Meget ambitiøs: Kæmpede for at overgå sig selv som musiker og opfinder - men uden held

Anders Frandsen slog igennem inden for to vidt forskellige områder, men til sin store ærgrelse formåede han kun at gøre det én gang hvert sted. Han prøvede at overgå sig selv flere gange, men nytårsdag løb han tør for forsøg. Det 51-årige multitalent blev søndag fundet død i sin lejede villa i Hellerup .

Som musiker lykkedes det aldrig Anders Frandsen at slippe ud af rollen som grandprix-vinder, og som forretningsmand blev han kun kendt som opfinderen af Kærgården-boksen, der gjorde det præsentabelt at stille det smørbare Arla-produkt frem på bordet.

Men den store succes begge steder blev også hans forbandelse.

Det var fem år efter grandprix-sejren, der aldrig gav det store kommercielle gennembrud, at Anders Frandsen stod frem som opfinder og forretningsmand.

- Han havde et utrolig godt blik for, hvad folk havde brug for, fortæller barndomsvennen Morten Wedendahl, som Frandsen havde jævnlig kontakt til.

- Han var en stor æstetiker med god smag, tilføjer vennen.

Anders Frandsen fik hurtigt succes med ’Kærgården-boksen’, men Coop og firmaet Plast Team kopierede opfindelsen, og satte deres egen billige version i omløb.Det resulterede i en langvarig strid med trusler om fogedforbud, erstatningsansvar og produktbeskyttelse.

Til sidst må en bitter Frandsen acceptere et forlig, der kun gav opfinderen 10.000 kr., mens Coop og Plast Team løb med rettighederne til salg i udlandet.

Momba momba-stat

- Danmark en en momba momba-stat, rasede Anders Frandsen bagefter.

Efter en strid med forretningspartner Flemming Brerup, hvor Frandsen købte partneren ud, fortsatte Frandsen med design og opfindelser. Bl.a. et tefilter til termokander, en cd-holder, en kortholder og andre smagfulde designprodukter, der stadig er på markedet, men aldrig blev så stor en succes som Kærgården-boksen.

- Han havde en nedtur med sin forretning og sit design, siger golf-vennen og tidligere FCK-direktør Flemming Østergaard i dag, mens Morten Wedendahl tilføjer:

- Anders solgte sit firma, hvor det vist ikke var gået så godt, som han havde regnet med. Jeg tror, det var én af grundene til, at han tog til Thailand. Han havde brug for at sunde sig oven på det med firmaet.

Overvejede comeback

I de senere år overvejede Anders Frandsen at vende tilbage til musikken, selv om han havde vendt branchen ryggen i skuffelse.

Promotor Tenna Tajmer siger, at Anders Frandsen så sent som sidste år havde planer om et musikalsk comeback, der måske kunne have opfyldt nogle af hans uforløste musikalske ambitioner.

- Han ville gerne lave et Elton John-show. Men det var absolut ikke noget, han rendte mig på dørene med, for sådan var Anders ikke. Tværtimod. Han var meget diskret og ydmyg. Han nævnte det nærmest i en bisætning, og det syntes jeg var en god idé. Jeg havde nemlig fået ham anbefalet ad omveje. Folk fortalte mig, at han var helt fantastisk både med et flygel og i det set-up som Elton John, fortæller Tenna Tajmer.

- Men som med mange ting i vores branche blev det ved ideen, og jeg hørte aldrig fra ham siden. Hvis han virkelig havde sat sig det for, er jeg sikker på, at han havde gennemført det. Han var en meget stolt mand og utrolig selvkritisk, siger Tenna Tajmer.

- Jeg tror ikke, hans temperament passede til musikbranchen, som han måske opfattede som overfladisk og troløs. Den musikalske andedam var for smal for ham, og han fik aldrig rigtig lavet den musik, der lå hans hjerte nærmest, siger vennen Morten Wedendahl, der kender Frandsen tilbage fra gymnasie-tiden i Holte.

Fælles kærlighed

- Vi havde en fælles kærlighed til Billy Joel og Elton John, siger Wedendahl, men Anders Frandsen fik aldrig ført de store ambitioner, han havde som singer-songwriter, ud i livet.

- Anders opnåede kun at være et one-hit-wonder. Han brændte for musikken, men blev afledt af tv-tilbud. Og alle ved, hvor flygtig den verden kan være. Inde i dag, ude imorgen, vurderer Dan Rachlin, der lærte Anders Fransen at kende i musik- og tv-miljøet.

- Han skulle nok have udnyttet sit musikalske talent bedre, for han begyndte at lave flere tv-programmer end musik, supplerer Jørgen de Mylius, mens sangerinden Birthe Kjær siger:

- Efter grandprixet i 1991 tørstede alle efter en cd fra Anders Frandsen, men den kom bare aldrig. Det var synd.