USA var klar til at ramme Iran tre steder, men i sidste øjeblik afblæste Donald Trump angrebet.

Torsdag skød iranerne en amerikanske drone ned ved Hormuzstrædet, og angrebet var tænkt som en gengældelse fra USA's side.

Fredag skrev avisen New York Times, at præsidenten havde givet ordre til, at kampfly og krigsskibe skulle gøre sig klar til en gengældelsesaktion mod Iran, men at han fortrød i sidste øjeblik.

Ifølge avisen var de amerikanske militærfly allerede i luften og krigsskibene på plads, da Trump klokken 19 lokal tid fortrød sin beslutning.

Fredag eftermiddag bekræfter præsidenten på Twitter, at han afblæste aktionen blot ti minutter før bomberne blev sendt afsted

Trump fortrød efter eget udsagn, da han hørte, at op mod 150 mennesker ville dø i USA's angreb.

Derfor kaldte han sine styrker tilbage, forklarer han på Twitter.

Forholdet mellem Iran og USA har længe været på frysepunktet.

Det var en drone som denne RQ-4 Global Hawk, som iranerne skød ned torsdag.
Det var en drone som denne RQ-4 Global Hawk, som iranerne skød ned torsdag. Foto: Arkivfoto
Vis mere

I maj opsagde præsident Donald Trump nemlig atomaftalen fra 2015 med Iran og genindførte nogle meget strenge økonomiske sanktioner mod landet.

Det har presset Irans i forvejen meget trængte økonomi yderligere.

I sidste uge blev to tankskibe i Omanbugten så ramt af henholdsvis en mine og et missil.

Amerikanerne gav iranerne skyden og fremlagde billeder, der angiveligt dokumenterede, at den iranske revolutionsgarde stod bag, men Iran nægtede ethvert kendskab.

Et af de billeder, som amerikanerne mener beviser, at iranerne stod bag angrebet på de to tankskib. (Arkivfoto)
Et af de billeder, som amerikanerne mener beviser, at iranerne stod bag angrebet på de to tankskib. (Arkivfoto) Foto: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT
Vis mere

Torsdag kom så sagen med den amerikanske drone, som både iranerne og amerikanerne var enige om, var blevet skudt ned.

Iranerne hævdede, at det var sket i iransk luftrum, men USA på sin side stod fast på, at dronen havde været i international luftrum.

Torsdag talte B.T. med militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet, som forudså, at amerikanerne ville komme med en eller anden form for modsvar på nedskydningen.

Han understregede dog, at reaktionen ikke måtte være så voldsom, at situationen løb ud af kontrol.

»Det her kræver, at der kommer en reaktion, og det sidder de sikkert og overvejer lige nu i Pentagon. Reaktionen skal være afmålt og ikke så voldsom, at situationen ender med at løbe løbsk. For så ender det bare i en spiral og noget, ingen kan overskue.«

Til Ritzau siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studiet (Diis), Helle Malmvig, at Trumps tweet om tilbagetrækning af angreb mod Iran åbner en mulighed for dialog mellem USA og Iran.

»Nu kan Iran indlede dialog, uden at det ser ud som om, at de bukker under for maksimalt pres.«

»Situationen er stadig højspændt, og det kan fortsat eskalere,« siger hun.