Hår og støv fra katte kan blive fyldt med hormonforstyrrende stoffer. Men det er ikke kattenes egen skyld.

Hvis du har kat, har du nu fået endnu en god grund til at støvsuge efter de kattehår, der kommer til at ligge alle vegne.

Forskere fra Stockholm University har nemlig i et nyt studie fundet ud af, at kattestøvet i vores hjem udsætter kattene for farlige kemikalier. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

De farlige kemikalier kaldes ’bromerede flammehæmmere’, og de hjælper med til at forhindre, at der kan gå ild i tingene.

Der findes efter al sandsynlighed også bromerede flammehæmmere i dit eget hjem – for eksempel i elektronik, i plastik eller i dine gulvtæpper.

Læs mere på Videnskab.dk: Tjek dig selv: Er sine seksuelle fantasier almindelige?

Tidligere har forskere fundet spor af kemikalierne i blodprøver fra huskatte, men i det nye studie har forskerne vist, at de bromerede flammehæmmere stammer fra husstøv.

Bromerede flammehæmmere er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan være skyld i fosterskader og kræft. De bliver frigivet fra vores elektroniske produkter som damp og bliver derfor indåndet.

Forskerne sammenlignede blodprøver fra kattene og støvprøver fra deres hjem.

»Ved at sammenligne prøver har vi et bedre indblik i, hvilket miljø katten lever i. Derudover bruger kattene størstedelen af deres tid indenfor, og det støv og den luft, der er i hjemmet, har en stor effekt på kattens helbred,« fortæller Jana Weiss i pressemeddelelsen ifølge Videnskab.dk.

Hun er ph.d. i miljø og kemi ved Stockholm Universitet og medforfatter til det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Tør du se, hvad der sker med kroppen, når du dør?

Resultaterne er også vigtige for små børn, som har en tendens til at putte alting i munden, fordi de er udsat for de samme kemikalier som kattene.

»De bromerede flammehæmmere, som er blevet målt i kattenes blodprøver, er hormonforstyrrende. Det er derfor et alvorligt problem, hvis små børn får kemikalierne i munden. For hvis de bliver udsat for kemikalierne under deres opvækst, kan det have konsekvenser senere i livet, som eksempelvis sygdomme i skjoldbruskkirtlen,« fortæller Jana Weiss i pressemeddelelsen, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk