Fødevareminister Dan Jørgensen (S) fortsætter sin madrevolution og opfordrer nu danskerne til at vælge danske fødevarer. Venstre og de Konservative kritiserer på ny ministeren.

Danskerne bør i højere grad smide danske svinekoteletter, danske tomater og dansk æblemost i indkøbskurvene. For danske fødevarer er sundere og er produceret med bedre velfærd for dyrene end de udenlandske produkter.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) føjer nu endnu et kapitel til sin stærkt omdiskuterede »Madrevolution«: Danskerne skal ikke kun tænke over at spise sundere og forbedre madvanerne, vi skal også købe danske produkter, lyder opfordringen. Det skriver Berlingske.

»Danske fødevarer er topkvalitet, så alene af den sundhedsmæssige årsag er der gode grunde til det,« siger Dan Jørgensen.

Helt konkret forestiller ministeren sig, at danske råvarer kan blive bedre deklareret i supermarkederne, eventuelt med særskilte afdelinger for lokale varer – noget, som branchen selv har luftet tanker om.

»Det er ikke detailregulering, formynderi eller at proppe noget ned i halsen på folk. Folk efterspørger, at det bliver nemmere at købe lokale produkter, og hvis Coop siger, at de gerne vil skabe bedre muligheder for det, så skal jeg dæleme nok bakke op og prøve at facilitere det. Også selv om der ligger en værdidom i at sige, ja, der er fordele i at købe fynsk æblemost i stedet for en koncentratlavet saft, der, hvis den nogensinde har set en appelsin, kommer fra Brasilien,« siger Dan Jørgensen.

Som Berlingske Business for nylig skrev, er lokale fødevarer i høj grad ved at erobre hylderne i dagligvarebutikkerne – og netop Coop har i deres såkaldte »madmanifest« fastslået, at de ønsker at fremme lokale og danske varer, fortæller informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

»Vi er helt enige med ministeren, og vi ser også en tendens hos forbrugerne til, at de går mod det nære. Længe har det handlet om discount og så billigt som muligt, men nu ser vi en modreaktion. Man ønsker at vide, hvor varerne kommer fra,« siger han og forklarer, at Coop blandt andet arbejder på at få fat i flere lokale fødevareproducenter.

Ministeren får opbakning fra SF, hvor fungerende ordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) opfatter det som en »venlig forbrugerinformation«, men understreger, at politikerne fortsat skal arbejde på at sikre endnu mindre gift i fødevarer og bedre dyrevelfærd. I den borgerlige blok farer både Venstre og de Konservative i flint.

»Danske fødevarer er rigtig gode og af meget høj kvalitet, men det ændrer ikke på, at det ikke er politikernes opgave at blande sig i, hvilke varer danskerne køber eller spiser. Man må købe og spise præcis, hvad man har lyst til og har råd til, og jeg håber meget, at det er sidste kapitel i ministerens madrevolution,« siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V).

De Konservatives ordfører, Mai Mercado (K), kalder det »en billig omgang« fra ministeren og henviser til, at sådan en opfordring bør følges op med initiativer, der kan fremme konkurrencevilkårene for danske fødevareproducenter.

»Det er enormt hyklerisk. Der er mange gode årsager til, at man skal købe dansk, men konkurrencevilkårene er jo ikke gode. Vi ser eksempelvis gartnerier starte produktion i Sverige, fordi det ikke kan betale sig at producere tomater i Danmark,« siger hun.

Spørgsmål: Du mente ikke, at ministeren måtte blande sig i, om danskerne spiser sundt, må han gerne blande sig og sige, at de skal spise dansk?

»Der er forskel på at ville bestemme, hvor de usunde varer skal stå i et supermarked og at regulere positivt ved at give nogle afgiftslettelser, så det bliver billigere at tilvælge det sunde eller det danske,« siger Mai Mercado.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (DF), kalder det »vidunderligt«, når ministeren opfordrer til at købe dansk, men stiller spørgsmål ved, om det overhovedet er lovligt.

»Jeg tror, at det strider mod EU-lovgivningen, men vi vil nu efter sommerferien fremsætte et beslutningsforslag om, at staten iværksætter en kampagne om at købe dansk, og så må vi se, hvad ministeren siger til det. Jeg mener, at man bør tage slagsmålet med EU,« siger han.

Dan Jørgensen medgiver, at en ren spis dansk-parole kan komme på kant med EU-reglerne.

»Det er ulovligt i det indre marked at sige: Spis dansk, punktum. Men det er jo fair nok at sige, at danske produkter entydigt er bedre, hvis man vil have sundere fødevarer og færre pesticidrester,« siger ministeren.