Nogle af ballademagerne, der tager del i optøjerne i London, er ikke mere end syv år gamle. Det fortæller øjenvidner til urolighederne.

- Jeg har set børn helt ned til syvårs-alderen, der har løbet ned ad gaderne med maskering på, fortæller en lokal til avisen The Sun.

Hærværket er omfattende. Status mandag morgen efter to nætters bål, brand og plyndringer i London er: Skader for mere end 100 mio. pund (850 mio. kroner), 26 sårede politifolk, hundredvis af anholdte og mange, mange utrygge indbyggere, der har set deres lokalområde forvandlet til en regulær slagmark, hvor unge har kastet med mursten, flasker og molotov-cocktails mod politiet og stukket ild til biler og butikker. 

SE DE DRAMATISKE BILLEDER: Voldsomme uroligheder i London

Balladen er blandt andet brudt ud i bydelen Brixton, hvor 300 oprørere hærgede gaderne og satte ild til en Foot Locker-skobutik. Andre steder i byen er det gået ud over et stort Tesco-supermarked og adskillige småbutikker, som er blevet plyndret. 

Ifølge den engelske avis The Guardian bærer nattens adspredte uroligheder præg af, at uromagerne er gået systematisk til værks i Londons forskellige bydele, hvorimod balladen lørdag nat var koncentreret til Tottenham. 

Londons viceborgmester, Kit Malthouse, siger, at en relativt lille gruppe kriminelle, der var motiveret af grådighed snare end sociale hensyn, stod bag uroen i nat.

- Der er tale om en ret lille gruppe personer, som rent ud sagt er ude efter at finde tyvekoster. De går efter særlige forretninger, siger bogmesteren til tv-
kanalen Sky News.

Politiets leder, Christine Jones, kalder uroen søndag og tidligt mandag for "sporadisk", men tilføjer, at over 100 personer er anholdt ud over de 61, der blev anholdt lørdag og søndag morgen.

London-politiet har indledt en omfattende efterforskning af urolighederne, som brød ud i forbindelse med, at den 29-årige Mark Duggan, der var far til fire børn, torsdag blev dræbt under en skudveksling med politiet.

Urolighederne udsprang af en demonstration i Tottenham, hvor en større gruppe personer var samlet for at markere deres vrede over drabet på Mark Duggan.

Politiet hævder, at Mark Duggan først skød mod politiet, hvorefter en betjent besvarede ilden med en maskinpistol. Demonstranterne nærer mistillid til politiets udlægning af skudepisoden.

Store økonomiske problemer som følge af en hård sparekurs i regeringen har desuden bidraget til at skabe øgede spændinger i London.