Et stigende antal danskere har fundet ud af, at der er gode penge at tjene på privat udlejning af bolig, sommerhus eller bil. Thomas Oliver Eilertsen har i løbet af de sidste to år tjent 30-50.000 kr. Se her hvordan du kan tjene lette penge i ferien - uden at røre en finger.

Står din bolig alligevel tom, når du er et par uger i sommerhus eller ude at rejse i løbet af ferien? Eller har du en ekstra seng ledig i et gæsteværelse?

Så kan der være rigtig gode penge at tjene på en populær trend: Deleøkonomien. Opret abonnement på BT PLUS og læs hvordan du kan tjene penge mens du er på ferie.

Du får desuden adgang til reportager, store interviews, guider om økonomi, sundhed, træning og meget andet. 1. måned er gratis - herefter kun 29 kr. pr. måned uden binding.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Står din bolig alligevel tom, når du er et par uger i sommerhus eller ude at rejse i løbet af ferien?

Eller har du en ekstra seng ledig i et gæsteværelse?

Så kan der være rigtig gode penge at tjene på en populær trend: Deleøkonomien.

I løbet af de seneste år har flere og flere danskere fundet ud af, at det er en smart finte, der kan gøre sommerferien til en god forretning.

Nye tal fra boligudlejnings-tjenesten Airbnb viser således, at antallet af rejsende, der finder et sted at bo i Danmark på denne måde, er steget med 107 procent inden for det seneste år. I samme periode er antallet af danske boligopslag vokset med 73 procent.

Udlejernes indtjening varierer, men eksempelvis tjener mange danskere 4- 5.000 kroner om ugen på at udleje deres hus, lejlighed eller sommerhus til turister og andre rejsende.

Og din bil kan også væreindbringende, når den alligevel ikke bliver brugt. Flere internet-portaler som GoMore og MinBilDinBil har gjort det muligt at leje biler ud til privatpersoner, der gerne vil give 200-300 kroner om dagen for at køre rundt i din vogn.

»Det kan være en god måde at tjene lidt ekstra penge henover sommeren og måske få råd til en ferie i udlandet,« siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Tiltrækker turister

Hun sammenligner fænomenet med nethandel, som mange danskere var skeptiske overfor i begyndelsen.

»Deleøkonomien er i vækst, men det er endnu ikke blevet et helt stort folkehit. Folk skal lige vænne sig til det, ligesom da vi for nogle år siden begyndte at købe sko på nettet. Da tænkte mange ’nej, aldrig i livet, jeg skal ned at prøve dem i en butik’. Men når man først opdager, at det kører fint, så spreder det sig.«

Den forventning deler turismeorganisationen VisitDenmark.

Kommunikationschef Mikkel Trahne forklarer, at tjenesten Airbnb kan få det samlede antal turister i Danmark til at stige, fordi det appellerer til en ny type rejsende.

»Det er med til at åbne for flere turister, men også turister, som rejser på en anden måde, end man har gjort tidligere. En tendens, som er meget tydelig i disse år, er, at rejsende søger autenticitet. Og der passer den måde at rejse på enormt godt, fordi man bor hos private mennesker. Så vi forventer klart, at det er en ferieform, der kommer til at vinde frem i de kommende år, og tallene viser jo også, at det går den vej,« siger Mikkel Thrane fra VisitDenmark.

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen understreger dog, at der er en række ting, man skal sætte sig ind i, når man kaster sig ud i deleøkonomien.

Eksempelvis skal man undersøge, hvordan man er stillet forsikringsmæssigt, samt de gældende skatteregler:

»Man skal bruge lidt tid på at finde ud af, hvad det er for et univers, man går ind i. Normalt er vi vant til at være forbrugere, hvor man er beskyttet på en lang række områder. Men når man bevæger sig ind i deleøkonomien og bliver udlejer, kan det juridisk set være lidt anderledes, end man regner med,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Gode lommepenge


I løbet af de seneste to år har Thomas Oliver Eilertsen haft omkring 100 forskellige betalende gæster boende i sin lejlighed, der ligger i hjertet af Aarhus.

»De kommer fra alle steder i verden. Japan, Kina, Indonesien, Australien, Nordamerika og Europa. Det er typisk kulturturister eller folk, der skal på kursus og familiebesøg, og det er både velhavende og studerende,« fortæller den 44-årige lærer til BT.

Og det giver ’gode lommepenge’, som han siger.

»Hvis jeg bare lejer et værelse ud, tager jeg mellem 250 og 250 kroner per nat. Hvis det er hele lejligheden, koster det fra 400 til 500 kroner. På årsbasis kan jeg tjene et sted mellem 30.000 og 50.000 kroner, hvis jeg lægger mig i selen,« siger Thomas Oliver Eilertsen.

Thomas Oliver Eilertsen fra Aarhus lejer jævnligt sin lejlighed ud. Foto: Bo Amstrup
Thomas Oliver Eilertsen fra Aarhus lejer jævnligt sin lejlighed ud. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Han gør det nu ikke kun for pengenes skyld. I langt de fleste tilfælde er det også en hyggelig oplevelse af møde en masse forskellige mennesker.

»De fleste er venlige og indstillet på, at de besøger folk i deres private hjem. Så kan det være, at vi spiser sammen om aftenen og snakker lidt over en kop te eller en øl. Det er sjovt.«

Og der har kun været få dårlige oplevelser, fortæller han:

En hørm af røgelse

»Det har været problemer i småtingsafdelingen. Det værste var nok et ægtepar fra USA, der havde lejet hele lejligheden i en uge. De havde brugt røgelsespinde, og de sendte mig et sødt brev, hvor de spurgte mig, om jeg ikke syntes, at der duftede dejligt i lejligheden. De havde også efterladt et bundt røgelsespinde til mig. Men nej, jeg syntes ikke, det var specielt lækkert.«

Hans bedste råd til andre, der gerne vil forsøge sig med privat boligudlejning gennem Airbnb, er at være ærlig i beskrivelserne af boligen.

»Man skal beskrive ærligt, hvad der er, og hvad der ikke er. Ellers får man negative bedømmelser, og så er der ikke nogen, der vender tilbage.«

Thomas Oliver Eilertsen går også meget op i at undersøge, hvem gæsterne er, inden de kommer.

»Jeg sorterer meget og er rimelig kritisk. De gæster, jeg har boende, skal være verificeret, og jeg skal vide, hvad de skal i Aarhus. Ellers kommer de ikke ind hos mig.«

Han har også sat sig helt ind i de gældende skatteregler, så han ikke risikerer et skattesmæk.

»Man skal kunne sove roligt om natten,« siger han.

Guide: Sådan lejer du boligen ud

På boligudlejningsportalen Airbnb.com kan du nemt og gratis oprette en profil, så folk kan booke din bolig. Du kan læse andres bedømmelser af lejeren, inden du siger ja, ligesom du selv kan angive, hvilke datoer din bolig er ledig.

1. Tjek prisen på tilsvarende boliger, så du finder et fornuftigt prisleje. Du er i konkurrence med mange andre udlejere, så det kan være en god idé at sætte prisen lidt lavt i begyndelsen, indtil du begynder at få flere positive anmeldelser.

2. Få taget nogle gode billeder af dit hjem. Det er ikke nok med et par rystede og uskarpe mobil-billeder. Benyt et godt kamera og tag billeder, der fremhæver boligens positive sider. Har du f.eks. altan, er det vigtigt, at den kommer med.

3. Skriv en god profiltekst – på engelsk. Den skal være fyldestgørende for boligens positive og evt. negative sider. Hvis du giver et falsk glansbillede, kan du få negative bedømmelser. Fremhæv eksempelvis, hvis der ligger et supermarked, en togstation eller en strand i nærheden. Og lad dig inspirere af, hvordan andre brugere sælger deres bolig

4. Svar hurtigt, når du får henvendelser. Det er en af de ting, lejere kigger efter, når de booker boliger, og din responstid kommer til at fremgå af hjemmesiden.

5. Sørg for grundig rengøring, rene håndklæder og sengetøj samt et ryddet køleskab (eller en tom hylde) til dine gæster. Det er nogle af de ting, som spiller en stor rolle for lejernes bedømmelser. Trådløst internet er også et stort plus.

6. Sig kun ja til verificerede brugere. Airbnb har et sikkerhedssystem, hvor brugere kan verificere sig selv med bl.a. identifikationskort, så du er sikker på, at de er dem, de udgiver sig for at være.

7. Lav en guide med husregler. Det kan godt være, at dine naboer er trætte af, hvis der bliver spillet høj musik efter klokken 22 om aftenen, eller hvis der står affald ude i opgangen. Sørg derfor for at lave en liste med husregler til dine gæster. Evt. sammen med et kort over området og nogle praktiske informationer om indkøbsmuligheder og transport.

Guide: Sådan lejer du bilen ud

De to konkurrerende tjenester MinBilDinBil og GoMore gør det muligt at udleje din bil til privatpersoner, når du alligevel ikke bruger den. Det fungerer på samme måde som boligudlejnings-tjenesten Airbnb, hvor man gratis opretter en profil og uploader billeder og profiltekst.

Som udlejer kan du selv fastsætte pris og ledige datoer. Priserne varierer, men de ligger typisk mellem 200 og 300 kroner i døgnet afhængig af bilens størrelse.

Lejerne kan via hjemmesiden kontakte udlejeren med dato for leje. Udlejeren kan afvise henvendelsen, hvis datoen ikke passer, eller hvis udlejer ikke finder lejer tilstrækkeligt tillidsvækkende. Når aftalen er på plads, indbetaler lejer den aftalte pris via netbetaling (kreditkort), og parterne aftaler tidspunkt og sted for overdragelse og tilbagelevering af bilen.

Der kan dog være en række betingelser, som skal være opfyldt for, at du kan leje din bil ud. For udlejere hos MinBilDinBil gælder det blandt andet, at bilen skal være en privatbil, handelsværdien må ikke overstige 500.000 kr., den må ikke være ældre end 15 år og højst have kørt 250.000 km.