Derfor trækker Villy sig fra politik

Det er lægernes bekymring for Villy Søvndals helbred, der får ham til at trække sig fra sin post som udenrigsminister og fra politik.

SFs udenrigsminister og tidligere formand, Villy Søvndal, oplyser onsdag i en pressemeddelelse, at han trækker sig som udenrigsminister og som medlem af Folketinget med øjeblikkelig virkning.

- Jeg har fået det klare råd, at jeg ikke kan fortsætte for fuld kraft som hidtil, og det tager jeg konsekvensen af. Jeg vil ikke gøre noget halvt – særligt ikke i jobbet som udenrigsminister, det er det simpelthen for vigtigt til. Det er en tung beslutning, men det er den rette for mig og min familie – og hverken Danmark, regeringen eller SF kan være tjent med en udenrigsminister på mindre end fuld kraft, siger Villy Søvndal i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

61-årige Villy Søvndal traf beslutningen i går tirsdag efter den afsluttende lægeundersøgelse.

Villy Søvndal har været på sygeorlov siden 8. november. Det skete efter, at han i oktober var udsat for en blodprop i hjertet. Han gennemgik en vellykket kikkertoperation, og han skulle efter planen være genindtrådt i embedet i november.

Efterfølgende blev udenrigsministerens kone, Heidi Perto, ramt af et hjerteanfald og kunne se frem til et længere genoptræningsforløb. Villy Søvndal forlængede derfor sin sygeorlov.

Efter planen var det meningen og ønsket, at Villy Søvndal skulle tilbage på fuld tid som udenrigsminister 22. december, men lægernes anbefaling var, at han skulle skrue ned for arbejdet og passe på sig selv.

Villy Søvndal orienterede ifølge Dr.dk SF's formand, social- og integrationsminister Annette Vilhelmsen og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om beslutningen i går.

Afstemning

Villy Søvndal har været udenrigsminister siden 3. oktober 2011, efter at han oplevede stor succes ved at bringe SF i regering for første gang ved valget i september 2011.

Villy Søvndal trak sig fra formandsposten 7. september 2012, men fortsatte derefter som udenrigsminister.

TV 2 News erfarer, at nuværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF) bliver ny udenrigsminister efter Villy Søvndal. Det er endnu ikke bekræftet af andre kilder.

I går trak justitsminister Morten Bødskov sig som minister, og der er dermed lagt op til en større ministerrokade. Statsminister Helle Thorning-Schmidt bekræfter, at en ministerrokade vil ske i morgen torsdag.

Læs også: