Da den 71-årige rigmand Preben Povlsen blev dræbt under et ophold i sit feriehus i Sydafrika i 2008, efterlod han sig ikke kun sin 30 år yngre, ugandiske hustru Maria Povlsen i fængslet, tiltalt for at have myrdet sin egen mand. Han efterlod sig også to børn i det fremmede land, datteren Randi Jo, der dengang var fire år og sønnen Per Jonatan på seks år.
Da den 71-årige rigmand Preben Povlsen blev dræbt under et ophold i sit feriehus i Sydafrika i 2008, efterlod han sig ikke kun sin 30 år yngre, ugandiske hustru Maria Povlsen i fængslet, tiltalt for at have myrdet sin egen mand. Han efterlod sig også to børn i det fremmede land, datteren Randi Jo, der dengang var fire år og sønnen Per Jonatan på seks år. Foto: PRIVATFOTO

Efter drabet på Preben Povlsen begyndte et sejt tovtrækkeri med de afrikanske myndigheder for at få rigmandens to små børn hjem til Danmark. I dag er de kommet hjem og bor hos deres halvsøster.

Da den 71-årige rigmand Preben Povlsen blev dræbt under et ophold i sit feriehus i Sydafrika i 2008, efterlod han sig ikke kun sin 30 år yngre, ugandiske hustru Maria Povlsen i fængslet, tiltalt for at have myrdet sin egen mand. Han efterlod sig også to børn i det fremmede land, datteren Randi Jo, der dengang var fire år og sønnen Per Jonatan på seks år. 

Dengang begyndte et langt slagsmål med de sydafrikanske myndigheder om at få børnene hjem til Danmark. Den daværende udenrigsminister Per Stig Møller gik ind i sagen, og Preben Povlsens to voksne børn fra et tidligere ægteskab, Joan og Tom, kæmpede hårdt side om side med Udenrigsministeriet, der sendte en repræsentant til landet for at overtale den fængslede mor til at lade sin børn komme tilbage til Danmark, hvor de dengang havde deres liv, kammerater og hjem i Farum.

For tre år siden lykkedes det så endelig at få børnene hjem, og i dag bor de hos Preben Povlsens voksne datter Joan, der sammen med sin mand Mads tager sig af børnene. Det fortæller Niels Hvid, der er bror til Preben Povlsens første og i dag afdøde hustru.

- Børnene lever i dag hos Joan. Der har de det trygt og godt. Det går dem godt, og de befinder sig godt i skolen, fortæller Niels Hvid.

Da sagen rullede for fem år siden var det fremme i flere medier, hvordan børnene under politiafhøringerne havde fortalt, at de havde set meget blod i feriehuset i Sydafrika. I dag ved Niels Hvid ikke, hvor meget børnene husker fra den voldsomme tid.

- Den yngste, Randi, husker nok ikke så meget. Måske gør den store dreng. Men det er ikke noget, han taler om. Der har været stor opmærksomhed på børnene fra de sociale myndigheder, og der har været tilknyttet en psykolog. I dag tror jeg, at de har brug for at lægge det bag sig, siger Niels Hvid.

Preven Povlsens datter Joan og mand har ikke adopteret børnene, men myndighederne har sagt godt for, at de er plejefamilie for dem.

Selvom det i dag er det fem år siden, den 71-årige Preben Povlsen blev fundet dræbt tæt på sit feriehus i Gordon’s Bay i Sydafrika, så er der endnu ikke faldet dom i sagen. Den kører lige nu ved retten i Cape Town.

Mandag indrømmede én af de i alt tre drabstiltalte, at han stod bag mordet. Den tidligere børnesoldat Francis Kimeze. Udover ham er også Preben Povlsens 36-årige hustru Maria Povlsen og hendes søster Stella Ssengendo tiltalt for drabet. Torsdag skal hustruen Maria Povlsen afgive forklaring. 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.