En ulækker strand fedtet ind i ispapir, cigaretskodder, madrester og snotpapir er en alvorlig kæp i hjulet på danskernes feriehumør.

Det viser en ny undersøgelse lavet af FDB Analyse fra organisationen Hold Danmark Rent. Hele 42 % svarer, at det påvirker deres humør negativt, når der ligger skrald på stranden eller i naturen under deres ferie. De beskidte strande volder dermed danskerne langt flere kvaler end både finanskrisen og frygten for terror. - Undersøgelsen viser tydeligt, at det nære - frem for mere abstrakte problemer som finanskrisen - er det, der berører os mest. Vi har ikke lyst til at holde ferie med andres skrald tæt ved vores håndklæde, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.
PÅVIRKER SVINERIET DIT FERIEHUMØR? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Kun dårligt vejr og uindfriede forventninger til feriestedet er værre. Derfor sætter Hold Danmark Rent i dag gang i en kampagne, der skal sætte fokus på danskernes skraldemoral langs kysterne. Både for vores egen skyld, men også til glæde for de mange turister, der hvert år besøger danmark. Af den grund støtter Økonomi- og erhvervsministeriet kampagnen økonomisk. - Det er så utroligt vigtigt, at vores strande er rene og indbydende, både fordi det skaber glæde for danskerne selv, men også fordi vi gerne vil have turister fra hele verden til at vælge Danmark som destination. Derfor er jeg glad for at kunne være en del af det initiativ, som Hold Danmark Rent nu sætter i gang, siger Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen, der skulle deltaget have deltaget i et arrangement på stranden i Gilleje i dag, for at markere kampagnens start. Det blev dog desværre aflyst på grund af dårligt vejr.


Undersøgelsen fra Hold Danmark Rent viser også, at syv ud af ti danskere bliver irriteret, når de støder på henkastet affald til hverdag. Samtidig svarer tre ud af fire danskere, at de aldrig selv smider affald, når de er på ferie. Kampagnen Ren Strand 2011 bliver gennemført i ugerne 29-31 på en lang række strande i Danmark. 

Her vil badegæsterne blandt andet støde på en række underholdende skilte, hvor affald via talebobler "råber" til de forbipasserende med viden om, hvor længe de forskellige typer affald ligger i sandet, før naturen har nedbrudt det. "- Hallooo, skal jeg ligge her 2 år endnu?!", lyder det for eksempel fra et frustreret stykke ispapir, 3 cm nede i sandet. - Mange opfatter sandet som et godt gemmested for affald. Men ude af øje er kun ude af sind – ikke ude af naturen. Affaldet dukker hurtigt op til overfladen, når det blæser, og naturen er utroligt mange år om at nedbryde mange af de typer affald, som folk efterlader, forklarer Anne Holm Hansen. Påvirker det dit feriehumør, at sommerlandet ligner en svinesti?

Deltag i debatten under artiklen.

De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen