Mere ulighed - men ikke af den »socialdemokratiske slags«. Det er ønsket fra Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen. Socialdemokraterne er forfærdede.

Anders Samuelsen (LA) holdt sig ikke til manuskriptet, da partilederen for Liberal Alliance holdt sin tale til partiets landsmøde i Tivoli Congress Center i København lørdag.

I talen, som de fremmødte journalister fik udleveret på skrift, var der reserveret et større afsnit om, at ulighed i samfundet er godt, ja ligefremt sundt.

»Stigende ulighed er et sundhedstegn,« stod der i talen, men ordene kom aldrig ud af Samuelsens mund. Han begrundede efterfølgende udeladelsen med »tidspres«, fordi han brugte mere tid på andre emner i talen.

Men det er Liberal Alliances officielle politik, understregede Samuelsen, da journalisterne efterfølgende spurgte ham.

»Ulighed i den udgave, Socialdemokratiet har skabt, nemlig at der er flere, der er uden for fællesskabet, det er en dårlig ulighed. Men når det er ulighed, fordi velstanden stiger, så er det en god ting,« sagde Samuelsen og uddybede:

»Uligheden er et redskab til at få de dårligst stillede løftet. Og det vil skabe øget ulighed, hvis vi for eksempel får 200.000 væk fra overførselsindkomst og over i arbejde, fordi de bliver så meget rigere, at det giver udslag på Gini-koefficienten (et skala for ulighed i samfundet, red.). Ulighed er ikke en dårlig ting, ulighed er en god ting,« fastslog Samuelsen.

Det udsagn beskriver Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, som »skræmmende«.

»Jeg synes, det er skræmmende at gøre øget ulighed til sin ideologi og målsætning ved at sige, at det er godt og sundt,« siger hun.

»Det er helt i strid med de værdier, jeg har og den måde, jeg synes Danmark skal udvikle sig på. For mig som socialdemokrat handler det først og fremmest om, at vi skal løfte de almindelige danskere, der for eksempel er håndværkere eller sygeplejersker, ikke om at gøre bankdirektører rigere,« fortsætter hun.

Hun opfordrer Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), til at meddele, om han er enig i Liberal Alliances syn på ulighed, idet LA støtter en blå regering med ham som statsminister.

»Jeg frygter, at Anders Samuelsen siger, hvad Løkke tænker,« forklarer Maja Panduro.

Den liberale tænketank Cepos er ikke enig med Liberal Alliance i, at Helle Thorning-Schmidt (S) abonnerer på en - i Anders Samuelsens optik - forkert ulighedsopfattelse. Faktisk har Thorning-regeringen til det gode øget uligheden i samfundet, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen:

»Under Thorning har det rent faktisk været sådan, at man har kunnet gennemføre reformer, der øger uligheden, og det har været acceptabelt, fordi reformerne samtidig har øget beskæftigelsen og væksten. Det drejer sig for eksempel om skattereformen og kontanthjælpsreformen. Under Fogh blokerede ulighedsdebatten ofte for reform-dagsordenen«, lyder hans sandsynligvis uønskede kompliment.

»Man må håbe Thorning-regeringens tilgang til ulighed vil dominere det kommende årti. Der er nemlig brug for yderligere reformer af skat og overførselsindkomster for at øge beskæftigelsen og væksten,« siger i en skriftlig kommentar.

Det var lørdag aften ikke muligt for Berlingske Nyhedsbureau at få en kommentar fra Venstre eller de Konservative for at høre, hvad de mener om LA-mantraet om at »ulighed er en god ting«.