Flere uhelbredelige versioner af kønssygdommen gonoré er ved at sprede sig på verdensplan. Mindst tre personer er testet positive for netop den uhelbredelige type. Og det har fået verdenssundhedsorganisationen WHO til at slå alarm.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Der er tale om udgaver af gonoré, som kan modstå stort set alle de medikamenter, som lægerne forsøger at bekæmpe dem med. Og derfor kalder WHO situationen for »meget alvorlig«, da »det kun er et spørgsmål om tid« før, de medikamenter, som lægerne for tiden bruger som sidste behandlingsmetode mod sygdommen, ikke længere vil fungere. Det fortæller WHO til avisen fredag.

»Gonoré er en meget smart sygdom. Hver gang man introducerer en ny type antibiotika for at behandle den, så udvikler den sig til at modstå det,« forklarer Teodora Wi, der er ekspert i menneskelig reproduktion hos WHO til The Guardian.

Gonoré er en kønssygdom, som overføres ved sex. Den består af en bakterie, som kan sætte sig i urinrøret, endetarmen, halsen og hos kvinder livmoderhalsen, hvor den giver betændelsestilstand. Ofte er gonoré dog uden syptomer og ubehandlet kan den føre til, at kvinder bliver sterile, mens ubehandlet gonoré hos mænd kan føre til gonoré i bitestiklen og dermed nedsat sædkvalitet.

Allerede nu er der opdaget tre tilfælde med personer, som ikke kan behandles med antibiotika, som er den normale behandling for gonoré. De tilfælde er fundet i Frankrig, Spanien og Japan - men fra WHO's side frygter man, der findes mange flere tilfælde. Ikke mindst fordi de tre kendte tilfælde er fundet i højt udviklede lande. Mistanken er, at der kan være endnu flere tilfælde med uhelbredelig gonoré i knap så udviklede lande.

På verdensplan anslår WHO, at omkring 78 millioner mennesker hvert år får gonoré, der er en kønssygdom, som kan ramme både kvinder og mænd. I værste tilfælde kan den resultere i, at kvinder bliver sterile.

Herhjemme er der set en eksplosiv stigning i antallet af anmeldte tilfælde af sygdommen de seneste år. Alene i 2016 blev der anmeldt 1.993 tilfælde af kønssygdommen. I 2015 lå det tal på 1.637, mens det i årene mellem 2011-2015 i gennemsnit lå på 952.

Den voldsomme stigning fik Statens Serum Institut til at gå ud med en forklaring. Den lyder blandt andet på, at man ganske enkelt er blevet bedre til at teste for sygdommen.

»Stort set alle afdelinger undersøger ikke længere alene for klamydia og alene for gonoré men i en samlet prøvegang, og det gør, at folk med sparsomme symptomer, som man ikke ellers ville have mistænkt, bliver diagnosticeret oftere end tidligere. Det er en del af forklaringen på, hvorfor man nu bliver opmærksom på en større del af isbjerget, hvor man før kun så toppen,« sagde Steen Hoffmann, speciallæge i klinisk mikrobiologi og overlæge ved Statens Serum Institut tidligere på året til BT.

Han slog dog fast, at der også er flere, der bliver smittet med sygdommen, som ikke altid giver symptomer.

»Det, vi ser nu fra 2012 og frem, er, at der bliver flere yngre patienter, der får diagnosen gonoré. Og der er flere piger og flere unge piger imellem,« sagde Steen Hoffmann.

WHO har efterhånden været opmærksomme på problemet med, at behandlingen af gonoré bliver sværere og sværere i en årrække. Allerede tilbage i 2014 fastslog et større studie af kønssygdommen, at flere og flere antibiotikabehandlinger begyndte at slå fejl.

Ifølge direktøren for Global Antibiotic Research and Development Partnership, Manica Balasegaram, ser situationen »ikke god ud«. Hovedsageligt fordi, der ikke er mange nye gonorébehandlinger under udvikling:

»Vi er nødt til at udnytte de muligheder, vi har med allerede eksisterende medikamenter og de kandidater, der er på vej. Alle nye behandlingsformer bør være tilgængelige for alle, der skulle have brug for det. Samtidig skal vi sikre, at de anvendes korrekt, så sygdommens udvikling af modstandsdygtighed gøres så langsom som mulig,« siger han.