Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Mange mænd drømmer garanteret om at få en mave som et vaskebræt eller et par store, muskuløse overarme. 

Men faktisk er der ikke så meget at stile efter. Hverken hvis man vil gøre sig populær hos det modsatte køn, eller hvis man vil have en sund krop.

Ifølge ernæringsekspert Per Brændgaard er der nemlig ikke nogle sundhedsmæssige fordele ved at have en six-pack. Faktisk hævder Per Brændgaard, at far-kroppen er sundere end den veltrænede krop, fordi den veltrænede krop er et udtryk for en livsstil og en tilgang til sundhed, der er ude af balance.

»Det ligger i ordet farkrop, at man er en far, og fordi man er en far, har man nogle andre værdier, og man har ikke lige så meget tid til at træne. Man lever mere hele vejen rundt, hvorimod ham, der render rundt med six-pack og kæmpestore overarme lever et mere ensidigt liv,« siger Per Brændgaard.

Tidligere på ugen kom det frem, at mænd med six-pack ikke længere er idealet. Faktisk vil både unge piger og de lidt mere voksne kvinder ifølge den nye trend meget hellere have en mand med lidt ekstra kilo på sidebenene end en egoistisk træningsnarkoman.

Den sunde far-krop

Per Brændgaard forklarer, at far-kroppen opnås spontant hos en mand, der har en sund og afslappet livsstil, og som undlader at forcere kroppen til at se ud på en måde, som ikke falder den naturligt.

Han uddyber, at far-kroppen ikke er noget, man skal prøve at opnå. I stedet er far-kroppen noget, der opstår som en naturlig følge af, at man ikke stiler efter en overtrænet krop.

Læs også:

I øvrigt bør man smide badevægten og målebåndet langt væk, hvis man gerne vil opnå en sund krop, mener Per Brændgaard.

»Vægten er ikke altid et udtryk for, hvor sund du er, men hvis man spiser sundt og varieret, får bevæget sig, får søvn nok og undgår stress, rygning og alkohol, vil man opnå den naturlige far-krop,« siger han og tilføjer, at den sunde far-krop også opstår som følge af et godt sexliv.

Faktisk mener Per Brændgaard, at man skal lade kroppen være, som den er, og prøve at finde glæde ved alt andet end det, man ser i sit spejl.

God debat

Debatten om far-kroppen begyndte, da en ung amerikansk studine skrev et indlæg til det amerikanske online-nyhedssite The Odessey, hvor hun hyldede den naturlige mandekrop. Her skrev hun, at »kvinder meget hellere vil have en typisk ’far-krop’ end en veltrimmet mand med en meget lav fedtprocent«. Et indlæg, som siden hen har bredt sig som en steppebrand på de sociale medier verden over.

Per Brændgaard mener, debatten er udtryk for en rigtig positiv udvikling, som er direkte sund i sig selv.

»Vi mænd har jo ligesom kvinder været underlagt nogle kropsidealer med six-packs, store biceps og triatlonkrop, men vi har bare ikke talt så meget om det,« siger Per Brændgaard og tilføjer, at debatten formentlig har bredt sig, fordi det længe har været et stort problem for rigtig mange mænd, at man ikke har syntes, man har kunnet leve op til den krop, man skulle.

»Det vil være gavnligt både for mænd og kvinder, at vi kan lære at slappe af med kroppen, som den er og bare have en almindelig krop,« siger Per Brændgaard og tilføjer:

»Man skal huske på, at fedt er sundt. Det er sundt at have noget fedt på kroppen, og det er sundt at have evnen til at kunne deponere fedt på kroppen, og det gælder sådan set både mænd og kvinder. Det er helt klart et sundhedstegn, hvis man kan lade være med at have six-pack.«

Foto ønskes: Har du en far-krop, du er stolt af, hører BT meget gerne dig på 1929@bt.dk.

Andre læser også