Den verserende 'svømmeskandale', hvor blandt andre OL-medaljevinderen Jeanette Ottesen har udtalt sig om mistrivsel på unionens elitecenter, mens den kontroversielle duo Mark Regan og Paulus Wildeboer var landstrænere fra 2004 til 2012, fortsætter med at udvikle sig.

Således har den anerkendte sportsretsadvokat Jens Bertel Rasmussen, der er vicepræsident i det internationale håndboldforbunds appeludvalg og tidligere har været formand for DBU's disciplinærudvalg, nu valgt at vurdere såvel erstatningsansvar som inhabilitet i en opsigtsvækkende artikel på sin egen hjemmeside.

Heri slår han blandt andet til lyd for, at det i ansvarsudredningen er problematisk, at direktøren for Dansk Svømme Union, Pia Holmen, samtidig er bestyrelsesmedlem i Team Danmark, der gennem årene har støttet elitesvømmerne med millionbeløb og rådgivning.

»Team Danmark er en offentlig institution, og her bør habiliteten sættes helt i højsædet, for at respekten omkring Team Danmark kan bestå. Der kan derfor ikke sidde personer i bestyrelsen, som har særlig interesse i, at specielle forbund kan blive tilgodeset med støtteordninger netop til det forbund, hvori de beklæder en politisk post,« siger Jens Bertel Rasmussen og tilføjer:

Australieren Mark Regan, billedet, var ansat som landstræner i Dansk Svømmeunion fra 2004 til 2008.
Australieren Mark Regan, billedet, var ansat som landstræner i Dansk Svømmeunion fra 2004 til 2008. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Det vil være at have falske lodder i vægtskålen, og det gælder selvfølgelig også relationer til atleter. Bestyrelsen skal bestå af helt uafhængige personer, der ingen relationer har til specialforbund, som kan komme på tale til støtteordninger fra Team Danmark – det burde være ren logik og en selvfølgelighed.«

Eftersom Team Danmark er en selvejende offentlig institution, der er nedsat efter lov om eliteidræt, er Team Danmark ifølge Jens Bertel Rasmussen omfattet af forvaltningslovens og offentlighedslovens bestemmelser.

»Som medlem af ledelsen i Team Danmark, der er underlagt forvaltningslovens principper, må man selvfølgelig ikke behandle sager om forbund, hvor man selv sidder som direktør. Det er fuldstændig uholdbart, når en person medvirker i at lave en redegørelse om meget kritisable forhold i et forbund, som personen selv er øverste leder i. Man risikerer helt at fjerne integriteten i det arbejde, som Team Danmark udfører,« mener Jens Bertel Rasmussen.

B.T. har forelagt Pia Holmen hans synspunkter og har på e-mail modtaget dette svar:

Direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen.
Direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

'Det er besluttet, at der skal iværksættes en undersøgelse af forholdene inden for dansk elitesvømning siden starten af dette årtusinde. Det er en undersøgelse, som vi bakker op om. Det er min forventning, at den undersøgelse vil give et retvisende og nuanceret billede af forholdene for danske eliteatleter – herunder også danske landsholdssvømmere – og jeg synes ikke, det er rigtigt, at vi kommenterer yderligere på de ting, der har været fremme, før rapporten ligger færdig.'

På baggrund af de seneste ugers historier om elitesvømmernes mistrivsel har Dansk Idræts Forbund og Kulturministeriet iværksat en uvildig undersøgelse, som har til opgave at kulegrave sagen.

Resultatet af denne forventes at blive offentliggjort midt i oktober, men allerede nu har Jens Bertel Rasmussen et bud på konklusionens indhold.

»Der er efter min opfattelse ingen tvivl om, at forbundet kan drages til ansvar, hvis det kommer frem, at de flere gange er blevet underrettet om forholdene uden at gøre noget ved det. Og med ansvar tænker jeg ikke blot på, at forbundet kan pådrage sig et reelt erstatningsansvar efter reglen om arbejdsgiveransvar, men også et egentlig skyldansvar for både forbundet og direktøren, da forbundets bestyrelse og direktør har undladt at reagere trods info om forholdene,« siger han.