Bønnespirer fra en bestemt gård er højst sandsynligt smittekilden til de VTEC-udbrud, der har kostet 22 mennesker livet – foreløbig
____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Alt peger på, at eksperter i den tyske delstat Niedersachsen er kommet på sporet af smittekilden til den livsfarlige e-coli-bakterie, VTEC.
Tyske myndigheder oplyser over for det tyske nyhedsbureau dpa, at bønnespirerne, der stammer fra Niedersachsen, er et ’temmelig varmt spor’.
Så varmt, at landbrugsminister i Niedersachsen, Gert Lindemann (CDU), ved et pressemøde i Hannover i går fortalte, at bønnespirerne fra det nordlige Tyskland er ’den mest oplagte smittekilde’. De tyske myndigheder fraråder nu, at man spiser bønnespirer fra Niedersachsen.
SE STOR GRAFIK OVER HELE VTEC-FORLØBET HER
Ved pressemødet fortalte han, at de endelige beviser fra laboratorierne stadig mangler, men ministeriet mener, at indicierne er så entydige, at man advarer mod at spise de lokalt producerede bønnespirer.
Tjekker 18 spireblandinger
Tidligere på dagen oplyste en talsmand for ministeriet, at bønnespirerne er dyrket på en gård i Niedersachsen. Den pågældende gård er nu lukket helt ned, og myndighederne er i færd med at undersøge i alt 18 forskellige spireblandinger fra gården - blandt andet bønnespirer, broccolispirer, ærte- og kikærtespirer.
- Der går et meget tydeligt spor til gården som kilde til smitten, sagde Gert Lindemann på søndagens pressemøde.
Se også: Bønnespirer sælges ikke i danske butikker
Ifølge Kåre Mølbak, overlæge ved Statens Serum Institut, er bønnespirer en ’meget, meget’ sandsynlig smittekilde til udbruddet af den farlige e-coli-bakterie VTEC.
- Bønnespirer er tidligere blevet identificeret som årsag til udbrud af både e-colibakterier og salmonella, siger han til Ritzau.
Tidligere har man troet, at agurker, tomater og salat har været smittekilden, men nu mistænker de tyske myndigheder altså bønnespirer for at bære de livsfarlige VTEC-bakterier. Agurker, tomater og salat er dog endnu ikke fuldstændig fri for mistanke.
