Det er måske en almindelig opfattelse, at vi ændrer os markant, når vi indtager alkohol. Men nu viser en ny undersøgelse fra Universitetet i Missouri i USA, at alkohol slet ikke spiller så stor en rolle i forhold til ændret personlighed, som hidtil troet.

Måske hører du til en af dem, der går og bøvler med moralske tømmermænd efter festen i går. Men måske er det faktisk ikke så slemt igen.

For ifølge en ny undersøgelse fra universitetet i Missouri, USA, så ændrer alkohol faktisk ikke vores personlighed i negativ retning i ligeså høj grad, som vi selv går og tror. Det skriver Illustreret Videnskab. Forskergruppen fra universitetet undersøgte 156 personer både før og efter indtagelse af alkohol.

Inden de fik alkohol, skulle deltagerne i undersøgelsen beskrive, hvordan de opfattede deres egen personlighed, når de var ædru, og når de var alkoholpåvirkede. Her beskrev de fleste af deltagerne, at alkohol påvirkede deres personlighed negativt.

De fleste mente, at de blev sværere at omgås og mere afvisende over for nye oplevelser. Derudover herskede der også den opfattelse, at deltagerne blev mindre samvittighedsfulde under alkoholpåvirkning.

Men da deltagerne fik serveret drinks, så de fik en promille på 0,9, observerede forskerne noget helt andet. Deltagerne blev nemlig sat til at udføre en række sociale aktiviteter, mens forskerne sad i et andet lokale og observerede.

Og her registrerede forskerne ingen af deltagernes egne beskrivelser. Tværtimod blev de faktisk mere udadvendte og glade.

”Vi var overraskede over at se så stor en modsætning mellem forsøgsdeltagernes egen opfattelse og observatørernes,” siger Rachel Winograd, en af forskerne bag undersøgelsen til Psychological Science.

Hun afviser dog ikke, at folks indre oplevelse af at blive påvirkede på de andre parametre er reelle nok, men de negative egenskaber kom bare ikke fysisk til udtryk, så forskerne kunne obsevere dem. Derfor er der en chance for, at din omverden slet ikke har opfattet den opførsel, der er grunden til dine moralske tømmermænd dagen derpå.

Forskergruppen håber nu på at udvide undersøgelsen til også at omfatte mere naturlige omgivelser for alkoholindtagelse.