Gabet mellem folkeskoler og privatskoler vokser. Den er især gal i kommunerne på Københavns Vestegn, hvor gabet flere steder er på mere end tre karakterpoint.

Flere års konstant debat om at øge fagligheden i den danske folkeskole har ikke smittet af på karaktererne, når man sammenligner med privatskolerne.

Ugebrevet A4 har kortlagt eksamenskaraktererne i hele landet ved sidste års 9. klasses afgangseksamen, og resultatet er ikke opløftende for den danske folkeskole. I 68 kommuner ligger privatskolernes karaktergennemsnit over folkeskolernes. Og forskellen er stærkt stigende.

Ved en lignende sammenligning i 2008 var der i 24 kommuner et gab på mere end et karakterpoint. Ved sidste års afgangseksamen var det tal vokset til 36 kommuner.

Værst ser det ud i de københavnske vestegnskommuner. Halvdelen af de ti kommuner i landet, hvor kløften mellem karakterne er størst, kommer således herfra. Det er Rødovre, Høje-Tåstrup, Vallensbæk, Hvidovre og Ishøj. Børnene i Ishøjs privatskoler scorede for eksempel et gennemsnit, der var 3,3 karakterpoint højere end i kommunernes folkeskoler.

Eksperter er stærkt bekymret over udviklingen.

Professor ved Århus Universitet, Niels Egelund, betegner situation på Vestegnen som alarmerende.

- Et karaktergab i den størrelse vil helt givet have indflydelse på, hvor forældre placerer deres børn. Det eneste spørgsmål er, hvor mange der vælger folkeskolen fra, og hvornår fravalget vil slå igennem, siger han til A4.

I Rødovre, hvor karaktergabet sidste år blev målt til 3,25, indrømmer borgmester Erik Nielsen (S), at kommunen har en udfordring.

- Vi har intet imod at måle os op mod privatskolerne og har allerede besluttet at arbejde for at hæve gennemsnittet i folkeskolen med et karakterpoint. Men det er ikke nogen hemmelighed, at privatskolerne i Rødovre rekrutterer de mest bogligt stærke, siger han til A4.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini er bekymret over udviklingen.

- Det kan være udtryk for, at nogle folkeskoler kan have vanskeligt ved at sikre et højt fagligt niveau for alle elever, udtaler hun.

Niels Egelund ser gerne tilskudsformen til privatskoler ændret, så de i højere grad belønnes efter, hvor stort et socialt ansvar de tager.

- Samlet set kunne statsstøtten til privatskolerne sagtens reduceres og i stedet gives til folkeskoler i klemte områder som på Vestegnen, siger han til A4.

BNB