USAs udenrigsminister fik en iskold modtagelse i Moskva. Kreml håber, at Trumps indgreb i Syrien var en engangsforestilling.

Rex Tillerson havde knap sat fod på russisk jord, før Vladimir Putin slog kridtstreger på landingsbanen.

Forholdet mellem USA og Rusland er kun blevet værre siden Donald Trumps tiltrædelse, sagde den russiske præsident i et interview, der var nøje timet med Trump-regeringens første officielle besøg i Moskva.

Vladimir Putin sammenlignede det amerikanske raketangreb på en syrisk militærbase i sidste uge med beskyldninger om masseødelæggelsesvåben forud for Irakkrigen i 2003.

»Jeg har lyst til at sige: Piger, det er kedeligt. Vi har set det før,« smældede Putin med et citat fra den satiriske, russiske roman De tolv stole.

Den iskolde modtagelse af den amerikanske udenrigsminister var dog ventet.

Rex Tillerson havde op til besøget øget presset på Rusland for at opgive alliancen med den syriske leder Bashar al-Assad, efter et kemisk angreb i sidste uge dræbte over 80 i den oprørskontrollerede Idlib-provins.

Amerikanske embedsmænd anklager samtidig Rusland for på forhånd at kende til det kemiske angreb og for »uduelighed« ved at undlade leve op til tidligere garantier om at bortskaffe Assads kemiske våben.

Også den amerikanske præsident Donald Trump har skærpet retorikken. Med henvisning til det kemiske angreb kaldte han onsdag Assad for »en ond person« og »et dyr« i et interview med Fox News.

Sammenlignet med de retoriske markeringer blev mødet mellem de to landes udenrigsministre indledt med mildere toner.

Tillerson talte om at »indsnævre vores uenigheder« og finde »fælles mål« i Syrien, lød det før mødet.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, udelukkede heller ikke et samarbejde med USA »først og fremmest i form af en bred anti-terrorfront«.

Tidligere forventninger om et egentligt forsoningsmøde var imidlertid fordampet.

En hård i linje fra Trumps regering i spørgsmålet om Ukraine, Krim og sanktioner mod Rusland har for længst fået strateger i Kreml, der håbede på en amerikansk præsident med et svagt udenrigspolitisk fokus, til at ryste kuglerammen.

Russiske politikere lod ellers bogstaveligt talt champagnepropperne springe efter Trumps valgsejr i november. Men i kølvandet på interventionen i Syrien er forventninger forvandlet til forsmåelse. Partilederen Vladimir Sjirinovskij, der serverede bobler i Ruslands tredjestørste parti i november, lovede onsdag at hælde nyt i glasset, når der »indledes en rigsretssag« mod Trump.

Vladimir Putins udtalelse om Trump og den i det officielle Rusland forhadte Obama indikerede et lignende humør.

»Tilliden på arbejdsniveau, især på det militære område, den er ikke blevet bedre. Den er nærmere degraderet« siden Trumps tiltrædelse, sagde Putin.

Trods tidligere forlydender om det modsatte, så skulle Tillerson dog også ifølge russiske kilder mødes med den russiske præsident.

Klarhed over forholdet til Washington er helt afgørende for Kreml, der på lange stræk definerer sin udenrigspolitik som et modsvar til USAs. Det brændende spørgsmål i Moskva er, om Trump-regeringen virkelig har ændret sin kurs i Syrien, eller om raketangrebet var en enlig svale.

»Trump har i praksis gjort, hvad Vladimir Putin gjorde over for Barack Obama i september 2015, da han igangsatte Ruslands militære intervention i Syrien,« skriver den russiske eks-diplomat, Dmitrij Trenin, i en analyse.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, mødtes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov i Moskva. Onsdag den 12. april.
USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, mødtes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov i Moskva. Onsdag den 12. april. Foto: SERGEI CHIRIKOV
Vis mere

Trods Moskvas rasende protester udadtil, så er det amerikanske angreb ikke uden taktiske fordele for Rusland. Kreml har stadigt sværere ved at styre den sejrssikre Assad, og hverken den syriske leder eller Ruslands allierede Iran har vist entusiasme for de russisk-tyrkiske forhandlinger om en fremtidig magtdeling i Syrien. Nu øges presset voldsomt, mens Moskva samtidig vil benytte det amerikanske indgreb til at give USAs skylden, hvis noget går galt, påpeger Trenin.

»Paradoksalt nok kan større amerikansk involvering i Syrien fremtvinge et tættere amerikansk-russisk samarbejde,« skriver han.