De fleste af os har læst det i historiebøgerne, da vi gik i skole. Engang i middelalderen troede alle, at Jorden var flad som en pandekage lige indtil Christoffer Columbus i 1492 modbeviste det i et forsøg på, at finde søvejen til Indien.

Problemet er bare, at det blot er en myte og den myte er gengivet i stort set alle de historiebøger om Columbus, der bliver brugt i folkeskolen. Det afslører DR-programmet Detektor, der har undersøgt 15 forskellige bøger. I 14 af dem indgår den fejlagtige myte. Det skriver JV.dk.

Danske historikere og middelalderforskere har i mange år forgæves forsøgt, at få aflivet myten.

- Vi har ingen som helst vidnesbyrd om, at man skulle have troet, at jorden var flad i middelalderen. Vi har derimod en masse værker, der beskriver jorden som en kugle, siger middelalderekspert, Mia Münster-Swendsen fra Københavns Universitet.

I 1945 slog engelske forskere fra Historical Association fast, at der er tale om en myte, og har udnævnt den til at være den næststørste fejl i historieskrivningen. Aristoteles vidste, at Jorden var rund og allerede 200 år f.kr. udregnede den græske astronom Eratosthenes jordens omkreds med kun få procents unøjagtighed fra det tal, vi kender i dag.

Columbus blev gjort til et obligatorisk emne i en historiekanon for folkeskolen i 2006 og Detektor har spurgt fire medlemmer fra det udvalg, der bestemte kanonens indhold, om de vidste, at det var en myte.

Medlem af kanonudvalget og tidligere formand for historielærerforeningen, Lene Rasmussen, troede selv på myten før Detektor oplyste hende om sandheden. Hun mener, at man bør aflive myten i kanonen.

- Det har faktisk hele tiden været meningen med kanonen, at den ikke skulle være statisk. Den skulle kunne ændres. I tilfældet med Columbus burde man lave en rettelse, og skrive hvad man kan bruge det her punkt til, siger Lene Rasmussen til Detektor.

Du kan se Detektors afsløring i aften kl. 20 på DR 2.