En ny undersøgelse gør op med mange fordomme om, hvor meget karrieremennesker arbejder, hvor kort tid de sover, og hvor ofte de vælger børn og familie fra.

Det er en udbredt myte, at ledere og karrieremennesker arbejder langt mere end andre, at de stort set ikke får børn og kun sover ganske lidt. Mange forestiller sig også ledere som en slags overmennesker, der kan meget mere end alle andre, og som derfor også skal have en langt højere løn. Men sådan er det ikke.

Mandlige ledere har tværtimod en tendens til kun at arbejde ganske lidt mere end deres underordnede, og der er heller ingen tendens til, at karrierekvinder vælger børn og familie fra, nærmest tværtimod.

Det viser en ny undersøgelse, som er udarbejdet af seniorforsker Jens Bonke fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

»Karrierekvinder og -mænd – hvem er de? Og hvor travlt har de?« hedder analysen, som for første gang herhjemme kommer med et præcist bud på, hvor mange karrieremennesker der er i Danmark, og hvor meget de egentlig arbejder og tjener.

Gruppen af karrieremennesker er defineret som personer, der efter eget udsagn arbejder flere end 42 timer på en normal uge, og som har underordnede medarbejdere. Den type er der relativt mange af herhjemme, og eksempelvis blandt mænd er det hele 12 procent af alle beskæftigede lønmodtagere, der målt på den måde er karrieremennesker. Blandt kvinderne er andelen fire procent.

Selv om de fleste ledere selv angiver, at de har en lang normal arbejdstid, arbejder de faktisk mindre, når de bliver bedt om at beskrive en typisk arbejdsdag med mødetid, frokostpause og fyraften, viser undersøgelsen. Så er arbejdstiden nede på 31 timer om ugen for de kvindelige ledere og 38 timer for de mandlige, hvilket er ganske tæt på en helt normal arbejdsuge for almindelige lønmodtagere.

»Så travlt har de heller ikke. Det er lidt en myte, at lederne arbejder langt mere end andre. Der er også amerikanske undersøgelser, som viser, at selv topledere arbejder mindre end dem, der er på niveauet lige under dem,« siger Jens Bonke, der står bag undersøgelsen.

Chefkonsulent Signe Tønnesen fra Lederne, der er interesseorganisation for 110.000 ledere, kalder det også »en myte«, at ledere arbejder 70 timer om ugen.

»Men de fleste ledere arbejder mere end almindelige lønmodtagere. Det viser vores undersøgelser, men de bygger på, hvad folk selv oplyser, og det er svært at tælle tidsforbrug på læsning af e-mail hjemme, læsning af faglitteratur om aftenen og meget andet. Men der er typisk en tæt sammenhæng mellem ledelsesniveau og arbejdstid. En normal arbejdsuge holder ikke for en topleder i en stor virksomhed, men kan måske godt gå for en leder af den lokale daginstitution,« siger Signe Tønnesen.

De mandlige ledere har en ret god indkomst på knap 60.000 kroner i snit om måneden i dagens priser, hvilket er pænt mere end andre mænd med samme arbejdstid uden underordnede, der tjener 42.000 kroner om måneden, viser undersøgelsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Karrierekvinderne ligger lavere med en typisk indkomst på 52.000 kroner om måneden, hvilket også er en del mere end snittet på 28.000 kroner om måneden for andre kvinder, der arbejder 37 timer om ugen, og som ikke har medarbejdere.

Tre ud af fire karrierekvinder har hjemmeboende børn, og faktisk er det sådan, at jo flere timer de kvindelige ledere arbejder, desto større er sandsynligheden for, at de har mindre børn under skolealderen boende hjemme.

»De kvindelige ledere har bestemt ikke valgt børn fra. Men de bruger væsentligt mindre tid på omsorg for børnene, måske fordi de køber sig til hjælp på det område,« siger Jens Bonke.

Han har også undersøgt, hvor meget lederne sover, og her er tallet godt 7,5 time per døgn for både kvinder og mænd. Det er lidt mere, end andre uden underordnede sover.

»At karrieremennesker sover mere end andre er ikke lige det indtryk, man får af portrættet af ledere. Her fremstår det ofte, som om de aldrig sover og står op før alle andre. Men det forholder sig i hvert fald ikke sådan for alle, hvilket er lidt interessant,« siger Jens Bonke.

Undersøgelsen viser også, at karrieremennesker bruger mere tid på spisning, fritidsfornøjelser og personlig pleje end andre, mens de til gengæld bruger mindre tid på sure pligter som indkøb og husligt arbejde.

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos Berlingske Business.