Et opsigtsvækkende nyt skatteforslag fra Enhedslisten bliver kaldt for både »brandbeskatning« og »populisme«.

Nu svarer Enhedslistens frontfigur, politisk ordfører Pelle Dragsted, igen.

Det socialistiske parti har foreslået at indføre både en formueskat og en ekstraskat på danske banker. 

Og selvom der både lyder hård kritik fra de politiske modstandere i Venstre og Liberal Alliance, og den økonomiske tænketank CEPOS kalder Enhedslistens skatteudspil for »dårligt begrundet«, står Pelle Dragsted fast.

En »grøn engangsformueskat« på en procent på formuer over 35 millioner kroner og en ekstraskat på banker med »overnormal profit« skal finansiere statsstøtte til blandt andet elbiler og elcykler.

Da B.T. ville interviewe Pelle Dragsted, var han syg. Derfor gav han skriftlige svar på kritikken fra Venstre, Liberal Alliance og CEPOS.

I de skriftlige svar til B.T. langer han hårdt ud efter sine kritikere, som med Enhedslisten-frontfigurens ord »bør læse lidt op på økonomisk teori«.

Hvorfor skal formuende folk og banker med overnormal profit betale for andres biler og cykler?

»Fordi det er fair. Bankerne hiver i de her år milliarder op af lommen på danskerne med deres rentefinte, hvor de holder udlånsrenten oppe og indlånsrenten nede. De har historiske overskud. Vi synes, de penge skal tilbage i borgernes lommer – som vi gør med det her forslag,« svarer Pelle Dragsted og fortsætter:

»Når det gælder en lille bitte formueskat på multimillionærerne, er det også sund og grøn fornuft. Det er kun fair, at de bidrager til at hjælpe hårdtarbejdende danske lønmodtagere og pensionister og andre lavindkomstgrupper økonomisk tørskoede gennem den grønne omstilling. Det hedder solidaritet, det er det Danmark er bygget på.«

Hvordan forholder du dig til andre landes erfaringer med formueskat, hvor den for eksempel har ført til kapitalflugt?

»Det er en overdreven frygt. Vores forslag er i øvrigt en engangsskat – for at hjælpe danskerne gennem den grønne omstilling. Jeg håber da, at danske stormillionærer har samfundssind nok til at ville bidrage til det samfund, de har skabt deres velstand på ryggen af.«

Frygter du ikke, at regningen for jeres bankskat kommer til i sidste ende at ramme bankkunderne?

»Det er faktuelt forkert, når Liberal Alliance påstår, at en bankskat vil blive betalt af kunderne. Selskabsskatter bliver ifølge økonomisk teori kun delvist overvæltet på kunderne. Aktionærerne tager omkring halvdelen af omkostningen. Når der er tale om skat på overnormale profitter, er der ingen evidens for, at kunderne betaler, da der netop kun er tale om beskatning af den del af overskuddet, der ligger udover investorernes normalforrentning. Steffen Frølund bør læse lidt op på økonomisk teori.«

Hvordan forholder du dig til kritikken af, at I vil beskatte med tilbagevirkende kraft?

»Sådan er det med beskatning af overnormale profitter. Man kan jo ikke forudse, at bestemte brancher lige pludselig har det her enorme overskud. Den skat på overnormal profit, som EU-landene aftalte for to år siden, var også tilbagevirkende. Og Otto Brøns-Petersen (CEPOS' analysechef, red.) påstande om forvridningseffekter (negative effekter, red.) ved skat på overnormale profitter svarer ikke til de svar, vi har fået fra det skatteministerium, hvor Brøns engang selv arbejdede.«