Der var en særlig årsag til, at den snart 14-årige prins Christian som det eneste af kronprinsparrets børn lørdag var med sine forældre til en stor kongelig fest i Norge.

Selv om kronprinsparret uden tvivl holder lige meget af alle deres fire børn, er prins Christian den, der er udset til en dag at blive konge.

Og dermed vil der være mere fokus på ham – hvad angår forventninger til både uddannelse og officielle opgaver.

Lørdagens konfirmation i Oslo var bare et af de første skridt på vejen, hvor prins Christians forældre vil hjælpe deres søn ind i den officielle royale verden.

Det forklarer kongehusekspert og lektor i historie Lars Hovbakke Sørensen.

»Hovedgrunden er, at han skal være konge. Derfor skal han i højere grad end de andre opdrages til at kunne være med til sådan nogle officielle arrangementer. Det skal de andre af kronprinsparrets børn selvfølgelig også kunne, men det er især vigtigt, at han bliver vant til den slags,« siger han.

Det var den norske kronprins Haakons ældste barn, datteren prinsesse Ingrid Alexandra, der lørdag blev konfirmeret.

Hun er den første i arvefølgen efter sin far og vil derfor en dag blive dronning af Norge.

Prins Christian, kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik ses her, da de ankommer til festfrokost på slottet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation.
Prins Christian, kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik ses her, da de ankommer til festfrokost på slottet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras konfirmation. Foto: Lise Åserud
Vis mere

»Når det er Ingrid Alexandra, der bliver konfirmeret, så er det meget naturligt, at prins Christian er med, for han skal være konge engang, og hun skal være dronning engang. Og derfor er det noget særligt, når hun bliver konfirmeret, i forhold til når de andre bliver konfirmeret,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Tankerne kan ledes hen på en form for tidligt professionelt netværk, der allerede skabes i de unge år.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen handler det dog også om de kongelige traditioner for prestige i arverækken.

»Det spiller en stor rolle i kongehuse, hvilke rolle de besøgende har. Og derfor er det naturligt, at ham, der skal være nummer et i Danmark, også deltager, når den, der skal være nummer et i Norge, bliver konfirmeret,« forklarer han.

Danskerne kan da også godt forvente at se flere formelle optrædener fra prins Christian i fremtiden.

»Det er en udvikling, vi vil se de kommende år. I starten behandler man børnene mere ens i kongefamilierne, men efterhånden begynder man at gøre mere forskel, i forhold til hvad de skal gøre, og hvad de skal deltage i,« siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

»Og det slår for alvor igennem den dag, hvor prins Christian bliver 18 år. Så vil der for alvor være fokus på ham i forhold til hans søskende. Så bliver han medlem af Statsrådet og får dermed en officiel rolle, som de andre ikke får på samme måde.«

Dronningen har i flere år sagt, at det kun er prins Christian, der vil få apanage som voksen.

Kronprinsparret børn har allerede fra en tidlig alder været med til officielle arrangementer for at vænne dem til det royale liv. Her ses de på Færøerne sidste år.
Kronprinsparret børn har allerede fra en tidlig alder været med til officielle arrangementer for at vænne dem til det royale liv. Her ses de på Færøerne sidste år. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Dermed må prinsesse Isabella, der står lige under sin storebror i arvefølgen, ligesom de andre kongelige børn ernære sig selv.

Helt frit bliver livet dog ikke for prinsesse Isabella.

For indtil hendes storebror får børn, vil hun være så langt oppe i arvefølgen, at det ikke vil anses for umuligt, at tronen en dag kan blive hendes.

»Der er ingen tvivl om, at Isabella også vil være en, man ser mere til end de andre. Og hvis hun nu skulle blive regerende dronning en dag, er det vigtigt, at hun er forberedt på det. Man kan også sagtens forestille sig, at hun vil skulle regere en dag, hvis prins Christian er bortrejst, så hun vil få en mere officiel rolle. Og derfor skal hun selvfølgelig også forberedt på en anden måde end tvillingerne, prins Vincent og prinsesse Josephine,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Prinsesse Ingrid Alexandra holdt lørdag en takketale under sin konfirmation.
Prinsesse Ingrid Alexandra holdt lørdag en takketale under sin konfirmation. Foto: Terje Bendiksby
Vis mere

Selv om både prins Christian og prinsesse Isabella i nær fremtid forventes at få en mere og mere fremtrædende rolle, kommer man dog næppe til at se dem holde taler foreløbig, hvilket den kun 15-årige prinsesse Ingrid Alexandra af Norge ellers allerede har gjort.

»Prins Christian ville sikkert sagtens kunne gøre det, men der er bare en helt anden tradition i Danmark. Her er traditionen, at de kongelige børn bliver beskyttet, indtil de er 18 år,« siger han.

Det norske kongehus er kun 114 år gammelt og opstod, da den danske prins Carl blev norsk konge og fik navnet Haakon VII.

»Det norske kongehus er mindre formsat end det danske. Det holder ikke så meget på former og traditioner, for det er et yngre kongehus end det danske,« lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.