Det er tid til, at Aalborgs genvalgte borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), vågner op.

Sådan lyder vurderingen fra B.T.s politiske redaktør Anders Leonhard Jensen.

For selvom Thomas Kastrup-Larsen genvandt borgmesterposten, så var tirsdagens kommunalvalg ingen dans på roser for ham eller hans parti.

Efter partiet har siddet på 17 af de 31 sæder i byrådet den seneste valgperiode, og dermed har haft et absolut flertal, så måtte partiet overlade fem pladser til andre partier, og det kan blive en game changer.

»Valget er et kæmpe wakeupcall til Thomas Kastrup-Larsen. Han mister sit absolutte flertal og halverer sit personlige stemmetal. Det er tæt på et katastrofevalg for Socialdemokratiet i Aalborg-højborgen. Nu er spillereglerne fuldstændig ændret for Kastrup-Larsen, der sidder på mandater fra røde partier, der har mærkesager, som ikke harmonerer med S-borgmesterens. Det gælder blandt andet centrale områder som klima og den tredje limfjordsforbindelse,« vurderer Anders Leonhard Jensen.

Thomas Kastrup-Larsen fik ved kommunalvalget i 2017 29.498 personligestemmer. Det antal blev mere end halveret tirsdag, hvor blot 14.453 aalborgensere satte deres kryds ud for bykongen.

Ove rfor B.T. fremhæver borgmesteren, at partiet har haft meget ansvar de seneste år, og at det nu betyder, at borgerne ønsker mere indflydelse fra andre partier. Men han peger også på mange af de samme forklaringer, som Anders Leonhard Jensen fremhæver.

»Debatten om den tredje Limfjordsforbindelse har skabt stor splittelse. Det kan helt sikkert også aflæses. Og så er der det landsdækkende. Når partiet går tilbage med 11,8 procent, så påvirker det også mig. Så går mit stemmetal også tilbage,« siger Thomas Kastrup-Larsen

På valgnatten indgik Thomas Kastrup-Larsen en konstitueringsaftale med SF, De Radikale, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Men den aftale blev ændret onsdag aften, da Dansk Folkepartis Kristoffer Hjort Storm valgte at springe fra aftalen med de røde partier og i stedet sluttede sig til blå blok, hvilket udløste en rådmandspost til DFeren.

Og den manøvre har ifølge Anders Leonhard Jensen gjort ondt på borgmesteren.

»Det er samtidig et nederlag for Thomas Kastrup-Larsen, at han ikke får et borgerligt parti eller to med i konstitueringsaftalen. DF sprang fra aftalen med Kastrup-Larsen i sidste øjeblik for at kunne sikre en ekstra rådmandspost til de blå partier. Og det betyder, at vi kan få fire hårde år i Aalborg, hvor en forsoning mellem rød og blå blok bliver svær at realisere.«

Socialdemokraternes tilbagegang er bestemt ikke unik for Aalborg. I stort set alle kommuner har Socialdemokraterne oplevet tilbagegang. I Aarhus oplevede den siddende borgmester, Jacob Bundsgaard (S), også en halvering af sit personlige stemmetal.