Tandkødsbetændelse kan sprede sig til hjertet. Sådan undgår du det

Er du en af de mange danskere, der døjer med tandkødsbetændelse eller paradentose, er der grund til at tage det alvorligt, for det er ikke bare din mund du skader.

En ny bakterie - Streptococcus tigurinus - er bl.a. blevet fundet i blodet på patienter med betændelse i hjerteklapperne. Bakterien har spredt sig fra munden til resten af blodbanen via sår i tandkødslommerne - altså blødende tandkød.


Med BT Plus får du:

- Artiklen ‘Blødende tandkød giver hjertesygdomme’

- Syv symptomer på, at du har en hjerte-/karsygdom

- Sådan forebygger du hjerte-/karsygdomme

BT Plus kan også tilbyde følgende artikler:

- Førende hjertelæger: Her er vores bedste hjerteråd

- Sådan gør du noget ved dit blodtryk

- 16 sider stor guide: Undgå det farlige kolesterol



Af Jakob Flarup

Forskere har fundet en ny bakterie, der kan øge risikoen for hjertesygdomme. En bakterie, der findes naturligt i munden og kan sprede sig til blodbanen ved tandkødsbetændelse og paradentose

Bløder dit tandkød, når du en sjælden gang bruger tandtråd til at fjerne resterne af aftenens måltid? Ja, så er der grund til bekymring, da du måske er i risikozonen for at udvikle en hjerte-/karsygdom

Forskere ved universitetet i Zürich, Schweiz, har fundet en ny bakterie, der tilhører streptokok-familien - bakterier, der findes naturligt i munden.

Den nye bakterie Streptococcus tigurinus blev bl.a. fundet i blodet på patienter med betændelse i hjerteklapperne. Bakterien har spredt sig fra munden til resten af blodbanen via sår i tandkødslommerne - altså blødende tandkød.

Alvorligt problem

Palle Holmstrup, professor i parodontologi ved Københavns og Aarhus Universitet, fortæller, at dokumentationen er stigende for, at bakterier fra mundhulen kan forværre forløbet for hjerte-/karsygdomme.

- Der findes 6-700 forskellige arter bakterier i mundhulen, og når der går betændelse i tandkødet, kan bakterier trænge ind i blodbanen, og der frigøres en masse betændelsesstoffer.

- Bakterierne kan herved inficere andre dele af kroppen. Fx. kan bakterierne sætte sig i forkalkede årer og hjerteklapper, siger han og understreger, at det kun kan lade sig gøre ved tandkødsbetændelse eller paradentose.

Han tilføjer, at der er grund til at tage det alvorligt, da næsten alle døjer med tandkødsbetændelse i mere eller mindre grad. Ifølge Hjerteforeningen lever 420.000 danskere i dag med en hjerte-/karsygdom, der er den næstehyppigste dødsårsag kun overgået af kræft.

Fælles ansvar

Tandlægeforeningen mener, at patienten og tandlægen har et fælles ansvar for at undgå at ende i risikozonen for at udvikle en hjerte-/karsygdom.

- Det er patientens eget ansvar at holde munden fri for betændelse, men tandlægens at fortælle, hvilken risiko der er forbundet ved tandkødsbetændelse og paradentose. Jeg kan bare ikke garantere, det er noget, alle gør, da man ikke vil skræmme folk.

- Men budskabet om, at en ren mund er vigtig, ville helt sikkert trænge bedre igennem - især ved svage personer - hvis folk var klar over sammenhængen mellem dårlig mundhygiejne og andre sygdomme, siger formand Freddie Sloth-Lisbjerg

Hold munden ren

Vil man undgå at ende i risikozonen for at forværre udviklingen af en hjerte-/karsygdom, er det vigtigt med en ren mund.

- Bakterierne findes naturligt i munden, men mængden af dem spiller en rolle og skal holdes nede. Det gøres ved at børste tænderne ordentligt og gå til tandlæge regelmæssigt og få fjernet tandsten, siger professor Palle Holmstrup.

Rene tænder redder dog ikke hjertet alene. Hjerteforeningens råd om en sund livsstil er stadig de vigtigste, forklarer Jerk W. Langer, læge og foredragsholder.

- En ren mund beskytter blot endnu mere, end hvis de gængse råd som at kvitte smøgerne og spise sundt bare følges, siger han.

Ifølge Jerk W. Langer har forskning tidligere vist, at der også er en sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og bl.a. kræft, sukkersyge, luftvejsproblemer og graviditetsproblemer. Forskningsresultaterne fra universitetet i Zürich viste også spor af den nye bakterie i blodet hos patienter med meningitis og betændelse på rygsøjlen.