Prins Henrik er i disse dage strandet på kongeskibet Dannebrog i den engelske havneby Southampton, fordi kongeskibet løb ind i problemer under en høj søgang i den Engelske Kanal.

Natten til tirsdag under en høj søgang, løb det stolte skib ind i problemer på vej over den Engelske Kanal, mens Prinsgemalen sov trygt i den kongelige kahyt. Det fortæller Dannebrogs næstkommanderende, Sten Bilde Jensen, til bt.dk.

»Dannebrog har sædvanligvis ikke problemer med høj sø, fordi det er et rigtig godt søskib. Men vi fik problemer med den ene hovedmotor, så vi var nødt til at sejle for lavere kraft, »fortæller Sten Bilde Jensen.

Den høje sø betød, at Dannebrog hoppede og dansede noget mere på bølgetoppene end normalt. Samtidig sejlede det også med mindre kraft. Og det var ikke så godt for tidsplanen. Prinsgemalen befandt sig nemlig ombord på Dannebrog, fordi hans engelske kollega, prins Philip, havde inviteret ham til at overvære en flådeparade på fredag, der bliver holdt på den britiske ø Isle of Wight i anledning af 200 års jubilæet for Royal Yacht Squadron.

»Derfor besluttede jagtkaptajnen, at vi sejlede i havn i Southampton, hvor der er mulighed for at få repareret motoren, det var nemlig ikke muligt, når vi lå i åben sø og det blæste så meget«, beretter Sten Bilde Jensen om Dannebrogs genvordigheder i det stærke blæsevejr i den Engelske Kanal.

Ifølge næstkommanderende tog Prinsgemalen problemerne i stiv arm. Henrik er selv en rutineret sejler og har tilbragt timer på Dannebrog i de 48 år, han har været gift med dronning Margrethe.

»Han er jo fuldstændig pragmastisk og spørger på faglig vis ind til, hvordan vi gør det og det. Og så var han jo i samme båd, som os andre, » ler Sten Bilde Jensen.

Og det er Henrik stadig. Dannebrog ligger nemlig stadig til kaj i havnen i Southampton. Men Sten Bilde Jensen forventer, at den beskadigede hovedmotor er færdig repareret til i morgen torsdag. Så kan skibet lægge fra kaj og sejle Henrik den korte vej til Isle of Wight, så han kan nå frem til at overvære paraden og jubilæet til tiden.

Efter jubilæet sejler Dannebrog videre med Henrik ombord til den franske by La Rochelle, hvor han skal opholde sig i et par dage, inden han på onsdag i næste uge overrækker Lions Prisen 2015 på Fredensborg Slot.