Opdateret: Jussi Adler-Olsen oplyser nu, at han aldrig har sagt farvel til Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørk. Læs mere her.

De har skændtes, så det bragede. Både bag kulisserne og i avisernes spalter. Men når den fjerde Afdeling Q-film ’Journal 64’ er i kassen, er det stormfulde forhold mellem krimiforfatter Jussi Adler-Olsen og filmselskabet Zentropa, med Peter Aalbæk i spidsen, fortid.

Det samme er Nikolaj Lie Kaas’ rolle i succesen, skriver Her & Nu.

De seks næste bøger skal i stedet filmatiseres af selskabet Nordisk Film, og det betyder en helt ny start, hvor Jussi Adler-Olsen selv får mere indflydelse og lov til at kigge manuskriptforfatterne over skulderen, så universet kan fortsætte i hans ånd.

Og det betyder, at bl.a. Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares, der spiller henholdsvis Carl Mørck og hans assistent Assad, bliver skiftet ud.

Tidligere har Jussi Adler-Olsen været ret kontant i forhold til, om svenske Fares Fares fortsat skal medvirke i filmserien. Det skal han ikke. Forfatteren har nemlig hele tiden været irriteret på hans svenske accent, som ikke passer til karakteren og de hemmeligheder, der afsløres om ham senere i serien.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas.
Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Til gengæld har den ukronede krimikonge været i tvivl om Nikolaj Lie Kaas og hans fortsatte personificering af hovedpersonen Carl Mørck.

»Nordisk Film må snakke med Nikolaj Lie Kaas, men det kan blive alle mulige. Vi har mange dygtige skuespillere i Danmark. Det er fuldstændig åbent, og det er ikke nødvendigvis Nikolaj Lie Kaas, der skal spille rollen igen,« fortalte han BT i juni.

»Med al respekt for dem begge to, så er det dygtige skuespillere, men måske er det ikke de rigtige...,«

Men nu fortæller han ugebladet Her & Nu, at Nikolaj Lie Kaas er fortid i filmuniverset. Han kender simpelthen ikke sin rolle som vicekriminalkommissæren godt nok.

»Han er meget enstrenget i sin vurdering af, hvem Carl Mørck er. Det kan man også være, hvis man bare læser det overfladisk. Jeg havde regnet med, at man ville gå ned i karakteren på en anden måde. En nuanceret måde. Han er en fremragende skuespiller, jeg havde bare ventet noget andet. Han kan selvfølgelig ikke gøre for, at han bliver instrueret på den måde. Jeg kan stadig rigtig godt lide ham. Han er en sympatisk skuespiller, der kan spille på mange strenge. Det var nok bare ikke den rigtige rolle for ham,« siger han i ugens udgave af Her & Nu.

Jussi Adler-Olsen er netop nu aktuel med sin syvende bog om Afdeling Q, der har fået titlen ’Selfies’.

Den næste film ’Journal 64’ bliver optaget til foråret og får premiere i 2018. Med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i hovedrollerne for sidste gang.