Kasper var en god ven af Hells Angels. Derfor var han med til at sørge for af få lukket en dum sag om narkogæld og dummebøder ned. En gæld betalt af partileder Anders Samuelsen. Læs hele historien her

Bokseren ringede, han ville gerne se Kasper til middag. Det var i 2008 eller 2009, som Kasper Vetter husker det.

For de fleste en usædvanlig invitation måske.

Bokseren var en to meter høj kæmpe, kendt for sine forbindelser til Hells Angels. Engang havde Bokseren drevet værtshuse, men Kasper havde hørt, han mistede sine bevillinger, da han tillod HAerne at komme, også efter forbuddet mod rygmærker i nattelivet.

For Kasper Vetter var der intet usædvanligt ved invitationen: Kasper var midt i tyverne, selv en god ven af klubben og multi-kriminel. Han solgte varemærke-forfalsket tøj og anabolske steroider, han importerede hash, drev bordel og involverede sig i afpresning og økonomisk kriminalitet. Desuden havde han et byggefirma, i hvilket han havde flere AK81ere ansat. Firmaet, som han benyttede til at vaske sine sorte penge hvide, var ved at istandsætte mandens hus.

Kasper Vetter iførte sig sit pæneste tøj og kørte til middag hos Bokseren, helt uvidende om, at Bokseren ville fortælle ham en ganske usædvanlig historie.

Her er, hvad vi i dag ved:

En pusher med forbindelse til Hells Angels har presset en person tæt på en partileder. Det drejer sig om Anders Samuelsen fra Liberal Alliance. Da personen tæt på Samuelsen kom i narkogæld, trådte toppolitikeren til, selv om både køb og salg af narko er forbudt, og betalte to gange et større kontantbeløb, som skyldtes for kokain. I alt betalte Samuelsen mellem 10.000 og 20.000 kroner for at få personen tæt på ham ud af klemmen.

Det meget omtalte folketingsmedlem Henrik Sass Larsen (S) har altså ikke været ene om at bringe sig i en situation, hvor organiserede kriminelle kunne begynde at presse ham.

De nærmere omstændigheder, den fulde historie, vender vi tilbage til.

63 års fængsel

Sagen ville formentlig aldrig være kommet frem, hvis ikke den havde involveret den unge mand, tidligere med nær forbindelse til Hells Angels, nu i PETs vidnebeskyttelsesprogram. Men 11. august 2009 gik Kasper Vetter til politiet, meldte sig selv og fortalte alt, hvad han vidste. Han gav oplysninger om ca. 50 personer fra det organiserede kriminelle miljø i Danmark, Holland og Spanien.

Mange af dem personer med tilknytning til Hells Angels. Indtil nu er der udløst 63 år og ni måneders fængsel i sager, hvor han har givet oplysninger, og når de sidste er kommet for retten, kan den samlede strafmængde ende med omkring de 100 års fængsel. I alle sager er der afsagt fældende domme, hvilket ifølge myndighederne giver ham stor troværdighed.

Kosmetiske operationer

Hvad der gør ham yderligere interessant, er, at han som den første organiserede kriminelle herhjemme fik PETs fulde vidnebeskyttelsesprogram, er blevet forsynet med ny identitet og har gennemgået kosmetiske operationer.

Kun efterretningstjenesten ved i dag, hvor han opholder sig. Men før han forsvandt ind i anonymiteten, nedfældede han en stribe dagbogslignende optegnelser om sit liv og afhøringerne hos politiet.

Det bringer os tilbage til middagen mellem Bokseren og Kasper Vetter. Her er, hvad Bokseren ifølge Kasper Vetter fortalte ham under middagen:

Bokseren kendte perifert en politiker. De havde engang deltaget i et socialt arrangement sammen. Det drejede sig om politikeren Anders Samuelsen, som havde siddet i Europa-Parlamentet i flere år, før han stiftede partiet Liberal Alliance. Nu var det kommet Bokseren for øre, at en person tæt på Anders Samuelsen færdedes i værtshus- og diskoteksmiljøet og havde oparbejdet en gæld til en pusher. Personen tæt på Samuelsen havde købt kokain på klods af pusheren, fortalte Bokseren. Der var angiveligt løbet dummebøde på.

Dummebøder

Dummebøder var velkendte i miljøet. De faldt som uhyrlige strafrenter, når nogen havde svært ved at betale, hvad de skyldte, undertiden med trusler om afklippede fingre og andre ubehageligheder. Det var rædslen som seddelpresse. Det kunne blive en rigtig dum sag, ikke bare for Samuelsen og personen tæt på ham, også for klubben, mente Bokseren. Hells Angels stod med en potentiel PR-katastrofe: En sag om afpresning i form af dummebøder til en person tæt på en partileder var det sidste, Hells Angels havde brug for i en tid, hvor klubbens goodwill ikke alle steder er lige høj i befolkningen.

Ikke bare sætter politiet Hells Angels i forbindelse med narkosalg, afpresning, prostitution og våbenhandel. Siden 2008 har klubben været involveret i en blodig bandekrig, som har kostet 13 mennesker livet og over 100 sårede i mere end 200 skudepisoder - mange af dem med automatvåben på åben gade. For nylig takserede Retten i Glostrup fem af disse skyderier til 135 års fængsel til Brian Sandberg og en stribe andre HAere.

Lokalpolitiker

For at det ikke skal være løgn, involverede sagen, som Bokseren ifølge Kasper Vetter indviede ham i, ikke bare en person tæt på Samuelsen, men også en anden person tæt på en lokalpolitiker. Denne anden person var også kommet i gæld, var truet af dummebøder og så desperat, at vedkommende overvejede at involvere politiet. Ikke bare behøvede de to politikere hjælp til at få sagen løst, gav Bokseren udtryk for ifølge Kasper Vetter, Hells Angels behøvede også et praj.

Bokserens bedste kontakt hos Hells Angels sad inde på det tidspunkt. Kasper kendte den HAer, som solgte til pusheren. Kasper mente nok, han kunne hjælpe. Næste dag kørte han i Hells Angels’ klubhus, hvor han havde aftalt at mødes med HAeren. Kasper forklarede ham, at den sag burde lukkes for alles skyld. En sag om afpresning af en person tæt på en toppolitiker var ikke den slags opmærksomhed, klubben havde brug for. HAeren ringede til sin pusher og bekræftede over for Kasper, at der var slået en streg over dummebøden. Når blot gælden blev betalt, var den sag ude af verden.

Bagefter kørte Kasper Vetter ifølge sin egen forklaring til Bokseren og fortalte, at sagen var ordnet. Samuelsen og personen tæt på ham havde intet at frygte. Bokseren var taknemmelig.

Så vidt Kasper Vetters udlægning.

Anders Samuelsen takkede

Bokseren benægter overhovedet at have talt om sagen med Kasper Vetter. Han siger, at han hjalp en af de andre to personer i sagen, ikke personen tæt på Samuelsen. Han handlede altså ikke direkte på opdrag fra Samuelsen, men siger dog, at Anders Samuelsen takkede ham bagefter. Af hensyn til sin familie ønsker han ikke sit navn frem. Han siger, at han har brudt med Hells Angels for mange år siden.

Berlingske har været i kontakt med den person, Bokseren fortæller, han hjalp i sagen. Men vedkommende ønsker ikke at udtale sig.

- Ingen kommentarer. Det er fortid for mig.

Dog giver den pågældende person klart udtryk for, at hun slet ikke kender Bokseren, kun af omtale.

Hvis hun taler sandt og ikke kender ham, kan hun umuligt have inddraget Bokseren i sagen, hvilket alt andet lige styrker Kasper Vetters forklaring.

Afleverede konvolut

Anders Samuelsen anser sagen for privat. Han ønsker ikke at lade sig interviewe, men da Berlingske gjorde ham bekendt med, at avisen mente, forholdene havde offentlig interesse, valgte han alligevel at give visse oplysninger under et interview, hvor Berlingske fik lov til at stille tre spørgsmål på hans kontor på Christiansborg:

Samuelsen sagde ved den lejlighed, at han selv har betalt gæld for noget kokain to gange for en person tæt på ham. Den ene gang afleverede han en konvolut i en postkasse, den anden gang betalte han til en person, hvis navn han ikke kendte. Samuelsen vil ikke oplyse, hvor meget han betalte i alt. Men han siger, at det drejer sig om et sted mellem 10.000 og 20.000 kroner. Personen tæt på ham fik en vare leveret, og Samuelsen så ingen anden udvej end at betale. Han siger også, at han orienterede politiet for at undgå, at han eller personen tæt på ham skulle blive udsat for repressalier. Samuelsen orienterede, siger han, også Justitsministeriet om sagen. Han mindes ikke at have talt med Bokseren om sagen, men bekræfter, at han kender manden fra et socialt arrangement, hvor de begge deltog.

Berlingske har bedt Justitsministeriet undersøge, om der foreligger en anmeldelse fra Anders Samuelsen til politiet, og også om der kan have fundet en mere uformel henvendelse sted. Vi har bedt ministeriet tjekke med den relevante politikreds, PET og alle relevante kontorer i ministeriet.

Svaret fra ministeriet lyder, at man ikke har kunnet finde en sådan henvendelse eller anmeldelse noget sted i systemet efter at have undersøgt sagen.

Det udelukker dog ikke, at der kan være sket en fejl et sted i systemet, så en sådan henvendelse aldrig er blevet journaliseret for eksempel.

Sass og Suzuki-Torben

Anders Samuelsen har ikke ønsket at konkretisere, hvor, hvornår og med hvem han skal have drøftet sagen.

Tværtimod har han truet med retslige skridt mod enhver omtale af sagen.

Et ikke helt tilfældigt møde mellem Helle Thorning-Schmidts højrehånd og en krigsminister i Bandidos ved navn Suzuki-Torben fik uventet indflydelse på sammensætningen af den nye regering, da PET nægtede at sikkerhedsgodkende Henrik Sass Larsen. Med sammensætningen af det nye folketing er der ikke meget, der tyder på, at partilederen for det lille liberale parti står foran en sådan sikkerhedsgodkendelse, så langt man kan se ud i fremtiden.

Berlingske har bedt Eva Smith, professor, dr. jur., Københavns Universitet, og formand for Det Kriminalpræventive Råd, om en vurdering af Samuelsens betaling for kokain for en person tæt på ham:

- Man skal gå til politiet i den slags sager og selvfølgelig ikke betale for narko. At gå til politiet er helt åbenbart det rigtige.

Men samtidig udtrykker Eva Smith stor forståelse for, at det kan være svært at gøre det rigtige i den situation.

- Ingen af os kan vide, hvordan vi reagerer, før vi selv står i situationen, og menneskeligt set er det forståeligt, hvis man ikke reagerer helt rationelt.

Mere afpresning

Lau Thygesen, vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, afdelingen for Organiseret Kriminalitet, vil ikke kommentere den konkrete sag.

Men han siger, at politiet generelt oplever en stigning i sager, der involverer narkogæld og afpresning fra organiseret kriminelle. Politiet får dog ikke ret mange anmeldelser fra afpressede personer og har derfor svært ved at komme problemet til livs.

- Man er nødt til at anmelde og lade være med at betale. Jeg ved, det kan være svært, når rockere eller bander presser én. Men hvis først man begynder at betale, bliver der ofte presset yderligere penge, og det bliver vanskeligere at stoppe.

Henrik Rindom, psykiater og overlæge på Hvidovre Hospital, regnes for en af Danmarks førende eksperter inden for misbrug. Han råder faktisk folk til at gøre som Anders Samuelsen: At betale gælden, men aldrig at betale dummebøder, også selv om køb af narko er strafbart.

Men han siger også, at den slags sager sjældent er sort-hvide.

- Problemet er selvfølgelig mere kompliceret i den virkelige verden: Ofte er det ikke til at afgøre, hvad der er gæld, og hvad der er dummebøde, og ofte bliver folk meget bange og frygter at få klippet fingre af. Derfor skal man generelt tænke sig godt om, før man begynder at betale store summer. Hvis man først begynder at betale store summer, så tænker pusherne: Det her er lettjente penge.

For Bokseren endte mødet med Kasper Vetter skidt. Efter en uenighed om en regning fra Kaspers firma plyndrede ukendte gerningsmænd hans villa og stjal foruden smykker flere af familiens malerier. Bokseren mener den dag i dag, at Kasper Vetter var involveret. Da der blev sat dusør på malerierne, rykkede HAere ud fra hele landet for at skaffe malerierne, hvoriblandt der var et kostbart Michael Kvium-maleri. Det endte med at koste Bokseren 203.000 kroner at få familiens malerier retur. Bokseren leder stadig efter et særligt kostbart diamantbesat halssmykke.

Kasper Vetter tilstod selv indsmugling af hash og modtog i 2009 en dom på et års fængsel ved Retten i Århus. Han er i dag færdig med afsoningen og har gennemgået kosmetiske operationer for ikke at blive genkendt, blandt andet fik han fjernet ni tænder på efterretningstjenestens forlangende.

Han regnes stadig for truet på sit liv.