patienter har måske lidt modvilje i forhold til medicin. Vil gerne tage mindst muligt - altså vente, til symptomerne bliver rigtig slemme. Men så er det altså desværre nogle gange for sent. Virkningen er ikke så effektiv

Ifølge overlægen kommer for mange for sent i medicinsk behandling, fordi de meget længe forveksler allergi med almindelige forkølelses-symptomer.

- En forkølelse går normalt over i løbet af nogle dage, men fortsætter symptomene i mere end et par uger, og kommer de på bestemte tider af året, er det højst sandsynligt tegn på høfeber eller allergisk snue. Det kan være meget svært at skelne allergisymptomerne fra en almindelig forkølelse. Ofte ser vi også eksempler på, at folk går rundt med allergisk betinget snue hele året. De har bare vænnet sig til hele tiden at gå rundt med en tilstoppet næse, som de typisk forveksler med forkølelse.



Kan udvikle sig til astma

- Jeg vil advare imod, at man ikke tager sine symptomer alvorligt. Ret mange med allergisk snue - ca. 20 pct – har også astma, og en del er ikke klar over det. De, der endnu ikke har astma, har desuden en kraftigt forøget risiko for at udvikle astma, der kan give alvorlige gener. Allergien kan også i betydelig grad nedsætte ens livskvalitet. Mange sover dårligere, er trætte om dagen, har svært ved at klare jobbet, melder sig oftere syge. Får måske også tendens til at isolere sig mere, f.eks. ved ikke at gå til fester, fordi det ikke er så lækkert med en næse, der løber. Andre kan også tro, det smitter, og holder sig måske derfor lidt på afstand, siger overlæge Peter Plaschke, der også advarer om, at allergi kan give problemer hos børn og studerende, der går til eksamen:

- Børn med allergi er ofte mere trætte og uoplagte, og det påvirker også deres indlæringsevne. Vi kan ikke flytte eksamen væk fra pollensæsonen, så det er vigtigt at sørge for, at de børn er velmedicinerede. Samtidig skal man passe på, at de ikke også bliver trætte af medicinen.


Undgå din fjende

Den mest effektive behandling vil ifølge allergi-lægen altid være, at man undgår at møde det, man ikke tåler, men dette er i praksis ofte ikke muligt.

Derudover har man valget mellem akutvirkende og forebyggende medicin.

- Ved lette symptomer, f.eks. lidt nysen og kløe, er antihistamin-tabletter uden recept det oplagte valg. Men har man en middelsvær til svær allergi - ofte ledsaget af dårlig søvn, hovedpine, træthed o.a. - vil det bedste ofte være en forebyggende allergi-næsespray med binyrebarkhormon. Det kan være f.eks. Avamys, Nasonex, Flixonase eller Rhinocortd, der alle tre har veldokumenteret effekt og yderst få bivirkninger som. lokal irritation i næsen. Enkelte kan dog få næseblod. Hos en del kan kombination af en sådan næsespray og antihistamin som tabletter eller øjendråber holde symptomerne væk. Har medicinen utilstrækkelig effekt eller giver den bivirkninger, anbefales det, at man behandles med såkaldt allergivaccination (desensibilisering, immunterapi). Der er også nu mulighed for at få vaccinationsbehandling mod græspollenallergien i form af 3 års daglig behandling med en pille, der lægges under tungen.