Når dronning Margrethe blander sig i flygtninge- og indvandrerdebatten er hun med til at legitimere holdninger, der ikke er færdige med at udvikle sig i befolkningen og samfundsdebatten, vurderer lektor i samfundsforhold.

Dronning Margrethe blander sig i et interview med Berlingske søndag i indvandrerdebatten - og det er ikke ubetinget en god idé, mener samfundforskeren Johannes Andersen, lektor i samfundsforhold ved Aalborg Universitet, der også har kommenteret dansk politik i årtier.

»Hvor langt de fleste i firserne og halvfemserne mente, man skulle være anstændige og afholde sig fra dumsmarte bemærkninger, er det nu stik omvendt, og langt de fleste er nok enige med Dronningen også nu. Men holdningerne er ikke frosset fast endnu. Og Dronningen er med til at fastfryse holdningen og sætte ord på nogle positioner, som ikke er færdige med at udvikle sig. Hun lægger sig op ad nogle politiske synspunker, som der stadig er stor diskussion om. Og hun er dermed med til at legitimere de holdninger. Og det synes jeg ikke, er Dronningens rolle,« siger Johannes Andersen til bt.dk.

Dronning Margrethe siger i det store fødselsdagsinerview med Berlingske, at »det er klart, at når folk kommer udefra, må de forstå, hvor de er kommet hen«.

Johannes Andersen påpeger, at man kan læse den politiske proces og ændringen i holdningen til indvandrere i Dronningens forskellige taler og udtalelser. Blandt andet da hun i 1984 introducerede begrebet »dumsmarte bemærkninger« - og nu med kommentaren:

»Når de (udlændinge, red.) begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke.«

Spørgsmål: Dronningen politiserede vel også, da hun snakkede om dumsmarte bemærkninger?

»Ja, men det var mere alment menneskelig omgang med hinanden og anstændighed. Men det, hun kommer med her, er jo en politisk udtalelse, der har at gøre med, hvordan vi generelt regulerer området. Hun flytter grænsen for, hvad kongehuset taler om. Hun siger jo faktisk, at Danmark ikke skal være et multikulturelt samfund, og at det skal udlændinge, der kommer hertil, vide.«