Dart er blevet kult. Sporten, der søndag aften fandt en verdensmester i engelske Gary Anderson, er eksploderet i en sky af konfetti, kostumer, sved og fadøl. Også i Danmark

Dart? Det er da en sport, der dyrkes på en røgfyldt bodega ved navn ’Høvlen’, ’Klovnen’ eller ’Troubadouren’ med otte store fadøl og tre Fernet Branca’er i blodet – er det ikke?

Det er dart også. Men dart er så meget mere. Det er tidens helt store kultsport. Både internationalt, hvor engelske Gary Anderson i aftes vandt VM for andet år i træk, og når pilen har rød-hvide farver.

Med show, skæve eksistenser og højt til loftet har dart ramt bullseye i tidsånden. Det fylder mere og mere på tv-stationernes sendeflader og i samtalerne på de sociale medier, og imens buldrer sporten frem i udøvere og medlemstal.

Dét stunt, amerikansk fodbold og NFL lavede for 15 år siden, laver dart i dag, fortæller formand i Dansk Dart Union  Henrik Vestbo til BT:

»Dart er den nye kultsport. Jeg kan fuldstændig følge mønsteret fra amerikansk fodbold, og dengang man begyndte at interessere sig for sporten i det danske mediebillede. Man fik folk til at forstå reglerne, så det ikke bare var tykke mænd i dragter, der løb ind i hinanden. Og så skete der noget. Det fik folk til at holde med nogen. Det har vi også i dart nu. Jeg får daglige opringninger fra folk, der har fået øjnene op for, at det her er mere end en værtshussport. Folk har fået forståelsen af, hvad dart også kan være, og de ser turneringerne på tv, hvor der sidder 10.000 mennesker i kostumer, der holder en kæmpe fest. Det gør hele forskellen.«

Dartspillernes entré er nærmest en boksers værdig. Her er det VM-finalisten Adrian ’Jackpot’ Lewis, der er på vej ind
Dartspillernes entré er nærmest en boksers værdig. Her er det VM-finalisten Adrian ’Jackpot’ Lewis, der er på vej ind
Vis mere

Men hvordan er dart med ét blevet et hit også i Danmark? I Storbritannien, hvor sporten opstod som en del af pub-kulturen, har pilene og skiven længe nydt stor opmærksomhed. Men glæden ved sporten har bredt sig med lynets hast. Også over Nordsøen.

»Det er showet, der trækker, og så er der kommet nogle spillere, der er så fantastiske, at de giver folk kampe, hvor man sidder forstenet tilbage på kanten af stolen. Publikum går amok og imens viser spillerne følelser. Det kan folk lide. De kan lide at se en dårlig taber eller en vinder, der hoverer. Sådan nogle spillere har darten skabt internationalt,« fortæller Henrik Vestbo og fortsætter:

»Folk kan se, at det her er rigtig skægt at sidde og se på. Vi har fået nogle helte og skurke, nogle spillere, som har attitude, og som man elsker at hade eller bare elsker. Det er alfa omega for alle sportsgrene«

Stjernerne, heltene og skurkene har givet danskerne lyst til selv at gå en tur på bodegaen, ud i garagen eller ned i den lokale dartklub i håbet om en smule afsmitning fra tv-skærmen og følelsen, når pilen rammer, hvor man sigter. I dart kan du veje 50 eller 150 kilo, være introvert eller ekstrovert, ung eller gammel. Det betyder intet. Alle kan spille.

»Vi er en sportsgren, der favner alle. Vi har alle typer inden for vores sportsgren og rummer også dem, der har svært ved at gå ind i de store sportsgrene. Dem, der ikke har lyst til at komme ind i et omklædningsrum med 20 andre fodboldspillere. De unge mennesker, som ikke er så gode til at kommunikere og måske sidder hjemme foran computeren. Dem samler vi nemt op i en sportsgren, som ikke stiller krav til menneskers sociale egenskaber og status,« siger Henrik Vestbo.

Dart er blevet en kultsport med mange tilskuere, der ofte er klædt ud. Ikke kun på grund af selve sporten, men også det omkransende show.
Dart er blevet en kultsport med mange tilskuere, der ofte er klædt ud. Ikke kun på grund af selve sporten, men også det omkransende show.
Vis mere

Og netop her er kodeordet. I dartens verden vil man gerne tages seriøst som mere end en bodegasport – og det er ved at ske. Men samtidig tager man ikke sig selv for seriøst. I dart kender man rødderne i pub-kulturen, og dem holder man fast i. Der skal være plads til alle, plads til at skeje ud og til at råbe højt. I en international sportsverden, der bliver mere og mere professionaliseret, stringent og glat, er darten et helle, som flere og flere søger henimod.

»Det skæve er tiltrækkende, og det er meget, meget vigtigt at vi holder fast i det. Vi skal ikke være en sportsgren som billiard, hvor man kun må sidde og knipse. Det er slet ikke det, vi vil. Vi vil gerne vise, at der er regler. Folk må gerne få lidt at drikke, men de skal også have et minimum af god opførsel. Man må gerne vise følelser og råbe og skrige, når man vinder eller taber,« fastslår Henrik Vestbo, inden han påpeger præcist, hvor dart skiller sig ud fra ’de gamle’ sportsgrene og dermed appellerer til tusindvis af mennesker.

Intet VM i dart uden smukke kvinder.
Intet VM i dart uden smukke kvinder.
Vis mere

»Vi er bevidste om, at det er en pub-kultur, og det skal vi holde fast i. Vi skal kunne tage fat i alle de skæve eksistenser, som mangler et fællesskab. Det vil være en katastrofe for os at tage det væk. Det er jo til at kaste op, når man hører en fodboldspiller efter en fodboldkamp. De har jo fået at vide, hvad de skal sige, og hvis de siger noget forkert, får de to spilledages karantæne. Der er ingen, der gider høre på det mere. Det samme gælder Caroline Wozniacki og hendes ’én kamp ad gangen’. Jamen, tillykke med det. Det er ikke det, vi vil,« siger formanden for Dansk Dart Union og fortsætter:

»Vi vil gerne have lov til at have kant og være lidt kontroversielle. Det kan vi godt tåle at være, fordi vi har en sport, der er bygget op om en alkoholkultur. Det er også det, der gør, at vi i dag er lidt interessante. Vi er ikke så polerede, og stjernerne er ofte mænd med ølmave, der ikke er i god form.«

Det lyder slet ikke så dumt – gør det vel?

Dartens superstjerner

Phil ’The Power’ Taylor
Phil Taylor er dartens pendant til fodboldens Pelé. Den 55-årige superstjerne har vundet alt, hvad der overhovedet kan vindes med tre pile og en fiberskive. Englænderen har vundet over 200 turneringer – heraf hele 16(!) verdensmesterskaber. Phil Taylor er en af Englands mest kendte sportsmænd – og han er to gange blevet nomineret til ’BBC Sports Personality of the year’. Taylor tabte overraskende til den unge hollænder Jelle Klassen i tredje runde af årets VM.

Raymond ’Barney’ van Barneveld
Holland har produceret adskillige fremragende dartspillere. Den ypperste af dem alle er dog den femdobbelte verdensmester Raymond van Barneveld. Den 48-årige gentleman fra Haag er en af sportens absolutte publikumsfavoritter, og han har med tiden fået sin egen ’Barney Army’ af trofaste supportere. Populariteten skyldes især hans evne til at præstere nogle vanvittige comeback.



Gary ’The Flying Scotsman’ Anderson
Den tidligere murer Gary Anderson, der nu har vundet to VM-titler i træk, er indehaver af et af sportens mest elegante og præcise kast – og derudover er han iskold som en hindbærfisk, når han skal lukke et ’leg’. Anderson har været VMs mest scorende spiller, og skotten havde inden gårsdagens finale blot afgivet to sæt under VM. I semifinalen tævede han hollandske Jelle Klaasen med 6-0.

Adrian ’Jackpot’ Lewis
30-årige Adrian Lewis, der tabte VM-finalen til Gary Anderson med 5-7 i sæt, er sportens kronprins. Den milde og folkekære Stoke-on-Trent-spiller har stået i lære hos selveste Phil Taylor, og han fik sit store gennembrud i 2006, da han spillede sig frem til finalen i World Series of Darts. Kælenavnet ’Jackpot’ stammer fra en tur til Las Vegas, hvor han ramte jackpot, der udløste 72.000 dollar. Desværre for Adrian Lewis var han for ung til at kunne indløse præmien.

Peter ’Snakebite’ Wright
45-årige Peter Wright tilhører pt. ikke den absolutte dart-elite, men han er uden tvivl en af sportens mest karismatiske personligheder. Wright er ikke mindst berygtet for sin meget syrede tøjstil samt den evigt farveskiftende hanekam, som hans frisørkone står for. Kælenavnet ’Snakebite’ stammer fra Peter Wrights yndlingsdrink. Han tabte med 2-5 i sæt til Adrian Lewis i kvartfinalen ved dette VM.

Michael ’Mighty Mike’ van Gerwen
Næst efter fodbold er dart den mest populære sportsgren i Holland, og Michael van Gerwen er en af tulipanlandets superstjerner. Van Gerwen er udskreget til at overtage ’Barneys’ plads øverst på den hollandske dart-trone. ’Mighty Mike’ blev i en alder af 17 år den yngste til at kaste en nine darter på direkte tv. Han tabte efter et sandt hollandsk drama i tredje runde til van Barneveld med 3-4 ved dette VM.