Snart 14-årige prins Christian er for alvor ved at nærme sig de voksnes rækker. Lørdag er han som det eneste af kronprinsparrets børn taget med sine forældre til en stor royal fest i Norge, hvor kronprins Frederik har en vigtigt rolle.

Det er den kommende norske tronarving, 15-årige prinsesse Ingrid Alexandra, der lørdag klokken 12 under stor bevågenhed bliver konfirmeret fra det kongelige Slottskapel på det kongelige slot i Oslo.

Og her skal kronprinsen i selskab med blandt andre den spanske konge og den svenske kronprinsesse stå fadder.

Ifølge kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen viser kronprinsens rolle i konfirmation, at der er et tæt forhold mellem det norske og danske kongehus:

Prins Christian deltager lørdag i den norske prinsesse Ingrid Alexanders konfirmation sammen med sine forældre kronprinsparret. Her ses han i kirken med sin mor i kirken.
Prins Christian deltager lørdag i den norske prinsesse Ingrid Alexanders konfirmation sammen med sine forældre kronprinsparret. Her ses han i kirken med sin mor i kirken. Foto: Lise Åserud
Vis mere

»Det er jo en styrkelse af det gode forhold mellem de nordiske kongehuse, og så gør det det kun endnu mere eksklusivt, at den spanske konge er med. Det er et udtryk for, at det må være en personlig relation mellem den spanske konge og det norske kongehus,« siger han

Sebastian Olden-Jørgensen kan dog ikke forestille sig, at den spanske konge vil være at finde på en fadder-plads ved det danske kronprinspars børns konfirmationer.

»Så længe dronning Margrethe er på tronen, så kan jeg ikke forestille mig det. Hun er meget traditionel, luthersk og anti-katolsk«, siger han med henvisning til, at den spanske konge er katolik.

Både kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og prins Christian så glade og særdeles velklædte ud, da de lørdag ankom til konfirmationen lidt før middag sammen med den svenske kronprinsesse og den spanske konge.

Her ses konfirmanden med sine gudfædre, sin farfar, Kong Harald, samt sin mormor Marit Tjessen. Gudfædrene er bagerst fra venste; Kong Felipe af Spanien, kronprinsesse Victoria af Sverige, prinsesse Martha Louise - konfirmandens faster - samt kronprins Frederik af Danmark sant 
Her ses konfirmanden med sine gudfædre, sin farfar, Kong Harald, samt sin mormor Marit Tjessen. Gudfædrene er bagerst fra venste; Kong Felipe af Spanien, kronprinsesse Victoria af Sverige, prinsesse Martha Louise - konfirmandens faster - samt kronprins Frederik af Danmark sant  Foto: Lise Aaserud
Vis mere

Kronprinsesse Mary og prins Christian fik pladser på forreste række, mens kronprinsen tog plads oppe ved alteret, hvor de andre faddere samt den norske kongefamilie var placeret.

Ud over prinsessens nære kongelige familie samt de kongelige faddere, deltager der foruden kronprinsesse Mary og prins Christian ikke deltage andre kongelige, viser gæstelisten.

Det vidner ifølge Sebastian Olden-Jørgensen om, at forholdet mellem det norske og det danske kongehus er noget særligt.

Især fordi prins Christian er blevet inviteret med:

Kronprinsen sad ikke sammen med Mary og Christian ved konfirmationen, da han skulle være fadder. Her tænder han et lys som fadder.
Kronprinsen sad ikke sammen med Mary og Christian ved konfirmationen, da han skulle være fadder. Her tænder han et lys som fadder. Foto: Lise Aaserud
Vis mere

»Det er selvfølgelig et udtryk for nærhed og påskønnelse og lidt mere intensive forbindelse end bare det formelle,« siger han.

Efter konfirmationen vil der blive holdt en festmiddag for gæsterne i slottets store spisesal. Prinsesse Ingrid Alexandra har allerede forud for konfirmation modtaget en meget fin konfirmationsgave fra sine bedsteforældre, kong Harald og dronning Sonja.

Det er en såkaldt 'bunade', som er en rekonstrueret kvindedragt fra Aust-Telemark. Den er lavet, så den ligner dem, man gik i i 1800-1850.

Prinsessen har selv udvalgt dele til dragten, og dronningen har hjulpet aktivt med i processen. Lørdag bar prinsessen or første gang dragten i kirken.

Her ses Ingrid Alexandra i sin nye folkedragt.
Her ses Ingrid Alexandra i sin nye folkedragt. Foto: NTB SCANPIX
Vis mere

Hun er dog langt fra den eneste i folkedragt. Langt de fleste kvindelige norske gæster er iført folkedragter i kirken - blandt andre prinsessens halvstorebror Marius Borg-Høibys kæreste, Juliane Snekkestad.

Prinsesse Ingrid Alexander er den første kvindelige arving til den norske trone. Forud for hendes fødsel blev den norske grundlov ændret, så det blev muligt for pigebørn at blive tronfølgere.

Det norske kronprinspar har foruden datteren prinsesse Ingrid Alexandra også den yngre søn, 13-årige prins Sverre Magnus.

Desuden har den norske kronprinsesse Matte-Marit sønnen Marius Borg-Høiby fra et tidligere forhold.

Her ses konfirmanden i kirken med sin familie.
Her ses konfirmanden i kirken med sin familie. Foto: NTB SCANPIX
Vis mere