Skulle partilederne være i tvivl om, at påsken skal bruges til afslapning, fik de skærtorsdag en kraftig påmindelse.

Her indledte Socialdemokraterne en ny storstilet kampagne, årets hidtil største fra arbejderpartiet, som ikke efterlader tvivl om, at valgkampen for alvor skydes i gang efter påske.

Næste gang partilederne kan slappe af, bliver efter den forestående valgkamp. Med andre ord er det utrolig klogt at bruge påsken på afslapning, som politisk kommentator for BT Søs Marie Serup formulerer det.

Læs også:

»Når påsken er overstået er valgkampen i gang, uanset om valget er udskrevet. Så det er utrolig klogt at bruge påsken til at slappe af.«

Socialdemokraternes kampagne er den tredje i 2015, og ifølge Søs Marie Serup vil den næste offensiv fra partiet være ensbetydende med, at valget udskrives.

»De har ikke råd til flere kampagner i den størrelsesorden. Næste gang vi ser en, vil der være valg,« siger hun.

Det er ikke lang tid siden, at det så ud til at være et spørgsmål om tid, før statsminister Helle Thorning-Schmidt skulle aflevere nøglerne i Statsministeriet til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. I det lys var den naturlige ligning, at Thorning-Schmidt lige så godt kunne vente så lang tid som muligt med at udskrive valg. Det ville også betyde, at danskerne ikke skulle til stemmeurnerne på denne side af sommerferien.

Læs også:

Men tingene har forandret sig. Socialdemokraterne lancerede i marts en offensiv på det følsomme indvandrerområde, hvor hovedlinjerne var flere krav til asylansøgere: ‘Kommer du til Danmark, skal du arbejde’ og ‘Stramme asylregler og flere krav til indvandrere’, lød nogle af budskaberne.

Fra katastrofe til fremgang

Selv om tiden stadig er for spæd til at drage store, håndfaste konklusioner, så viste en måling fra Greens Analyseinstitut for Børsen den 26. marts, få dage efter asyl-kampagnen, at Socialdemokraterne formåede at hente stemmer tilbage fra Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne fik 24,4 pct. af stemmerne ifølge målingen. Dansk Folkeparti fik 17,2 pct.

Det er her værd at bemærke, at en tilsvarende måling fra Greens i maj, altså for knap et år siden, gav Socialdemokraterne en katastrofemåling på 15,7 pct. Her lå Dansk Folkeparti på 23,1 pct. af stemmerne.

Læs også:

»Det tyder på, at den kampagne har gjort et indhug i DF’s vælgerskare. Hvis den nye kampagne er lige så effektiv, så har Helle Thorning-Schmidt ingen grund til at vente længere med at udskrive valg,« siger Søs Marie Serup.

Hun peger på, at mens asyl-kampagnen skulle hente stemmer hos Dansk Folkeparti, er skærtorsdagens kampagne ‘Det går fremad i Danmark’ rettet mod Venstre.

»Den minder vælgerne om Lars Løkkes planer om udgiftsstop i den offentlige sektor, og den skal skabe generel utryghed om, hvad Venstres plan indeholder. Den underliggende stemning er, at du ved, hvad du har, men ikke hvad du får med Lars Løkke,« siger Søs Marie Serup.

S vinder med sol på næsen

Politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen mener også, at Thorning- Schmidt har momentum lige nu.

»Der er flere meningsmålinger, der peger i retning af, at hele rød blok går frem, og det giver god mening at udskrive valg, mens der er fremdrift. I øvrigt så er hele S-kampagnen bygget op om et snarligt valg,« siger han.

Læs også:

Politisk kommentator Hans Engell mener, at de tre kampagner i 2015 fra Socialdemokraterne er et klart signal om, at valget kommer inden sommerferien.

»Det giver ingen mening at bygge kampagner op på den måde, som S har gjort over den seneste tid, og så gå på sommerferie uden at udskrive valg. Derfor tror jeg, at valget bliver inden sommerferien,« siger Hans Engell og går så langt som lige frem at gætte på datoen for valget .

»Jeg tror, at valgdatoen bliver 9. juni. Der er en stribe begivenheder op til den dato, som ville være godt for Thorning at have et valg i halen på. Hendes eget 10 års jubilæum, Dronningens fødselsdag og grundlovsdag er gode afsæt til et godt valg for Thorning,« siger han.

Sidst, men ikke mindst, minder Søs Marie Serup om en tommelfingerregel, som antyder et valg meget snart.

»Den siger, at vi genvælger den siddende regering, hvis vi er godt humør, og det går okay med økonomien. Så hvis vi ellers tror på, at der er bedring i dansk økonomi, og vi får lidt sol på næsen i påsken, så kan Helle Thorning passende udskrive valg.«