Hverken Socialdemokraterne eller SF vil have færre gennem uddannelsessystemet, selv om eksperter bekymrer sig om, at unge bliver overuddannet eller fejluddannet.

Til trods for eksperters advarsler om, at stadig flere danske unge i dag bliver fejl- eller overuddannet, bliver det næppe planen at slække på ambitionsniveauet for unges uddannelse hos politikerne i regeringspartierne.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi har en befolkning, som er så højtuddannet som overhovedet muligt. Det er vigtigt, at vi bliver uddannet, så vi kan være med til at bryde den sociale arv, kan være konkurrencedygtige i udlandet, og så vi kan deltage i det demokrati, som Danmark består af, siger uddannelsesordfører Mette Reissmann (S), og hun bliver støttet af sin kollega i SF.

- Det er alfa omega, at de unge bliver uddannet - det skal vi ikke tale ned, siger forskningsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

De mener fortsat, at 95 procent af alle unge skal have en ungdomsuddannelse, mens 60 procent bør få en videregående uddannelse.

Dermed afviser de to at dele ekspert-bekymringerne. Flere danske unge vælger en gymnasial uddannelse frem for en erhvervsuddannelse, og det giver ifølge Stina Vrang Elias, administrerende direktør i uddannelses-tænketanken DEA, »en skævvridning på ungdomsuddannelsesniveau, som på længere sigt er katastrofal for samfundet«. Vi kommer nemlig til at mangle faglærte på arbejdsmarkedet, påpeger hun over for Kristeligt Dagblad.

Også Niels Rosendal Jensen, uddannelsesforsker og lektor ved DPU Aarhus Universitet, er bekymret for udviklingen, som han mener, knyttes til prestige.

- Uddannelsessystemet har en nærmest religiøs tro på, at der er noget, der er højere end dig selv: Uddannelse og akademi. Man forstår, at når man får sit studenterbevis, bliver man frelst, siger han til Kristeligt Dagblad.

Mette Reissmann (S) tilkendegiver da også, at der er en udfordring i at tale håndværksfagene op på samme niveau som en studenterhue.

- Hvis man vil være murer eller automekaniker, så er det det, man skal. Det er der brug for, og derfor er det vigtigt, at vi har fokus på, at der er en vildledende kulturopfattelse af, at det er finere at have en studentereksamen end en fageksamen. For det er det ikke, siger hun.

Og Lisbeth Bech Poulsen (SF) peger på, at politikernes arbejde først lige er begyndt:

- Vi skal i højere grad hjælpe de unge til at vælge rigtigt, vælge den uddannelse, der er bedst for dem. Og det kræver vejledning og mere information om de muligheder, de unge kan vælge, end der er i dag.